hirdetés

Kannabisz daganatos betegségekben

Egyes adatok szerint a daganatos betegek jobban érezhetik magukat az orvosi marihuána használatával.

hirdetés

„70 éves férfibeteg, áttétes tüdőrákkal, oxycodont használ. A légszomj és a csontfájdalmak miatt hosszú hatású morfint is kap, és most fog kezdődni a kombinált kemo- és immunterápiás kezelése. Amint kilépnél az ajtón, megkérdezi: Doktor, használhatom a mindenütt reklámozott CBD-t (kannabidiolt)? Mit mondasz ennek a betegnek? Fel vagy készülve a kérdés megválaszolására?” -kezdte előadását Daniel Bowles onkológus professzor (University of Colorado, Boulder) a 2019-es Supportive Care in Oncology szimpóziumon.

A probléma már régóta foglalkoztatja az orvosokat. Egy 2018-ban, a Journal of Clinical Oncology-ban megjelent amerikai felmérés szerint az onkológusok 80%-a beszélgetett már betegeivel a kannabisz használatáról. A 400 találomra kiválasztott onkológus csaknem fele mondta azt, hogy javasolta már betegeinek az orvosi marihuánát, de 70 %-uk kényelmetlenül érezte magát a kannabisz használatáról folytatott beszélgetés során. Mintegy harmaduk véli úgy, hogy a kannabisz ugyanolyan hatásos, vagy még hatásosabb, mint a standard kezelések, és kétharmaduk szerint a kannabisz sikeresen kiegészíti a betegek folyamatban lévő gyógyszeres kezelését.

A kannabiszt sok más betegségben is használják, pl.: étvágytalanság, hányinger, hányás, depresszió, enyhítésére. A daganatos megbetegedéshez társuló étvágytalanságban/kachexiában az onkológusok 64,5%-a hatásosabbnak, 8%-uk kevésbé hatásosnak tartja a jelenlegi terápiáknál (27,6%-uk nem tudott ebben a kérdésben dönteni). A szintén 2018-ban, az Eur J Internal Med-ben megjelent közleményben közel 3000, átlagosan 59,5 éves izraeli daganatos beteg esetén azt tapasztalták, hogy a kannabisz a betegek 70%-ában enyhítette az alvászavarokat, több mint 50%-ukban csökkentette a fáradtságot és a nauseát/hányást, 75%-ukban pedig a szorongást, ráadásul a kannabisz használatával a betegek kb. egyharmadánál csökkenteni lehetett az opioid dózisokat. A 2960 betegből 1742 beteg élte meg a kiindulástól eltelt hatodik hónapot, és Dr. Victor Novack (Soroka University Medical Center, Beersheba, Israel) szerint legalább a betegek 60%-ában „sikeres” volt a kannabisz kezelés. (Izraelben már évtizedes tapasztalatok vannak az orvosi kannabisz használatával. A izraeli egészségügyi minisztérium már 2007-ben törzskönyvezte, elsősorban rákos betegek palliatív kezelésére). Ez retrospektív vizsgálat volt, tehát az eredmények placebo-hatással is magyarázhatók.

A kannabisz potenciálhatja az opiátok hatását, ily módon csökkenhet az opiát-szükséglet. Az USA azon államaiban, ahol a marihuana részben, vagy teljesen legális, csökken az opiátok használata. Az összefüggés nem felétlenül ok-okozati, hiszen abban sok egyéb tényező is szerepet játszik.

Dr. Dylan Zylla (HealthPartnes Institute, Minneapolis, Minnesota) a szimpóziumon egy kis esetszámú klinikai vizsgálatról számolt be: 30, IV. stádiumú, opiát kezelésre szoruló rákos beteg egyik részének már a kezelés kezdetén kezdtek kannabiszt adni. 3 hónappal később a 0 és 10 közötti fájdalom-score a kannabisz csoportban 5,3-ról 4,7-re csökkent, a másik csoportban alig volt változás (6,1-gől 6,0-ra). A kannabisz csoport tagjainál nem volt szükség a morfin dózis eszkalációjára, (az Oma, oral morphine equivalent-tel mért opioid használat változatlan maradt: 55 vs 54), míg a kontroll csoportban a morfium igény kb. a duplájára emelkedett (35 vs 67). (Természetesen a vizsgálat egyik gyenge pontja a magas kiesési arány: hat hónap alatt a kannabisz csoportban a betegek 20%-a, a kontroll csoportban a betegek 47%-a halt meg.) Dr. Zylla hozzáfűzte, hogy a kannabisz a fájdalom, a nausea, az álmatlanság, a szorongás tüneteit egyszerre, és viszonylag biztonságos módon egyhíti. Munkatársaival jelenleg több kannabisz hatásvizsgálatot is folytatnak, melyek eredményei 2020-ban várhatóak.

A kannabisz orvosi alkalmazása számos egyéb kérdést is felvet: hogy juttassuk a szervezetbe? Cigarettában elfüstölve, e-cigarettában elgőzölve, vagy ehető formában, esetleg tinktúrában? A hatás kezdete és tartama a módszertől függően változik, ráadásul a készítmények sem azonosak. Nem ismerjük a szükséges terápiás adagokat, sem a toxicitást. Nem tudjuk, hogy az egyes készítmények hány mg CBD-t (kannabidiol) és THC-t (tetrahidrokannabinol), és milyen arányban tartalmaznak. A kannabinoidok más szerekkel farmakológiai kölcsönhatásba lépnek, ezek klinikai jelentősége jelenleg még nem ismert. Egyre több adat szól amellett, hogy a kannabinoidok az immunterápiával is interferálnak. Egyes kutatások szerint melanomában, veserákban, tüdőrákban kevésbé hatásosak, bár a túlélést nem befolyásolják.

Dr. Bowles szerint a kannabisz használatával óvatosnak kell lenni, mindenképp kis adagokkal kell kezdeni, a dózist lassú titrálással szabad csak emelni, mindeközben figyelni kell az esetleges toxicitásokra. Gyógyszerként kell a kannabiszra tekinteni, annak ellenére hogy adagolásával kapcsolatban nem támaszkodhatunk a gyógyszerekével összevethető megbízható klinikai adatokra.

Források:

1. Neson R. Cancer patients using cannabis ’doing better….feeling better’. Medscape Medical News > Conference News > SCOS 2019. November 06, 2019.

2. Supportive Care in Oncology Symposium (SCOS) 2019. Abstract 109, presented October 25, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Betegeim szerint a pálinka is használ hasonló esetekben.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.