hirdetés

A gyógyszerrezisztencia oka Crohn-betegségben

Az MDR1+ Th17 sejteket azonosították a Crohn-betegségben kialakuló szteroid-rezisztens krónikus gyulladás mediátoraként.

hirdetés

A 700 000 Crohn-betegséggel élő amerikai közül 400 000-525 000 személy fog az élete során valamilyen sebészeti beavatkozásra szorulni. A páciensek gyakran akkor vetik magukat alá műtéti beavatkozásnak, amikor a jelenlegi kezelésekkel (pl.: szteroidok) szemben rezisztensekké válnak. Az autoimmun gyulladásban kulcsfontosságúak az IL-17A-t expresszáló CD4+T sejtek (Th17). A szerzők ezek szerepét vizsgálták Crohn-betegség kialakulásában, illetve a betegség szteroid-rezisztenciájának kifejlődésében.  Az emberi TH17 sejtek egy csoportjában megtalálható egy” multidrug transporter”-nek (MDR1) nevezett fehérje. Az MDR1 egy olyan protein, amely a tumorok gyógyszer rezisztenciájának erősítéséről ismert; és a túlélést elősegítő és szteroid rezisztencia faktorként viselkedhet a T-sejtekben. A kérdés az volt, hogyan viselkedik a Crohn-betegségben szenvedő személy gyulladt bélnyálkahártyájában.

Egészséges személyekben a CD4+ T-sejteknek csupán 5-10%-a a MDR1-et expresszáló TH17 sejt, míg ez az arány az aktívan gyulladt Crohn-betegek szövetmintái esetén közel 60% volt. Ezek a sejtek mind a természetes mind a mesterséges szteroidokkal szemben rezisztenciát mutattak. Ha egy T-sejt MDR1-et expresszál, akkor e sejt növekedési üteme eltér a környező többi T-sejtétől. Szteroid kezelés alatt ezek a sejtek túlélnek és szaporodnak. Bár az még tisztázatlan, hogy vajon ezek a pro-inflammatorikus sejtek az idő előre haladtával prominensekké válnak-e, de az eddigi eredmények arra engednek következtetni, hogy maga a szteroid kezelés az, amely Crohn-betegségben az elszaporodásukért felelős.

 

Forrás: The Journal of Experimental Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.