hirdetés

Alzheimer-kórra utaló korai motoros jelek

Új kutatások szerint bizonyos járási abnormalitások már viszonylag korán utalhatnak arra, hogy a demencia Alzheimer-kórral és nem egyéb, neurodegeneratív és kognitív zavarokkal társul.

hirdetés

Sok neurodegeneratív és kognitív zavarban szenvedő személynek vannak járási problémái, ezek közül a leggyakoribb a járási változékonyság, vagyis az, hogy a járás képe a megtett távolsággal és az eltelt idővel párhuzamosan lépésről lépésre változik. Már korábbi kutatások is igazolták a járás változékonysága és a neurodegeneratív zavarok közötti kapcsolatot, ugyanakkor nem történt szisztematikus összehasonlítás arra, hogy a kogníciót befolyásoló különféle neurodegeneratív állapotok felismerhetőek-e a járási változékonyság alapján.  

Az Alzheimer’s and Dementia c. lapban frbruárban megjelent új vizsgálat szerint a járás sokféle variánsához társul csökkent kognitív teljesítmény, és a járáskép alapján pontosan elkülöníthetők az AD és az egyéb állapotok.Dr. Manuel Montero-Odasso (University of Western Ontario) és munkatársai azt találták, hogy „a demenciára vezető öt különböző neurodegeneratív eltérések közül az egyik, nevezetesen a járáskép változékonysága, "arrhytmiája" olyan speciális motoros jel, amely  az AD-re jellemző. A járáskép megfigyelése nagyon értékes lehet akkor,  „amikor a beteg memória-zavarok miatt jön a klinikára, és nem tudjuk eldönteni, hogy az öregedési folyamatról, vagy a demencia kezdetéről van-e szó” – mondta Montero-Odasso professzor, aki egyben a Canadian Consortium on Neurodegeneration in Aging kutatócsoport vezetője.

A COMPASS-ND és a Gait Brain Study kohorszból 500 résztvevő járását figyelték meg (átlag életkor 71,99 év, 48,8% nő). A betegek között voltak kognitív szempontból érintetlen, szubjektív kognitív zavaros (SCI-s), enyhe kognitív zavarban (MCI-ben) szenvedők, Parkinsonban (PD) plusz MCI-ben szenvedők, Alzheimeresek, Parkinsonosok, PD-demenciások (PDD), frontotemporális demenciások (FTD-sek) és Lewy-testes demenciások (LBD). A kutatók három csoportba sorolták a betegeket:

  • Normál globális kogníció: kontrol személyek (N=91), PD (n=41), SCI (n=33)
  • Mérsékelt (enyhe) kognitív zavar: MCI (n=214), PD-MCI (n=19)
  • Demencia: FTD (n=10), LBD (n=11), AD (n=72), PDD (n=9).

A járást egy 6 méter hosszú elektronikus járdán mérték. A járás 11 mennyiségi adatából 4 tartományt figyeltek: ritmus, sebesség (iram), változatosság, és testtartási („posturális”) kontroll.

A kontroll csoporttal összehasonlítva mindössze a PD, az AD és a PDD csoportokban voltak eltérések (P<0,006).

  • PD: több (azaz rosszabb) változatosság és alacsonyabb (azaz rosszabb) posturális kontroll
  • AD: több változatosság és alacsonyabb posturális kontroll
  • PDD: több változatosság.

Minden, a MANOVA modellben használatos változó (életkor, nem, társbetegségek, járás sebessége) csökkenti a csoport hatását: ezek közül az életkor a legjelentősebb. A járás változatossága az egyetlen, mely szignifikáns összefüggést mutat valamennyi résztvevő Montreal Cognitive Assessment (MoCA) értékeivel (nem standardizált Beta= -0,852; -1,229 – 0,474; P<0,0001).  Ezen túl az AD-seknél a járás változékonysága független összefüggésben van a MoCA értékekkel. Szintén „gyenge, de szignifikáns” összefüggést mutattak ki PD-s betegekben a Parkinson-kór jellegzetes tüneteinek megléte és a járás változékonysága között, de az összefüggés csak a MoCA és a járás változékonysága között volt szignifikáns. A járás eltérései motorosan megfelelőbben jelzik a kognitív teljesítményt PD-ben, mint a parkinsonizmus súlyossági foka. A járás változatossága az egyetlen, aminek alapján nagy pontossággal azonosíthatóak az AD-s betegek (AUC = 0,82, P<0,0001, teljes mértékben igazított AUC = 0,77, P<0,0001).

A kutatók ezután a járás változatai szerint három csoportot képeztek aszerint, hogy mennyire erősítik meg az AD fennállását:

A lépés ideje: specificitás 70%, szenzitivitás 80%, változatosság 2,3%

A lépés hosszának változatossága: specificitás 54%, szenzitivitás 80%, változatosság 2,58%

Kettős támogatási idő (double support time) változatossága: specificitás 70%, szenzitivitás 75%, változatosság 6,2%.

Az agy ugyanazon területei játszanak fontos szerepet a kognícióban, a memóriában, a végrehajtó működésekben, mint amelyek részt vesznek a járás motoros szabályozásában, pl. a frontotemporális és prefrontális kéreg, a temporális területek és a hippocampus. A szerzők azt javasolják, hogy a beteg járásának megfigyelése mellett, mialatt járását figyeljük, állítsuk kognitív feladat elé őket, pl. kérdezzünk állatneveket. A járás lelassulása és jelentősebb aszimmetriája neurodegeneratív állapotokat jelezhet, a kognitív feladat járás közbeni megoldása pedig normális esetben 10-20%-os járáslassulást okozhat, de a 30%-os, vagy még kifejezettebb lassulás már abnormálisnak tekinthető. Ha a memória- és a végrehajtó működések időskori zavara a járás arrhythmiájával jár, akkor joggal gyanakodhatunk degeneratív eltérésekre is.

A járás eltérései az említett elektronikus járda mellett a testre rögzíthető szenzorokkal, és egyéb akár 24 órás megfigyelésre alkalmas eszközökkel is megfigyelhetőek

Források:

Batya Swift Yasgur. Early motor signal specific to Alzheimer’s identified. Medscape Medical News. February 25, 2021.

Pieruccini-Faria F, Black SE, Masellis M, et al. Gait variability across neurodegenerative and cognitive disorders: Results from the Canadian Consortium of Neurodegeneration in Aging (CCNA) and the Gait and Brain Study. Alzheimer’s & Dementia. Published online 16. February 2021. https://doi.org/10.1002/alz.12298

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.