hirdetés

Antimikotikus kezelés asztmában, rhinoszinuszitiszben

A gombaellenes szerek ismeretlen mechanizmussal csökkentik az asztmás és rhinoszinuszitiszes tüneteket.

hirdetés

Evan Li, a hosutoni kórház orvosának és munkatársainak az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology éves találkozóján előadott kutatásában 62 beteg kapott gombaellenes kezelést, a 23 asztmás, 17 krónikus szinuszitiszes beteg mellett 22-en mindkét betegséggel kerültek beválasztásra. A kezelt betegek 39%-ánál lett kevesebb az ürített köpet mennyisége, 32%-ánál csökkent a köhögés mértéke, 15%-uk pedig sokkal ritkábban használta az eseti inhalatív gyógyszerét (rescue drug).  A betegek 84%-ában mutatták ki a gombatelepeket, legkevesebb 6 kolóniaformáló egységet. Ezeket a betegeket vorikonazol, terbinafin, flukonazol vagy kombinált kezelésben részesítették. A követés során a betegek 87%-a számolt be egyértelmű javulásról. Eredményeit Li a mindennapi gyakorlatba ülteti: a súlyos tünetekkel jelentkező betegeinek rutinszerűen ad gombaellenes szert, elgondolása helyességét nagy esetszámú vizsgálattal szeretné igazolni.

A jelenlegi adatok a gombaellenes kezelést illetően ugyanakkor ellentmondásosak. Li-ék eredményeinek hátterében olyan elméletek vannak, melyek szerint a tünetek patomegenezisében a gombáknak jelentős szerep jut. Ezen alapul az antimikotikus kezelés hatásosságának elve.

Li monocentrikus, retrospektív vizsgálatába a betegeket a 2011 és 2015 közötti köpettenyésztések alapján választották be. Li munkatársa, David B. Corry kifejlesztett egy módszert, mellyel a légutakban megtelepedett gombák közel 100%-os biztonsággal mutathatók ki a köpetből (a hagyományos vizsgálatokkal -kaparékból vett minta, radioallergosorbent teszt- a gombák jelenléte, általuk okozott szenzitizáció csak 16%-ban volt igazolható). „A standard laborvizsgálatok nem mutatják ki a gombatelepeket a köpetben, ugyanis a köpetben jelen lévő immunsejtek elpusztítják a gombákat, ezért, ha egyszerűen táptalajra oltjuk a köpetet, a gombák nem fognak kinőni. A köpet feloldását követően azonban az immunsejtek és a gombák közti fibrotikus részleteket fel lehet szakítani, mellyel a celluláris elemek elkülöníthetők.” Az egyszerű, de időigényes módszert feltatlálója mindenki számára szabadon elérhetővé tette.

Leonard Bielory, a new brunswicki egyetem szakértője annyiban kommentálta a vizsgálatot, hogy „akár antibiotikumot, akár antimikotikumot ad az ember a betegének, annak potenciálisan gyulladáscsökkentő hatása lesz. Nem tudni, hogy a vizsgálatban említett javulás minek köszönhető: a gyulladáscsökkentő vagy az infekcióellenes hatásnak. A vizsgálat hátránya, hogy nem vetették össze az antimikotikumokat a leggyakoribb gyulladáscsökkentőkkel, a szteroidokkal.”

Li a következőt válaszolta: „a vizsgálatban alkalmazott készítmények egyike sem gyulladáscsökkentő hatású. Az itrakonazolt ki is hagytuk a vizsgálatból, egyes közlések szerint ugyanis ennek a szernek lehet antiinflammatorikus hatása az endogén vagy exogén szteroidok potencírozása révén. A gyógyszerek közül az arany standard a vorikonazol, 200 mg/nap dózisban. A terbinafin mellékhatás profilja miatt előnyösebb, ha sok a társbetegség, de kevésbé hatékony. A flukonazol kiegészítőként ajánlható, gombaellenes potenciálja ennek a legkisebb. Természetesen azon az állásponton vagyunk, hogy ezek az adatok nem elégségesek a szakma meggyőzéséhez, ezért egy nagyobb vizsgálatot szorgalmazunk.”

 

Forrás: Medpage Today

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.