hirdetés

Az omega-6 zsírsav és a cukorbetegség

Többszörösen telítetlen omega-6-zsírsavak fogyasztása mellett több mint egyharmadával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának esélye – írja egy most megjelent közlemény

hirdetés

Húsz vizsgálat csaknem 40000 résztvevőjének adatait elemezve a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a legfontosabb omega-6-zsírsavnak tekinthető linolénsav magas vérszintje a 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) csökkent kockázatával társul.

Az eredményeket a The Lancet Diabetes & Endocrinology című lapban hozták nyilvánosságra.

A diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik. Magyarországon 2001 és 2016 között több mint hetven százalékkal nőtt az Országos Egészségpénztár által nyilvántartott, tehát kezelt cukorbetegek száma, túlnyomó többségük 2-es típusú diabeteszben szenved. Jelenleg 780 ezer cukorbeteget tartanak számon hazánkban, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett. Valójában a meg nem talált betegek miatt ez a szám még magasabb lehet. A betegség kialakulásában genetikai tényezők, a terhesség alatti cukorbetegség és a helytelen kisgyerekkori táplálkozás valamint a mozgásszegény életmód és a túlsúly is szerepet játszik.

A többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA, polyunsaturated fatty acid), így az omega-3-at és az omega-6-ot – mértékkel fogyasztva – eddig is az egészséges étrend részének tekintették. A most közzétett adatok azonban azt jelzik, hogy érdemes lenne megfontolni a bevitel növelését – a T2DM prevenciója céljából.

Az omega-6-zsírsavakkal kapcsolatos eddigi adatok szerint ezek az összetevők nemcsak a normális agyi funkciók szempontjából fontosak, de alapvető szerepet játszanak a bőr állapotában és a haj növekedésében, valamint az anyagcsere szabályozásában és a csontrendszer állapotának javításában. A szervezet azonban nem képes maga megtermelni az omega-6-zsírsavakat, ezért azokat a táplálékkal kívülről kell bevinni, például szójatermékek, napraforgóolaj, kukoricaolaj, egyes diófélék és magvak formájában.

Az American Heart Association (AHA) jelenleg érvényben lévő irányelvei azt javasolják, hogy a napi omega-6-bevitel ne haladja meg a teljes energiabevitel 5-10 százalékát, mivel nagy mennyiségben fogyasztva elősegíti gyulladások és szívbetegség kialakulását. A szerzők megemlítik, hogy egyes országokban – az egészségi aggályokra hivatkozva – valójában kis mennyiségű bevitelt javasolnak. Emellett megjegyzik, hogy bár vizsgálták már az omega-6-zsírsavak egészségre gyakorolt hatásait, keveset tudunk arról, hogy az miként befolyásolja a T2DM előfordulásának esélyét.

„Kevés prospektív vizsgálat foglalkozott a linolénsav vagy az arachidonsav-biomarkerek és a T2DM közötti potenciális összefüggésekkel – mondja dr. Jason Wu, a vizsgálat vezetője. − A megjelent vizsgálatok értékét a torzító hatásokon túl az is csökkenti, hogy nem rendelkeztek elegendő bizonyító erővel a demográfiai, orvosi és genetikai jellemzők közötti esetleges interakciók felmérésére.”

A helyzet pontosítására most 20 prospektív kohorszvizsgálat 39740 résztvevőjének adatait elemezték 10 országból (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Finnország, Ausztrália, Izland, Hollandia, Tajvan és Svédország.). A résztvevők egyikénél sem állt fenn T2DM a vizsgálatba való belépéskor. Az utánkövetési periódusban 366073 vizsgálatba vont személy közül 4347-nél derült fény T2DM fennállására. A vizsgálat során mérték a vérben a linolénsav és az arachidonsav szintjét. Azt találták, hogy magas omega-6-zsírsavszintek mellett 35 százalékkal kisebb volt a T2DM kialakulásának valószínűsége. A vizsgálatokba alapvetően egészséges személyeket vontak be, akik semmilyen specifikus utasítást nem kaptak az étkezésükre vonatkozólag. Mégis úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb eséllyel elkerülhetik a 2-es típusú cukorbetegséget azok, akiknek vérében magas szinten vannak jelen az omega-6-zsírsavak.”

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy nem igazolódott szignifikáns korreláció a vér arachidonsavszintje és a T2DM kockázata között, és a megfigyelt összefüggéseket nem befolyásolták egyéb tényezők, például a testtömegindex, az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás vagy az omega-3-zsírsavak szintje sem.

További érdekes megállapítás volt, hogy a szerzők tapasztalatai szerint – néhány hasonló vizsgálat adataival megegyezően – nincs káros hatása, ha az omega-6 PUFA-k nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben.

A szerzők végül hangsúlyozzák, hogy a metaanalízisbe bevont vizsgálatok jelentős része obszervációs jellegű volt, így nem alkalmas annak igazolására, hogy a magas linolénsavszint és az alacsony T2DM-kockázat között valóban ok-okozati összefüggés áll fenn. Mindenesetre hisznek benne, hogy adataik alapján előnyös lehet az omega-6-zsírsavak bevitelének fokozása. Bár a korábbi közlemények szerzői feltételezték, hogy az omega-6 nagy mennyiségben ártalmas, e nagy globális vizsgálat nem szolgáltatott bizonyítékokat erre, sőt az eredmények azt mutatják, hogy az omega-6 valójában csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.