hirdetés

Az USÁ-ban is fenyeget a kanyaró

1994 óta idén észlelték a legtöbb kanyarós esetet az USA-ban, holott 2000-ben a betegséget már megszűntnek nyilvánították.

hirdetés

Az Egyesült Államokban május második hetébe 41-gyel nőtt az igazolt kanyarós betegek száma, mellyel 2019. január 1. és május 17. között összesen 880-ra emelkedett a megbetegedések száma. Az US Centers of Disease Control and Prevention (CDC) rendszeresen közölt adatai szerint már az USA 24 államából jelentettek kanyarós eseteket. Az érintett államok abc sorrendben a következők: Arizona, California, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Texas, Tennessee és Washington.

Idén fordult elő a legtöbb megbetegedés 1994 óta, amikor 958 kanyarós esetet észletek az USA 39 államában. A betegséget 2000-re teljesen megszűntnek nyilvánították az országban.

Múlt pénteken a Chicago Department of Public Health jelentett egy személynél kanyarót, aki az előző nap az O’Hare nemzetközi repülőtérről a University of Illinois Chicago egyetemi kampuszra utazott a magasvasúttal. Jelentős időt töltött Chicago belvárosában, a Millenium Parkban, és bérleményekben, péntek reggel pedig egy diákközpontban is járt. Az Illinois Egyetem– szoros együttműködésben a Chicago Department of Public Health (CDPH) tagjaival – azóta is változatlanul megpróbálja megtalálni az összes személyt, akik május 16-án és 17-én érintkezhettek ezzel a kanyarós személlyel. Sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy e kanyarós beteg remélhetőleg csak kevés olyan személlyel érintkezhetett, aki korábban nem részesült kanyaró elleni védőoltásban. Ez a nyolcadik igazolt kanyarós eset Illinois államban.

Cook megyében (ahol Chicago is van) a megbetegedés már csaknem akkora problémát jelent, mint az az európai államokban. Dr. Sahotra Sarkar (University of Texas, Austin) és munkatársai egy speciális vizsgálat eredményeit közölték online 2019. május 9-én a Lancet-ben. Négy faktor segítségével egy olyan mennyiségi modellt dolgoztak ki, amelynek segítségével meg tudják mondani, mely amerikai államokban jelenik meg 2019-ben nagyobb számban a kanyaró. A négy faktor: az illető államba irányuló nemzetközi légiforgalom volumene, az illető államban a nem oltott emberek aránya, az állam lakossága, és a kanyaró megjelenésének gyakorisági aránya az utazás megkezdésekor. Számításaik szerint az USA-ban a következőképpen alakul a kanyaró relatív kockázata: legmagasabb a kockázat Cook megyében, Illinoisban (RR: 1,000), melyet Los Angeles megye, Kalifornia követ (RR: 0,432), majd a floridai Miami-Dade megye (RR: 0,381) következik. Kevésbé kockázatosak, de még mindig jelentős kockázattal bírnak a következők: Queens megye és Brooklyn, New York (RR 0,293), King megye, Washington (RR 0,140), Maricopa megye, Arizona (RR 0,123), Broward megye, Florida (RR 0,106), Clark megye, Nevada (RR 0,093), Harris megye, Texas (RR 0,087) és Honolulu megye, Hawaii (RR 0,067).

A kutatók szerint tanulmányuk igazolja azt a hipotézist, hogy a kanyaró ismételt megjelenését leginkább két okra lehet visszavezetni: az olyan államokból történő beutazásokra, ahol a kanyaró nagyobb arányban fordul elő, és arra, ha az adott helyen viszonylag nagy a kanyaró elleni védőoltásban nem orvosi indokból nem részesültek, azaz a nem beoltott, immunvédettséggel nem rendelkező személyek aránya. Fokozottan figyelni kell az olyan különösen veszélyeztetett helyekre, mint a Cook megye Illinoisban, vagy Los Angeles Kaliforniában, ahol egy-egy kanyarós eset a nemzetközi repülőterek óriási forgalma miatt azt eredményezheti, hogy a vírus könnyen szétszóródhat az USA-ban (a lappangás 9-11 nap).

Megbetegedések elszórtan is jelentkeztek, pl. New York City Brooklyn és Queens kerületeiben 523 igazolt eset fordult elő múlt szeptember óta, nagyrészt az orthodox zsidók nem vakcinált közösségeiben. Michiganben március óta 44 esetet, Kaliforniában újabb 45 esetet jelentettek, de Georgia, Maryland, Pennsylvania és Washington állam sem maradt érintetlen.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The Lancet Infectious Diseases

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.