hirdetés

Baricitinib alopecia areataban

Két fázis III vizsgálatban a Janus kináz gátló baricitinib hatásos volt alopecia areataban, 36 hét alatt dózisfüggő módon a résztvevők egynegyedénél-egyharmadánál 80%-os hajnövekedést eredményezett.

hirdetés

Két fázis III vizsgálatban a Janus kináz gátló baricitinib hatásos volt alopecia areataban, 36 hét alatt dózisfüggő módon a résztvevők egynegyedénél-egyharmadánál 80%-os hajnövekedést eredményezett.

Háttér

A foltos hajhullás (alopecia areata) egy vissza-visszatérő autoimmun betegség, melyet szteroidok, vagy immunszupresszor anyagok helyi alkalmazásával próbálnak kezelni (mellesleg nem megfelelő módon). Az egyik új lehetőség az interferon gamma- és az interleukin 15 relatíve specifikus gátlása a Janus kináz (JAK) gátló baricitinibbel (Olumiant), melyet off-label (az alkalmazási előírástól eltérő módon) már számos helyen alkalmaznak.

A vizsgálatok kialakítása

A két randomizált, kontrollált Fázis III vizsgálatba (BRAVE-AA1 és BRAVE AA2) összesen 654 felnőtt személyt vettek be, átlagos életkoruk 38 év, 60%-uk nő volt. Betegségük átlagosan 12 éve tartott, az utolsó hajvesztési epizóduk pedig 4 éve kezdődött. A vizsgálatok szponzora (Eli Lilly) kikötötte, hogy férfiaknál 60, nőknél 70 éves kor legyen a részévétel felső határa, és kifejezett androgén alopéciában szenvedőket nem vegyenek be a vizsgálatba. Azok vehettek részt a gyógyszer kipróbálásában, akiknek értékei a 100 pontos SALT skálán (Severity of Alopecia Tool) 50 pont fölött voltak. A résztvevők random módon naponta 2 mg-os, vagy 4 mg-os baricitinib tablettát szedtek - 2:3:2 arányban: 2 mg, 4 mg, placebo.

Eredmények

A vizsgálat elsődleges végpontja a 20-as, vagy 20 alatti SALT érték elérése volt (ami a koponya hajjal való kb. 80%-os fedettségét jelenti) 36 hét alatt. A BRAVE AA1-ban napi 4 mg, 2 mg baricitinib és placebo mellett 38,8%, 22,8% és 6,2%-os eredményt láttak, a BRAVE AA2-ben ezek az értékek 35,9%, 19,4% és 3,3% voltak. A BRAVE AA1-ben a 4 mg-os baricitinib és a placebo hatása közötti különbség 32,6% volt (95%CI 25,6-39,5), a 2 mg-os baricitinib és a placebo hatás között 16,6% különbség volt (95%CI 9,5-23,8), mindkét dózis és a placebo között P<0,001 volt. A BRAVE-AA2-ben csaknem ugyanezeket a különbségeket érték el (32,6% és 16,1%-os különbségek) (P<0,001 statisztikai különbség minden esetben).

A 10 legfontosabb másodlagos paraméterben (résztvevő véleménye a hajnövekedésről, orvos véleménye a beteg állapotáról, stb.) mindig jobb volt a nagyobb adag baricitinib a placebónál. Gyakorta akne keletkezését figyelték meg, emelkedett a kreatinin kináz, emelkedtek az LDH- és a HDL-szintek. 

Mindkét Fázis III vizsgálatban igazolódott, hogy súlyos alopecia areataban a szájon át, 36 héten keresztül alkalmazott baricitinib kedvezőbb hatású, mint a placebo. Hosszabb vizsgálatokra van szükség a baricitinib hatásosságának és biztonságosságának felméréséhez alopecia areataban. (Funded by Eli Lilly under license from Incyte; BRAVE-AA1 and BRAVE-AA2 ClinicalTrials.gov numbers, NCT03570749. opens in new tab and NCT03899259. opens in new tab.)

(Időszerű érdekesség a témában, hogy Will Smith amerikai filmszínész – szintén afro-amerikai - gyönyörű felesége, Jada Pinkett Smith filmszínésznő évek óta autoimmun alopeciában szenved, kopaszra borotválta a fejét és férje oldalán most ott ült a 2022-es Oscar gála első sorában. Chris Rock műsorvezető a színésznő kopasz fejére tett (bárdolatlan) megjegyzése miatt Will Smith élő TV adásban nyugodt tempóban felkocogott a színpadra és szó nélkül behúzott egyet a műsorvezetőnek).

Forrás:

 Simm M. Baricitinib promotes hair growth in alopecia areata. Medscape Medical News. May 12, 2022.

King B, Ohyama M, Kwon O, et al. for BRAVE-AA investigators. Two phase 3 trials of baricitinib for alopecia areata. N Engl J Med. 2022 386:1687-1699

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.