hirdetés

Candida ellen flavonoiddal

A Candida albicans-szal fertőzött egerekben makrofág aktiválást indukál egy kaempferol-3,4’-dimetilétert tartalmazó Larrea divaricata Cav. frakció.

hirdetés

A Candida albicans a világszerte előforduló candida-nemzetség tagja. A bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálható ép immunrendszer esetén is. A candida fertőzés elleni védekezésben a sejt közvetítette immunválasz a kulcsfontosságú. A celluláris immunitás defektusa: AIDS, veleszületett T-limfocita defektusok (Di George-, Nezelof- szindróma, transzplantáció utáni állapot, immunszuppresszív és, immunmoduláns szerek, kiterjedt égés, malignus betegségek már kóros mértékű elszaporodását eredményezhetik.  A candidiasis további rizikótényezői a diabetes mellitus, széles spektrumú antibiotikum terápia, intravénás katéterek alkalmazása, dialízis, művi szívbillentyű, intravénás droghasználat, gyomor-bélrendszeren történő jelentős nagy sebészeti beavatkozás. A természetgyógyászat számos nem specifikus tünet okozójának tartja és hasonlóképp számos terápiát javasol. Igazolt fertőzésekben az irányelvekben ajánlott  fluconazol kiterjedt használata hozzájárul a fluconazol rezisztens vagy csökkent érzékenységű non-albicans Candida speciesek (C. krusei, C. glabrata, C. inconspicua, C. norvegensis, C. rugosa) gyakoribb izolálásához, ezért igazolt candiaemia esetén szükséges lehet, hogy a fluconazol terápiát amphotericinB-vel kombinálják.

A Larrea divaricata Cav. egy dél-amerikai növény. Mind a főzete, mind a kivonata (F1), immunomodulátor tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül az F1 képes aktiválni a Candida albicans-szalfertőzött egerekből származó markofágokat. A referált tanulmányban az F1-et fertőzött állatokba juttatták, és tanulmányozták a bennük található makrofágok állapotát és az aktiváció típusát. Az eredmények szerint az F1 a fertőzött egerek makrofágjait klasszikus és alternatív módon is aktiválni tudta, feltehetően a kappa-B nukleáris faktor transzlokációjának indukálásával. Az F1 nemcsak a makrofágok lizoszómás aktivitását fokozza, hanem a fagoszómális szuperoxid anion termelését is, mely a NADPH (nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát) oxidáz komplex aktiválásának következménye. Az F1 növelte a makrofágok gombaölő kapacitását, csökkent a szervkolonizáció. HPLC segítségével az F1-ben egy fő flavonoidot azonosítottak, a kaempferol-3,4’-dimetilétert. E komponens hatására in vitro növekedett a nitrogén-oxid termelés azokban a makrofágokban, amelyeket hővel elölt- C. albicans-szal stimuláltak. A flavonoid így az egyik olyan molekulának tekinthető, mely az F1 immunrendszerre gyakorolt hatásainak közvetítéséért felelős a fertőzött állatokban.

 

Forrás:

1. Phytotherapy Research

2. Egészségügyi Közlöny

3. Dr. Diag

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.