A tiopurinok csökkentik a műtétek számát Crohn-betegségben

A műtétre szoruló esetek száma akár 60 százalékkal is csökkenthető, ha a Crohn-betegek tartósan tiopurinokat kapnak – írja egy most megjelent tanulmány.

 

hirdetés

A londoni St George’s University és Imperial College szakemberei több mint 5000 Crohn-beteg sorsát kísérték figyelemmel az Egyesült Királyságban több mint 20 éven keresztül, és arra keresték a választ, hogy a tiopurin-szerek miként csökkentik a bélgyulladást.

Dr. Richard Pollok gasztroenterológus szerint: „Megállapításaink azért nagyon időszerűek, mert az Egyesült Államok terápiás irányelvei szerint a tiopurin-szerek terápiás előnyei elmaradnak az újabb készítmények terápiás előnyeitől. Az új „biológiai” szerekkel végzett injekciós kezelés éves költsége körülbelül 10 ezer fonttal haladja meg a tiopurinokét. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy elkerüljük a műtétet, de a betegek egy részénél többszörös beavatkozásokra kényszerülünk, mivel a betegség - különösen a bélanasztomózisok helyén­- újra és újra fellángolhat. Az a tény, hogy a tiopurinok csökkenthetik a műtétek számát, és továbbra is a betegek rendelkezésére állnak, jó hír a betegek és az állami egészségügyi ellátórendszer számára egyaránt.”

A kutatók azt találták, hogy a tiopurinokat – például azathioprint − legalább 12 hónapon át szedő betegek csoportjában 60 százalékkal kevesebb műtétre került sor a diagnózis felállítását követő 5 évben.

A tiopurinokat az 1970-es évek óta használják a gyulladásos bélbetegségek, köztük a Crohn-betegség kezelésében, de hosszú távú előnyeikre csak most derült fény. Az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett az ilyenfajta gyógyszeres terápiában részesülő betegek száma, ezzel együtt a sebészeti beavatkozások száma csökkent, részben az említett gyógyszerek alkalmazása következtében. Ennek ellenére akár 25 százalék is lehet azon Crohn-betegek aránya, akiknél már a diagnózis felállítása utáni 5 évben szükségessé válik a legsúlyosabban érintett bélszakasz reszekciója.

Az American Journal of Gastroenterology című lapban nyilvánosságra hozott kutatást a National Institute for Health Research támogatta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.