hirdetés
hirdetés

Az E-cigaretta füstje is passzív dohányzást okoz

Valós körülmények között vizsgálva a hagyományos vagy az e-cigaretta okozta nikotinterhelést, azt tapasztalták, hogy az e cigarettázókkal közös lakásban élők is ki vannak téve a nikotin károsító hatásának, igaz, sokkal kevésbé, mint a valódi cigarettát szívók családtagjai. 

hirdetés

Megjelent az első olyan tanulmány, mely az otthoni e-cigaretta expozíciót vizsgálja valós körülmények között. A levegőben található lebegő nikotinrészecskék 5,7-szer magasabb koncentrációban fordultak elő a hagyományosan dohányzók otthonaiban az e-cigarettásokéhoz viszonyítva. Az e-dohányos lakásokban magasabb volt a lebegő nikotin koncentráció, mint a kontroll otthonokban. Az e-cigarettásokkal élő nem-dohányzók kotininje magasabb volt, mint azoké akik otthonában nem használtak e-cigarettát.

Nem áll rendelkezésre elégséges adat az elektromos cigaretták (e-cigaretták) használata közben keletkező pára passzív expozíciójáról, valós körülmények között. Balbé és mtsai megfigyeléses tanulmányt végeztek 54 nem-dohányzó önkéntes bevonásával különböző háttérrel: 25 fő hagyományos dohányosokkal, 5 fő nikotin-tartalmú e-cigarettát használókkal élt együtt, míg 24 fő kontroll otthonokból került ki. Kontroll otthonnak minősülnek azon háztartások, melyekben nem használnak sem hagyományos, sem pedig e-cigarettát. Mérték az otthonok levegőjében található nikotinmennyiséget és biomarkerként a nyál és vizelet kotinin tartalmát. A kotinin a nikotin lebomlásának terméke, önmagában is enyhe kolinerg aktivitással. A kotinin mennyisége arányos a dohányfüst mennyiségével, megjelenik a vérben, a vizeletben, a nyálban, a magzatvízben és a hajban is, ezáltal akár egy héttel később is kimutatható a dohányzás miatti vagy a passzívan elszenvedett füst.

A levegőben a nikotinrészecskék koncentrációja 0,74 μg/m3 volt a hagyományos dohányosok otthonaiban; 0,13 μg/m3 az e-cigarettát használóknál, és 0,02 μg/m3 a kontroll otthonokban. A nyál kotinin szint 0,38 ng/ml volt a hagyományos cigarettát szívók otthonaiban élő nem-dohányosokban, míg ez az érték 0,19 ng/ml az e-cigarettát használók mellett élőknél, illetve 0,07 ng/ml a kontroll otthonokban. A nem-dohányzók nyál kotinin-koncentrációja az e-cigarettából származó pára hatására otthon (expozíció:  ≥2 óra/nap) statisztikailag szignifikánsan eltért a dohányfüstnek kitett (expozíció : ≥2 óra/nap), továbbá  a kontroll otthonokban élő nem-dohányosokétól.

Az eredmények bebizonyították, hogy az e-cigaretta is okoz „passzív dohányzást”: a nem-dohányosok is belélegzik a légtérben lebegő párában lévő nikotint.  Érdekes, hogy a levegő-markerek 5,7-szer magasabb értékeket mutattak a hagyományos dohányosok otthonaiban, mint az e-cigarettát használóknál, ugyanakkor a nem-dohányosok biomarkerei statisztikailag hasonló értékeket mutattak mind a hagyományos, mind pedig az e-cigarettás otthonok esetében (mindössze 2-szer illetve 1,4-szer magasabb, sorrendben). A levegőben mért nikotinszint és kotininkoncentráció magasabb értékeket mutatott az e-cigarettás otthonokban a kontroll otthonokhoz viszonyítva (statisztikailag szignifikáns különbségek). A fenti tények szerepet játszhatnak az e-cigi közterületen történő használatának szabályozásában.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (4 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Tisztelt OTSZ!

Azért azt megjegyezném, hogy akkora baromságot, hogy "az e-cigaretta füstje passzív dohányzást okoz", nem lehet leírni egy orvosi oldalon. ad1 az e-cigarettának nincs
füstje; ad2 nincs benne dohány, tehát a fogyasztója sem dohányzik, nem hogy a környezet. A passzív dohányzásban egyébként NEM A NIKOTIN veszélyes, hanem minden más
füst-összetevő. Klasszikusan, ez az a cikk, ami miatt nagyon súlyos pert kellene a nyakukba akasztani. Remélem, valaki megteszi és akkor beszüntetik ezt az abszurd és
életellenes e-cigaretta lejáratást. Emberek ezreit gyilkolják meg azzal, hogy elvtelen üldözésükkel ellehetetlenítik, hogy a dohányosok hozzájuthassanak ehhez a
potenciálisan életmentő eszközhöz. Tényleg elment az eszük? Olvassanak már szakirodalmat is! Mert van ám, tisztelt orvostársadalom!

https://www.facebook.com/groups/436496076479010/?ref=bookmarks
#
Tisztelt FELELŐSEN ÉS RACIONÁLISAN GONDOLKODÓK!

Melegen ajánlanám figyelmükbe a nemzetközi orvosi kezdeményezést:

https://sciencecig.wordpress.com/move/
#
"Ez azt jelenti, hogy a passzív gőzölés nikotinfüggőséghez vezethet?
Ez azt jelenti, hogy a passzív gőzölők nikotinfelvétele olyan mértékű, mely az egészségüket károsíthatja?
A válasz mindkét kérdésre NEM!"
Kérem szíveskedjenek Farsalinos doktor e tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit is közölni az objektív tájékoztatás jegyében.
http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/184-passive-vape
#
"Az e-cigaretta minták aeroszoljának nikotin tartalma 85%-al volt alacsonyabb, mint a hagyományos cigarettáé."
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273230014002505
Ennek a vizsgálatnak az eredményét is megoszthatnák a tisztábban látás érdekében....
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.