hirdetés

Cannabis sclerosis multiplexben

Egy új vizsgálat szerint az Észak-Amerikában élő sclerosis multiplexes betegek gyakran használnak cannabist, leginkább az SM-mel összefüggő spasticitás esetén.

hirdetés

Egy 2020-as felmérés szerint a sclerosis multiplexes (SM) betegek 31%-a próbálta már a Cannabist tüneteik enyhítésére és 20%-uk rendszeresen használja is azt. Leginkább (80%-ban) görcshajlam esetén, 69%-ban fájdalmak enyhítésére, 61%-ban pedig alvási zavarokra/álmatlanságra. A felmérés adatai összhangban vannak a marihuana rekreációs és orvosi használatának jogi előírásaival. Dr. Amber Salter (Washington University, St. Louis Missouri) a Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) 2021-es találkozóján elmondta, hogy a hozzáférés könnyebbé válásával és a pozitív hatásról szóló hírek szaporodásával egyre többen használják SM-ben a cannabist.

A felmérést az önkéntes, az SM betegek saját bevallásán alapuló, longitudinális National American Research Committee on Multiple Sclerosis (NARCOMS) regiszter felhasználásával végezték. A meghívott 6934 személy közül 3249-en (47%) válaszoltak. A válaszolók többséges nő (79%), átlagos életkoruk 61 év volt. Kb. 63%-ban betegség-módosító kezelésekben (DMT) részesültek.

Az SM tüneteik enyhítésére a már korábban említette 31% közül a kérdőív kitöltését megelőző hónap utolsó 20 napjában a betegek 20%-a rendszeresen használta is azt, 40%-uk napi rendszerességgel. A jelenleg is marihuánával élők között: valamivel több a férfi, nagyobb arányú a görcskészség, a fájdalom, az alvászavar, és jóval gyakoribb a fiatal életkor és a munkanélküliség. Bevitele leggyakrabban cigaretta formájában (33%), ételben (20%) illetve 12%-ban vaporizálva (elgőzölögtetve) történik, illetve 11%-ban a nyelv alá teszik, 11%-ban lenyelve fogyasztják. Előfordul szárított virágzat formájában elgőzölögtetés (8%), 5%-ban helyi alkalmazás (5%) és folyékony formájának lenyelése (1%). A felmérésben a cannabis/marihuana fogyasztás nem tartalmazta a kender cannabidiolt (CBD), vagy a CBD készítményeket.

A cannabis-használat leggyakoribb oka (80%) a spaszticitás, a fájdalom (69%), az alvászavar/álmatlanság (61%.). A betegek 37%-ban mindhárom panasz enyhítésére használják, de 26%-ban szorongás, 24%-ban depresszió, 18%-ban húgyhólyag túlműködés, 17%-ban hányinger vagy gasztrointesztinális problémák, 16%-ban migrén (vagy fejfájás), 14%-ban kézremegés, 6%-ban egyéb tünetek miatt alkalmazzák. A betegek 95%-a nagyon hasznosnak, vagy valamennyire hasznosnak tartotta a cannabist.

A válaszolók 69%-a nem használt az SM okozta tünetei enyhítésére a cannabist. Ennek elmondásuk szerint az az oka, hogy hiányolták a hatásosság bizonyítékait (40%) illetve a biztonságossági adatokat (27%), 25%-ban megkérdőjelezték a törvényességét, 22%-ban hiányolták, hogy használatát nem támogatja a biztosító, 18%-ban az ár, és a mellékhatások akadályozták a felhasználást. A cannabis-használat engedélyezése nem minden amerikai államban követi a SM-ben történő használat változásait. Már a jelenlegi felmérés előtt néhány évvel is végeztek anonim NARCOMS felmérést, de a mostani felmérés eredményei nagyjából megegyeznek az akkori eredményekkel, a cannabis felhasználása, illetve elfogadottsága csak egy keveset változott. A legtöbb beteg – 75% - nyugodtan meg tudja beszélni a cannabis használatának lehetőségét orvosával. Legtöbbször az SM betegek maguktól találnak erre az alternatívára: az anyagot 62%-ban beszállítóktól, 18%-ban a családból, vagy barátoktól, 13%-ban ismerősöktől szerzik be. 31%-ban fele-fele arányban THC-t és cannabidiolt tartalmazó készítményt, 30%-ban magas THC és alacsony cannabidiol (30%) tartalmú készítményt részesítenek előnyben.

A tanulmányhoz fűzött kommentárjában Dr. Laura T. Safar (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) megerősítette, hogy az eredmények megegyeznek azzal, amit maga is tapasztalt az SM betegek cannabis felhasználásával kapcsolatban. Betegeinek többsége használ cannabist az SM tüneteinek enyhítésére, bár a használatának pozitív hatásának többségét nem vizsgáltak tudományosan, és csak az igazság dicsfénye veszi körül. Használat indokai között igen gyakran szerepelnek pszichiátriai indokok, bár a szer naponkénti mérsékelt, vagy jelentős adagban fogyasztva negatívan befolyásolja a kogníciót és szorongást, apátiát, az anhedoniát (az élvezet hiánya, az örömtelenség) és az érzelmek elsivárosodását idézhet elő. Szerinte a félrevezető, téves információk csak bizonyítékokon alapuló, valóságos ajánlásokkal számolhatók fel. Egyelőre a fájdalom és a görcskészség csökkentéséről vannak bizonyítékok, de a betegekkel minden esetben ismertetni kell a lehetséges kockázatokat (pl. a kogníció romlása, a jellem megváltozása, a szorongás). Neurológus bevonásával a következőket kell megvitatni:

  • Megérte cannabist használni az adott panaszokra?
  • Érezte-e az előnyeit?
  • Voltak-e mellékhatások?
  • Lehetne-e csökkenteni a cannabis adagját, vagy adagolási frekvenciáját?
  • Használ-e a beteg cannabist tudományosan alá nem támasztott indikációban, pl.  depresszióra, és hajlandó lenne-e más kezelési lehetőséget helyette elfogadni is?         

Forrás:

Melville NA. Cannabis use common for MS-related spasticity. Medscape Medical News > Conference News > CMSC 2021, October 29, 2021.

Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) 2021 Annual Meeting: Abstract #DXM07. Presented October 26, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.