hirdetés

Az MR-vizsgálat alapvető prognosztikai információkat nyújt végbélrákban

Journal of Clinical Oncology e havi számában közzétett kutatás szerint a preoperatív MR-vizsgálat alapvető információkkal segíti a terápiás terv felállítását azáltal, hogy előre jelzi a lokális recidíva esélyét és a betegségmentes túlélést.

hirdetés

A végbélrákok jelenleg a colorectalis rosszindulatú daganatok egyharmadát teszik ki, és a fejlett országokban a rák vezető halálokai közé tartoznak. Az Egyesült Királyságban lefolytatott 5 éves utánkövetéses vizsgálatban 11 kórházban és kutatóintézetben 374 végbélrákos beteg sorsát kísérték figyelemmel. A vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy a körkörös reszekciós szélek (CRM, circumferential resection margin) nagy felbontású mágnesrezonancia- (MR) vizsgálata mennyire megbízható a prognózis előrejelzésében – korábban még nem vizsgálták, hogy a módszer mennyiben használható a lokális recidíva kockázatának felmérésére.

Az előnyök egyértelműen megmutatkoztak: amennyiben az MR-vizsgálat daganatmentes CRM-et mutatott, úgy a recidívaarány 7 százalék volt, szemben az érintett CRM-et igazoló vizsgálatok esetében megfigyelt 20 százalékos aránnyal. Ezen túlmenően, az előző csoportban 62 százaléknak, míg az utóbbiban mindössze 42 százaléknak adódott a recidívaarány, függetlenül az alkalmazott kezelés formájától. Mindezekből levonható az a következtetés, miszerint a preoperatív vizsgálati módszerrel azonosíthatók azok a betegek, akiknél jelentős a lokális recidíva kockázata.

A vizsgálat célja a prognosztikai érték meghatározása volt a CRM preoperatív MR-vizsgálata esetében, összehasonlítva a jelenleg rendelkezésre álló és széles körben használt „stádiumbesorolási” rendszerekkel, mint amilyen például az American Joint Committee on Cancer (AJCC) TNM modellje és más klinikai változók. A preoperatív MR-vizsgálat a TNM rendszernél jobban teljesített a lokális recidíva, a betegségmentes túlélés és a teljes túlélés előrejelzésében. A kutatók bíznak benne, hogy az AJCC TNM helyett inkább a CRM MR-státuszának kell képeznie az alapot, amikor az orvos tájékoztatja betegét a lokális recidíva esélyéről, illetve amikor felállítja a terápiás tervet (pl. kismedencei radioterápia). Továbbá, bár a CT-vizsgálat, az endoluminalis ultrahangvizsgálat (EUS) és az MR-vizsgálat egyaránt elfogadott módszer a tumor és a nyirokcsomók állapotának meghatározására, sem a CT, sem pedig az EUS nem képes megbízhatóan ábrázolni a körkörös reszekciós széleket.

Dr. Gina Brown, a tanulmány szerzője így kommentálja megfigyeléseiket: „Vizsgálatunkban azt találtuk, hogy a preoperatív MR-vizsgálat igen hasznos a kimenetel meghatározásában, valamint a lokális recidíva előrejelzésében. Amennyiben az MR-vizsgálat azt jelzi, hogy legalább 1 mm-es szabad széllel a tumor teljes egészében eltávolítható, akkor ez nagyban kiküszöböli a lokális recidíva esélyét.”

„A betegség kiújulásának preoperatív képalkotó módszerrel történő meghatározása intenzívebb műtét előtti kezelés alkalmazására nyújt lehetőséget, illetve a lelet és a felvételek „térképként” szolgálnak a tumor teljes egészében történő reszekciójához. Ez jelentős áttörést jelent és megerősítésként szolgál számunkra, hogy alapvetően fontosak a kutatási invesztíciók. A diagnózis és terápia fejlődése valódi előnyöket rejt a bélrákban szenvedő betegek számára, és csak az Egyesült Királyságban betegek ezreinek életét mentheti meg minden évben” – teszi hozzá a fentiekhez Bill Heald professzor, a Pelican Cancer Foundation vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.