hirdetés

Alvásminőség és COPD exacerbáció

A Sleep c. folyóiratban online most megjelent amerikai közlemény szerint a rossz minőségű alváshoz a krónikus obstruktív pulmonális betegség (COPD) életveszélyes fellángolásának megemelkedett kockázata társul.

hirdetés

A kutatók 1647, igazoltan COPD-ben szenvedő beteget követtek a Subpopulations and Intermediate Outcome Measures in COPD Study (SPIROMICS) vizsgálatban. A nagy, multicentrikus SPIROMICS vizsgálatot a National Heart, Lung, and Blood Institute és a COPD Foundation hozta létre a COPD-s lakosság követése, a betegség kimenetelének értékelése, és a betegséggel összefüggő biomarkerek kimutatása céljából. A vizsgálatban minden résztvevő igazoltan COPD-s volt, és jelenleg is – vagy már régebben – dohányzott.

A három éves követési idő alatt figyelték az alvás minősége és a COPD-s fellángolások gyakorisága közötti összefüggést. Az alvás minőségének megállapítására a Pittsburgh Sleep Quality Indexet (PSQI) használták, ami hét alvási jellemző kombinációjából áll, közöttük az alvás hossza, az elalvás időpontja, az alvás frekvenciája és az alvászavarok. A magasabb számok rosszabb alvásminőséget jelentenek.

Azoknál a COPD-s betegeknél, akik saját beszámolójuk szerint rosszabb alvók voltak, 25%-95%-kal magasabb volt a COPD-s exacerbációk kockázata azokhoz képest, akik jó minőségű alvásról számoltak be. Szignifikáns összefüggés mutatkozott a PSQI értéke és az összes, illetve az átlagos exacerbációk száma között még igazítás nélküli értékelésben is (gyakorisági arány: 1,09, 95%CI 1,05-10,13). Ha a résztvevőket demográfiájuk, kísérőbetegségeik, betegségeik súlyossági foka, a használt gyógyszerek, a szocioekonomiai státusz és a környezeti helyzet szerint igazították, akkor a gyakorisági index még magasabb, 1,08 volt (95% CI:1,03-1,13). A PSQI score független összefüggést mutatott a kórházba kerülés megnövekedett kockázatával is, a kutatók szerint a hospitalizáció kockázata a PSQI index minden egyes 1 pontos növekedésével 7%-kal nőtt.

Az eredmények szerint az alvás minősége jobban jelzi a betegség várható fellángolását, mint a beteg dohányzási anamnézise. Ami nagyon meglepő eredmény, hisz a dohányzás annyira központi szerepet játszik a COPD-ben, hogy az exacerbációk előrejelzésében a legfontosabb tényezőnek gondoltuk. A tanulmány vezetője, Dr. Aaaron Baugh (University of California, San Francisco) is arról számolt be, hogy saját tapasztalata alapján az, hogy a betegek hogyan alszanak, többet jelent a fellángolások kockázatának megítélésében, mint az, hogy 40, vagy akár 60 évig dohányoztak.

Az eredmények a vizsgálatban résztvevő valamennyi etnikumra érvényesek, de különösen relevánsak a fekete amerikaiak esetén, az ő alvásminőségük rosszabb a többi etnikum alvásminőségénél. A rosszabb minőségű alvás a COPD rosszabb kimeneteléhez vezet, ez megmagyarázza azt az ismert adatot, hogy a fekete amerikai COPD-s betegek kilátásai rosszabbak a többieknél.   

Forrás:

Lesney MS. Sleep, not smoke, the key to COPD exacerbations? Medscape Medical News > COPD. June 16, 2022.

Baugh A, Buhr RG, Quibrera P, et al. Risk of COPD exacerbation is increased by poor sleep quality and modified by social adversity. Sleep. Published online 06 June, 2022. https://doi.org/10.1093/sleep/zsac107.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.