Antidepresszívum COVID-ra?

Egy magyar vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a fluoxetin szignifikánsan növeli a kórházban kezelt közepesen súlyos/súlyos COVID-19-pneumoniás betegek túlélési esélyeit.

Az Ideggyógyászati Szemle novemberi számában egy hazai orvoscsapat arról számolt be, hogy azoknak a betegnek jelentősen javultak túlélési esélyei, akiknek a COVID-fertőzésük szokásos kezelése mellett a szorongásukat is kezelték.

A Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházának COVID-osztályán a tavaszi járványhullám idején, 2021. március 17. és április 22. közötti időszakban bentfekvő 269 beteg retrospektív eset-kontroll vizsgálatában a betegek a standard belgyógyászati kezelés mellett anti-COVID-19 kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib, vagy ezek kombinációi) részesültek, közülük 110 erősen szorongó, súlyos, vagy középsúlyos COVID beteg ezenfelül napi 20 mg fluoxetint is kapott. Bár az antidepresszánsokat kórházi körülmények között (hatásuk viszonylag lassú, 1-2 hétig tartó kialakulása miatt) rendszerint nem alkalmazzák szorongáscsökkentésre, de a pandémia kialakulása óta már igazolódott a fluoxetin SARS-CoV-2 replikációt gátló hatása (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.14.) továbbá ismert, hogy a klasszikus szorongásoldó gyógyszerek - a benzodiazepinek - ronthatják az immunvédekezést (pl. tüdőgyulladásban is), és a benzodiazepinek nagyobb adagban a légzésfunkcióra is negatívan hatnak, ezért döntöttek a kezelőorvosok a fluoxetin alkalmazása mellett.  

A mortalitás és a fluoxetinszedés összefüggésének statisztikai elemzésére többváltozós logisztikus regressziót alkalmaztak, a szelekciós hiba (fluoxetine selection bias) kiküszöbölésére összehasonlították a fluoxetinnel kezelt és nem kezelt betegek kórházi felvételkor mért klinikai, radiológiai és laboratóriumi prognosztikai jellemzőit.

A 269 beteg közül a felvételt követő 2. és 28. nap között 64-en (23,8%) hunytak el 205-en (76,2%) maradtak életben. A fluoxetint szedők mortalitása statisztikailag szignifikánsan (OR [95% CI] 0,33 [0,16–0,68], p = 0,002), 70%-kal volt alacsonyabb, mint a fluoxetin kezelésben nem részesülteké. és független volt minden más, a mortalitást befolyásoló tényezőtől (életkor, nem, C-reaktív protein, LDH- és D-dimer-szint, shortened National Early Warning Score és mellkasröntgen súlyossági pontszám) és kórházi felvételt követő első 48 órában végzett mellkas-CT-vizsgálatok aránya sem különbözött lényegesen a fluoxetint szedő és fluoxetint nem szedő csoport között.

Ez az eredmény összhangban van korábbi, mások által végzett laboratóriumi (un. in vitro), ill. a COVID járóbetegeknél történt a JAMA-ban és a Lancet-ben közölt - vizsgálatokkal is. Több laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a fluoxetin, illetve a fluvoxamin gátolja a COVID-fertőzés egyik legsúlyosabb következményének, a citokinviharnak a kialakulását. 2021-ben pedig már több olyan virológiai közlemény is megjelent, ami a fluoxetin direkt koronavírus elleni hatását írta le.

Ami a klinikai, ill. embernél történt vizsgálatokat illeti, egy éve a JAMA-ban ismertettek egy a COVID járóbetegeknél történt sikeres fluvoxamin vizsgálatot. Pár hete pedig a Lancet-ben jelent meg egy szintén COVID járóbetegeknél történt fluvoxamin vizsgálat anyaga – ez is pozitív eredménnyel. A fluvoaxmint kapott COVID járóbetegek között a kontrollcsoporthoz képest lényegesen kevesebbnél alakult ki súlyosbodás, azaz kórházi kezelést igénylő állapot.

A most megjelent magyar vizsgálat az első, amelyik súlyos, már kórházi ápolásra szoruló COVID betegeknél nézte meg valamely antidepresszáns adásának a hatását. Magát a fluoxetint pedig még egyáltalán nem vizsgálták COVID betegeknél.

A fluoxetin előnye, hogy gyorsabban és egyszerűbben adható és állítható be, mint a fluvoxamin. Évtizedek óta forgalomban van, emberek tízmilliói szedték már, így hatalmas klinikai tapasztalat van a biztonságosságát illetően. Olcsó, könnyen elérhető, és akár már gyermekkorban is adható. A tavaszi magyar vizsgálat a fluoxetin legkisebb már hatékony, napi 20 mg-os adagjával történt. A COVID-ellen elvileg ennek az adagnak a többszöröse is szóba jöhet, minthogy a fluoxetin maximális adagja napi 80mg. A nagyobb adag értelemszerűen még jobb hatáserősséget hozhat. Ha további vizsgálatok is megerősítik a most publikált magyar tanulmány eredményét, akkor a fluoxetin a COVID fontos gyógyszere lehet.

 

forrás:

Németh ZsK, Szűcs A; Vitrai J; Juhász D, Németh JP, Holló A: A fluoxetint szedô covid-19-pneumoniás betegeknek nagyobb a túlélési esélye: retrospektív, eset-kontrollos vizsgálat Ideggyogy Sz 2021;74(11–12):389–396.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.