hirdetés

A Zika fertőzés kockázata - utazók figyelmébe

A szúnyogvektorok terjedését meghatározó környezeti tényezők egy adott ország határain belül is jelentősen eltérhetnek. A tünetmentes fertőzöttek miatt a vérkészítményeket Zika-vírusra is szűrni kell.

hirdetés

2015. májusa óta, amikor a Zika-vírus (egy flavivírus, melyet elsősorban a Aedes aegypti szúnyogok terjesztenek) megjelenéséről számoltak be Brazíliában, a vírus gyorsan tovaterjedt az amerikai és karibi térségben. Az anyai Zika-vírus fertőzés és a kedvezőtlen magzati hatások közötti kapcsolat (többek közt kisfejűség) arra sarkallta a CDC-t, hogy 2-es szintű utazási riasztást adjon ki 37 országra illetve Egyesült Államokbeli területekre vonatkozóan, ahol 2016. március 11. óta Zika-vírus fertőződésről számoltak be. A szúnyogcsípés elkerülése mellett a CDC további tanácsa az utazók számára, hogy a várandós nők halasszák el az érintett területekre tervezett utazást.  Ugyanakkor egy ország határain belül a szúnyogvektorok terjedését meghatározó környezeti tényezők jelentősen eltérhetnek.  A CDC térbeli elemzést végzett az Ae. aegypti előfordulásának valószínűségére. Ezen vizsgálat eredményei alapján a tengerszint feletti 2000 méter felett fekvő területekre korlátozódó utazás csak minimális (közel 1%) kockázattal jár a szúnyogok által terjesztett Zika-vírussal való megfertőződésre. Ez azokra az országokra is vonatkozik, melyekben aktív fertőződést észleltek. A várandós nők számára javasolt a 2000 méter alatt fekvő területekre utazás elkerülése, amennyiben az adott országban továbbra is aktív Zika-vírus fertőződésről számolnak be.

Az Ae. aegypti élőhelyének alkalmasságát és a Zika-vírus vektoraként való túlélést meghatározó számos környezeti tényező közül a szigorúan számszerűsített hőmérséklet faktort vették leggyakrabban górcső alá, mindazonáltal a hőmérséklet jelentős eltéréseket mutat, és nehéz helyi, illetve hosszú távú előrejelzéseket készíteni. A múltban a tengerszint feletti magasság kielégítően helyettesítette a hőmérsékletet. Állandó és viszonylag könnyen mérhető jellegénél fogva a magasságot választották ki a további vizsgálat tárgyául. Különböző globális régiókból érkező korábbi beszámolók alapján az Ae. aegypti -ugyan ritkán, de- jelen van 1700 és 2100 m között is. Jelen vizsgálat olyan országokra és USA területekre korlátozódik, melyek 1) továbbra is a Zika-vírus terjedésével küszködnek és 2) magasan fekvő területekkel rendelkeznek (1500 métertől kezdődően). Tizenhat ország, köztük Bolívia, Brazília, Kolumbia, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Mexikó, Nicaragua, Panama, és Venezuela rendelkezik e kritériumnak megfelelő területekkel. Az USA érintett régióiban nem találhatók ilyen magasságban fekvő területek. Mind a 16 országban kiszámították az Ae. aegypti számára megfelelő területek nagyságát és azok lakosságszámát. A mennyiségi meghatározásokat a magasság 100 méterenkénti felosztásával készítették el 0 és 2500 méter között. Mind a 16 országban arra az eredményre jutottak, hogy 2000 méter feletti magasságban fekvő területeken az Ae. aegypti nagyrészt nincs jelen. A Zika-vírus esetekről jelenleg elérhető földrajzi adatok gyér mivoltából fakadóan a dengue (egy másik, szintén elsősorban az Ae. aegypti által terjedő vírus) eseteit vizsgálták. A globális adatsorban szereplő esetek csupán 1,1%-a (28/2682) következett be 2000 méter felett a 16 országban.

Ennélfogva a 2000 méter felett fekvő területeken a szúnyog által terjesztett Zika-vírus fertőződés kockázata minimálisnak tekinthető. Ezen eredmények segítik a Zika utazási figyelmeztetések földrajzi pontosítását a különböző magasságban fekvő területeken tapasztalható Zika-vírus előfordulást illetően.

A CDC a várandós nők számára a 2000 méter alatt fekvő érintett területekre tervezett utazás elhalasztását javasolja. Minthogy a Zika-vírus elsősorban szúnyogok által terjed, a CDC a szúnyogcsípések elleni védekezést tanácsolja. A 2000 méter felett fekvő területekre történő utazás a Zika-vírus ferőződés minimális kockázatával jár.

A Zika fertőzöttek jelentős része tünetmentes, a fertőzés transzfúzióval is átvihető. Bár az USA-ban még nem észleltek ilyen esetet, Brazíliában már igen. Ezért az FDA napokban kiadott ajánlása szerint a fertőzött területeken gyűjtött vér szűrendő vagy nukleinsav kimutatással vagy PRT-vel (pathogen reduction technology). Ne adjon vért: a tünetek megszűnése után 4 hétig aki fertőzött volt vagy gyanús volt rá, akinek szexuális kontaktusa volt fertőzött személlyel. Legalább 4 hét teljen el a potenciálisan fertőzött területről való visszatérés után és legyen tünetmentes a véradó. 

 

Forrás: 

1. MMWR

2. MMVR

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.