hirdetés

A férfiak kopaszodásának ellenszerei

Egy új meta-analízis szerint a férfiak androgén alopeciájának kezelésére a rendelkezésre álló lehetőségek közül az „off label” dutasterid a leghatékonyabb.

hirdetés

Bár a férfiak kb. 90%-ánál előbb-utóbb kialakul az androgén alopecia (AGA), jelenleg az USA-ban is csak mindössze három kezelést törzskönyvezett a probléma ellátásra: a helyi minoxidil, a napi 1 mg per os finasterid és az alacsony hullámhosszú fényterápia. A JAMA Dermatology-ban idén megjelent meta-analízisben Dr. Aditya K Gupta (Mediprobe Research Inc, London, Ontario, Kanada) és munkatársai a leggyakrabban alkalmazott off-label kezeléseket hasonlították össze: az orális minoxidilt és két 5-α reduktáz gátlót: az orális dutasteridot és a nagyobb adagban alkalmazott orális finasteridet. A szerzők szerint először történt összehasonlítás a kétféle módon (szisztémásan, ill. helyileg) használt dutasteridről és finasteridről. A meta-analízisben összesen 23 vizsgálatot értékeltek, a résztvevők medián életkora 22,8 évtől 41,8 évig terjedt.

A vizsgálatok elsődleges végpontja a 24 hét kezelés utáni teljes haj-mennyiség volt. Az elemzés szerint a 0,5 mg napi adagban alkalmazott dutasterid volt a leghatékonyabb, jelentősen kedvezőbbnek bizonyult az 1 mg/nap finasteridhez képest (a különbség középértéke 7,1 hajszál/cm²). A napi 0,5 mg dutasterid hatásosabb volt az orális minoxidil napi 0,25 mg-os adagjánál (a különbség átlag 23,7 hajszál/cm² volt) és az orális minoxidil 5 mg/nap adagjánál (átlagos különbség 15,0 haj/cm²) és a helyileg alkalmazott 2%-os minoxidilnél is (átlagos különbség 8,5 hajszál/cm²).

A vizsgálat másodlagos végpontja a hajnak a 24 hét során mérhető legjelentősebb szaporodása volt. Ebben a tekintetben a minoxidil 5 mg/nap adagja lényegesen hatásosabb volt, mint a minoxidil 0,25 mg/nap orális adagja, valamint a 2%-os és 5%-os topikus kiszerelése. A napi 5 mg-os minoxidil jelentősen hatásosabb volt a napi 1mg-os finasteridnél is.

A hosszabb, 48 hetes megfigyelés során a haj mennyisége leginkább a napi 5 mg-os finasterid mellett gyarapodott, és szignifikánsan jobban, mint a helyileg alkalmazott 2%-os minoxidil használatakor. A teljes hajmennyiség leginkább az 1 mg/nap orális finasterid mellett szaporodott, ami szignifikánsan hatásosabb volt a 2%-os, vagy 5%-os helyileg alkalmazott minoxidilnél.

Az eredmények alapján csökkenő sorrendben a következő a hatásosság:

  • 0,5 mg/nap orális dutasterid
  • 5 mg/nap orális finasterid
  • 5 mg/nap orális minoxidil
  • 1 mg/nap orális finasterid
  • 5%-os topikus minoxidil
  • 2%-os topikus minoxidil
  • 0,25 mg/nap orális minoxidil

A tanulmányhoz írt kommentárjukban Dr. Kathie P. Huang (Brigham and Women’s Hospital, Boston) és Dr. Maryanne M. Senna (Massachusetts General Hospital, Boston) azt hangsúlyozták, hogy az eredmények egyeznek az ő megfigyeléseikkel is, megjegyezve azt is, hogy a 2%-os minoxidilt férfiaknál nem szokás használni. Bár a cikk szerzői a topikus minoxidilt a felsorolásban hatásosabbnak értékelték a 0,25 mg/nap adagban adott orális minoxidilnél, de saját tapasztalatuk szerint a minoxidil 1,25mg-5 mg napi adagjai az androgén alopecia kezelésére jóval kedvezőbbek a topikus minoxidilnél.

Figyelembe kell venni a mellékhatásokat is

Komolyan figyelni kell az egyes kezelések mellékhatás profiljára, valamint az eltérő kísérőbetegségekkel rendelkező betegek kiválasztására is. Pl. az 1 mg-os finasterid mellett csökkenhet a libido, merevedési zavar állhat be, csökken az ejakulátum mennyisége és a spermiumok száma, herefájdalom, depresszió, gynecomastia alakulhat ki. Bár a finasterid kezelés csökkenti a prosztatarák kockázatát, de ha mégis rák keletkezik, az magasabb fokozatú lehet – bár ez lehet mintavételi műtermék is. A dutasterid mellékhatásairól kevesebb információ áll rendelkezésre, de fiataloknak történő rendelése esetén óvatosság szükséges, mert elképzelhető, hogy a gyógyszer a fertilitást is befolyásolja.

A minoxidil 5 mg-os adagja nagyon magas, könnyedén hypertrichosist okozhat. A kommentátorok szerint a legjobb eredményt a kombinált kezeléssel lehet elérni: ő a dutasteridet (0,5 mg/nap), plusz orális minoxidilt (1,0-2,5 mg/nap) plusz topikus 5%-os minoxidilt tartja a legjobb kombinációnak.

Forrás:   

Melville NA. Male alopecia agents ranked by efficacy in meta-analysis. Medscape Medical News. February 10, 20222.

Gupta AK, Venkataraman M, Talkuder M, et al. Relative efficacy of minoxidil and the 5-α reductase inhibitors in androgenic alopecia treatment of male patients. A network meta-analysis. JAMA Dermatology. Published online Febr 2, 2022, doi: 10.1001/jamadermatol.2021.5743.

Huang KP, Senna MM. Hair are the rankings – 5-α reductase inhibitors and monoxidil in male androgenetic alopecia. JAMA Dermatol. Published online Febr. 2, 2022, doi:10.1001/jamadermatol.2021.5625.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.