hirdetés

A depresszió és a gyulladásos bélbetegségek

A depressziónak és a pszichoszociális stressznek szerepe lehet a gyulladásos bélbetegség kialakulásában. Egy elemzés szerint a depresszió másképp hat a Crohn-betegségre, mint a colitis ulcerosára.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) krónikus, immunmediált kórképek, amelyek az arra genetikailag érzékeny egyénekben az gyomor- béltraktus mikroflórájával szembeni nem megfelelően szabályozott immunválasz hatására alakulnak ki. A környezeti faktoroknak, így pszichoszociális stressznek és a depressziónak is vélhetően van szerepe a gyulladásos bélbetegségek 2 fő formája: a colitis ulcerosa (UC) és Crohn-betegség (CD) kialakulásában.

A depresszió a hipotalamusz–hipofízis–mellékvesekéreg-tengely és a vegetatív idegrendszer befolyásolásával, szisztémás gyulladásos citokinek termelésén keresztül vagy az immunsejtek funkciójának módosításával fejthet ki hatást az immunmediált betegségek kockázatára. Az IBD-ben szenvedők körében nagyobb a kockázata a szorongás és a depresszió kialakulásának.

Egy amerikai munkacsoport nők két nagy vizsgálati csoportjának (Nurses Health Study I és II) adatait elemezve kereste a depresszív tünetek és a CD, illetve UC későbbi kockázata közötti összefüggést (Ananthakrishnan AN et al. Association Between Depressive Symptoms and Incidence of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: Results From the Nurses’ Health Study. Clin Gastroent Hepatol 2013;11:57–62.

A nagy esetszámú Nurses’ Health Study (NHS I. és II.) összesen 152 461 nő (életkoruk 29–72 év) bevonásával zajlik 1992, illetve 1993 óta. A résztvevőket a depresszió és a gyulladásos bélbetegségek tünetei szempontjából önállóan kitöltött kérdőív segítségével mérték fel, a diagnózisokat 2 gasztroenterológus erősítette meg.

A hosszú távú vizsgálatok adatainak elemzése megerősíti, hogy a depresszív tünetek nagyjából kétszeresére növelik a Crohn-betegség kialakulásának kockázatát a nők körében, és ez a kockázatnövelő hatás nagyságrendileg megegyezik az aktuális dohányzás, az orális fogamzásgátlók vagy a nem szteroid gyulladásgátlók rendszeres szedése okozta  kockázatnövekedéssel. A colitis ulcerosa esetén azonban nem igazolódott a depresszió  hasonló kockázatnövelő hatása.

 

Ananthakrishnan AN et al. Association Between Depressive Symptoms and Incidence of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis: Results From the Nurses’ Health Study. Clin Gastroent Hepatol 2013;11:57–62.

Forrás: pharmaonline

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.