hirdetés

Az E-cigaretta füstje is passzív dohányzást okoz

Valós körülmények között vizsgálva a hagyományos vagy az e-cigaretta okozta nikotinterhelést, azt tapasztalták, hogy az e cigarettázókkal közös lakásban élők is ki vannak téve a nikotin károsító hatásának, igaz, sokkal kevésbé, mint a valódi cigarettát szívók családtagjai. 

hirdetés

Megjelent az első olyan tanulmány, mely az otthoni e-cigaretta expozíciót vizsgálja valós körülmények között. A levegőben található lebegő nikotinrészecskék 5,7-szer magasabb koncentrációban fordultak elő a hagyományosan dohányzók otthonaiban az e-cigarettásokéhoz viszonyítva. Az e-dohányos lakásokban magasabb volt a lebegő nikotin koncentráció, mint a kontroll otthonokban. Az e-cigarettásokkal élő nem-dohányzók kotininje magasabb volt, mint azoké akik otthonában nem használtak e-cigarettát.

Nem áll rendelkezésre elégséges adat az elektromos cigaretták (e-cigaretták) használata közben keletkező pára passzív expozíciójáról, valós körülmények között. Balbé és mtsai megfigyeléses tanulmányt végeztek 54 nem-dohányzó önkéntes bevonásával különböző háttérrel: 25 fő hagyományos dohányosokkal, 5 fő nikotin-tartalmú e-cigarettát használókkal élt együtt, míg 24 fő kontroll otthonokból került ki. Kontroll otthonnak minősülnek azon háztartások, melyekben nem használnak sem hagyományos, sem pedig e-cigarettát. Mérték az otthonok levegőjében található nikotinmennyiséget és biomarkerként a nyál és vizelet kotinin tartalmát. A kotinin a nikotin lebomlásának terméke, önmagában is enyhe kolinerg aktivitással. A kotinin mennyisége arányos a dohányfüst mennyiségével, megjelenik a vérben, a vizeletben, a nyálban, a magzatvízben és a hajban is, ezáltal akár egy héttel később is kimutatható a dohányzás miatti vagy a passzívan elszenvedett füst.

A levegőben a nikotinrészecskék koncentrációja 0,74 μg/m3 volt a hagyományos dohányosok otthonaiban; 0,13 μg/m3 az e-cigarettát használóknál, és 0,02 μg/m3 a kontroll otthonokban. A nyál kotinin szint 0,38 ng/ml volt a hagyományos cigarettát szívók otthonaiban élő nem-dohányosokban, míg ez az érték 0,19 ng/ml az e-cigarettát használók mellett élőknél, illetve 0,07 ng/ml a kontroll otthonokban. A nem-dohányzók nyál kotinin-koncentrációja az e-cigarettából származó pára hatására otthon (expozíció:  ≥2 óra/nap) statisztikailag szignifikánsan eltért a dohányfüstnek kitett (expozíció : ≥2 óra/nap), továbbá  a kontroll otthonokban élő nem-dohányosokétól.

Az eredmények bebizonyították, hogy az e-cigaretta is okoz „passzív dohányzást”: a nem-dohányosok is belélegzik a légtérben lebegő párában lévő nikotint.  Érdekes, hogy a levegő-markerek 5,7-szer magasabb értékeket mutattak a hagyományos dohányosok otthonaiban, mint az e-cigarettát használóknál, ugyanakkor a nem-dohányosok biomarkerei statisztikailag hasonló értékeket mutattak mind a hagyományos, mind pedig az e-cigarettás otthonok esetében (mindössze 2-szer illetve 1,4-szer magasabb, sorrendben). A levegőben mért nikotinszint és kotininkoncentráció magasabb értékeket mutatott az e-cigarettás otthonokban a kontroll otthonokhoz viszonyítva (statisztikailag szignifikáns különbségek). A fenti tények szerepet játszhatnak az e-cigi közterületen történő használatának szabályozásában.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (4 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Tisztelt OTSZ!

Azért azt megjegyezném, hogy akkora baromságot, hogy "az e-cigaretta füstje passzív dohányzást okoz", nem lehet leírni egy orvosi oldalon. ad1 az e-cigarettának nincs
füstje; ad2 nincs benne dohány, tehát a fogyasztója sem dohányzik, nem hogy a környezet. A passzív dohányzásban egyébként NEM A NIKOTIN veszélyes, hanem minden más
füst-összetevő. Klasszikusan, ez az a cikk, ami miatt nagyon súlyos pert kellene a nyakukba akasztani. Remélem, valaki megteszi és akkor beszüntetik ezt az abszurd és
életellenes e-cigaretta lejáratást. Emberek ezreit gyilkolják meg azzal, hogy elvtelen üldözésükkel ellehetetlenítik, hogy a dohányosok hozzájuthassanak ehhez a
potenciálisan életmentő eszközhöz. Tényleg elment az eszük? Olvassanak már szakirodalmat is! Mert van ám, tisztelt orvostársadalom!

https://www.facebook.com/groups/436496076479010/?ref=bookmarks
#
Tisztelt FELELŐSEN ÉS RACIONÁLISAN GONDOLKODÓK!

Melegen ajánlanám figyelmükbe a nemzetközi orvosi kezdeményezést:

https://sciencecig.wordpress.com/move/
#
"Ez azt jelenti, hogy a passzív gőzölés nikotinfüggőséghez vezethet?
Ez azt jelenti, hogy a passzív gőzölők nikotinfelvétele olyan mértékű, mely az egészségüket károsíthatja?
A válasz mindkét kérdésre NEM!"
Kérem szíveskedjenek Farsalinos doktor e tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit is közölni az objektív tájékoztatás jegyében.
http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/184-passive-vape
#
"Az e-cigaretta minták aeroszoljának nikotin tartalma 85%-al volt alacsonyabb, mint a hagyományos cigarettáé."
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273230014002505
Ennek a vizsgálatnak az eredményét is megoszthatnák a tisztábban látás érdekében....

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.