hirdetés

Alvásminőség és szellemi teljesítmény

Idősebb korban az alváshossz rövidülése és az alvásminőség rosszabbodása kapcsolatban lehet a demencia kialakulásával és a korábbi halálozással.

hirdetés

Bár eddig csak kevés vizsgálat született az alvást jellemző paraméterek és a demencia valamint a bármely okból bekövetkező mortalitás lehetséges kapcsolatáról, Dr. Rebecca S. Robbins és munkatársai (Brigham and Women’s Hospital, Boston) egy ilyen kutatás során arra jutottak, hogy az alvászavar és az elégtelen alvás egyaránt kapcsolatba hozható az Alzheimer kialakulásával és progressziójával, valamint a bármely okból bekövetkező korábbi halálozással.

Az Aging folyóiratban megjelent cikkükben  a 65 évesnél idősebb amerikai állampolgárok számára a Medicare biztosítás nyújtotta előnyöket feltérképező National Health and Aging Trends Study (NHATS) anyagából 2812 személy adatait alapul véve azt vizsgálták, hogy a vizsgálatba vételt követő 5 évben (2013-ban 1575, 2014-ben 1237 személy bevonása történt) hogyan alakult alvászavar esetén a demencia és a mortalitás aránya. A résztvevők átlagos életkora 76,9 év volt, akik közül 60% nő, 72% fehér volt.

Összességében a résztvevők mintegy 60%-ának saját bevallása szerint nagyon ritkán vagy sohasem volt ébrenléti problémája, kb. a résztvevők fele mondta, hogy nagyon ritkán, vagy sohasem szundikált, a résztvevők több mint fele 15 perc  vagy még rövidebb idő alatt el tudott aludni. Mintegy háromnegyedük (70%-uk) jó, illetve nagyon jó minőségűnek tartotta az alvását, 90%-uk ritkán, vagy sohasem horkolt. A kutatók vizsgálták az alvás jellemzői és a demencia 5 éven belüli kialakulásának összefüggését. A mért valamennyi változóhoz igazított többváltozós Cox analízissel kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik éjszakánként 5 órát, vagy annál kevesebbet alszanak, közel kétszer valószínűbben lesznek demensek azokhoz képest, akik hosszabb ideig alszanak (HR: 2,04). A demencia megjelenésének kockázata szintén magasabb azoknál, akik számára legalább 30 percbe telik, mire sikerül elaludniuk (HR: 1,45).

A bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata szignifikánsan magasabb azoknál a személyeknél, akik arról számoltak be, hogy alkalmanként vagy akár nap mint nap nehezükre esik ébren maradni (HR: 1,49 és HR: 1,65), egyes napokon vagy akár minden nap rutinszerűen elszundikáltak (HR: 1,38 és HR: 1,73),  rossznak vagy nagyon rossznak ítélik az alvásuk minőségét (HR: 1,75), illetőleg éjszakánként csak 5 órát vagy annál is kevesebbet aludtak (HR: 2,38).

A vizsgálat eredményeinek értékelését erősen korlátozta az a tény, hogy a résztvevők a NHATS kohorszban szereplőknek csak mintegy egynegyedét képviselték, így a minta nem tekinthető reprezentatívnak, az alvást csak 2 éven át követték, és bizonyos válaszok tekintetében csak kevés adat állt rendelkezésükre. Mindemellett a tanulmány eredményei egybehangzanak az irodalomban olvasható azon megfigyelésekkel, melyek szerint az idősödő személyek alvási jellegzetességei befolyásolják a demencia megjelenését, illetve a bármely okból bekövetkező mortalitást. Különösen a rövid éjszakai alvás jelzi előre a demenciát és a korai halálozást, ami arra utal, hogy idős embereknél – az egyéb negatív befolyásoló tényezők mellett – az alvás minősége is igen jelentős faktor, így fontos, hagy feltárjuk jobbításának új beavatkozási lehetőségeit.

A vizsgálatot részben a National Institute for Occupational Safety and Health, a National Heart, Lung, and Blood Institute, a National Institute on Aging és a Brigham Research Institute Fund to Sustain Research Excellence támogatta.          

Források:

Splete H. Short sleep predicts incident dementia and all-cause mortality. Medscape Medical News. February 19, 2021.

Robbins R, Quan SF, Weaver MD, et al. Examining sleep deficiency and disturbance and their risk for incident dementia and all-cause mortality in older adults across 5 years in the United States. Aging, Published February 11, 2021. 13(3)3254-3268.

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.