hirdetés

A terhesség alatti mobiltelefon-használat magatartási zavart okozhat a gyermekeknél

A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás a terhesség alatt befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését, ami később potenciálisan hiperaktivitáshoz vezethet – állítják a Yale Egyetem kutatói. 

hirdetés

Erre vonatkozó eredményeiket a Nature Scientific Reports című kiadványában hozták nyilvánosságra.

„Ez az első kísérletes bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonokból származó rádiófrekvenciás sugárzás hatással van a magzatra” – értékelte az eredményeket a közlemény rangidős szerzője, Hugh S. Taylor, a Yale Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő reproduktív endokrinológiai és meddőségi részleg vezető professzora.

Taylor és munkatársai elnémított mobiltelefont helyeztek a vemhes egerek ketrece fölé és a vizsgálat ideje alatt hívásokat kezdeményeztek a készülékre. A kontrollcsoport állatait azonos körülmények között tartották azzal a különbséggel, hogy a ketrec fölé helyezett mobiltelefont deaktiválták.

Később regisztrálták azon felnőtt egerek agyi elektromos aktivitását, melyek magzatként ki volt téve a mobiltelefon okozta sugárhatásnak, ezen kívül pszichológiai és magatartási teszteket is végeztek az állatokon. Azt találták, hogy a sugárexpozíciónak kitett állatok hiperaktívabbak voltak, és memóriakapacitásuk is csökkent a kontroll állatokhoz képest. Taylor annak tulajdonítja az állatok magatartásában bekövetkezett változásokat, hogy a terhesség alatti sugárhatás befolyásolta az agy prefrontális régiójában lévő idegsejtek fejlődését. A figyelemhiány-hiperaktivitás betegség (ADHD) neuropatológiai hátterét éppen az említett régió defektusa képezi.

„Olyan magatartási problémákat észleltünk a méhen belül elszenvedett mobiltelefon-expozíció hatására, melyek sok tekintetben hasonlítanak az ADHD-hez. A gyerekek körében is tapasztaljuk az utóbbi időben a magatartási problémák megszaporodását, ami részben annak a következménye lehet, hogy már a magzatok is ki vannak téve a mobiltelefonok okozta sugárzás hatásának” – összegezte a tapasztalatokat Taylor, aki szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosabban megismerhessük a mostani megfigyelések mögött álló mechanizmusokat és megállapíthassunk egy biztonságos expozíciós limitértéket a várandósokra vonatkozóan. Kiemeli ugyanakkor, hogy addig is fontos lenne, hogy csökkentsük a magzatot érő sugárzást.

A cikk első szerzője, Tamir Aldad azzal egészíti ki a fentieket, hogy a rágcsálók vemhessége csak 19 napig tart, és az utódok fejletlenebb aggyal jönnek a világra, mint az emberi újszülöttek, ezért a jövőbeni kutatások során azt is tisztázni kell, hogy a sugárexpozíció potenciális veszélyei emberi terhességben is hasonlóak-e.

„A mostani vizsgálatban mobiltelefonokat használtunk a potenciális humán expozíció utánzására, a későbbi vizsgálatokban azonban ehelyett inkább standard elektromágneses generátort kell majd alkalmaznunk, hogy pontosabban meghatározhassuk az expozíció szintjét” – mondta végül Aldad.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.