hirdetés

Rákbetegek tüneteinek cannabis kezelése

A cannabis alkalmas a daganatos betegségeket (és kezelésüket) kísérő legkülönfélébb tünetek enyhítésére. 

hirdetés

Egy Izraelben végzett felmérés szerint a cannabis (marihuána) daganatos betegekben hatásos hányinger és hányás esetén, de használható alvászavarokban, szorongásban, depresszióban és fájdalomban egyaránt. Ezt a következtetést az European Journal of Internal Medicine c. lapban közölt megfigyeléses vizsgálatukból vonták le, amelybe 2960 daganatos beteg vontak be, többségük (51,2%) IV. stádiumú, előrehaladott rákbeteg volt. A megfigyelés 6. hónapjában már csak a betegek 75%-a volt életben. Végül a 6. hónapot 1742 beteg élte túl és fejezte be a vizsgálati periódust 60%-uknál sikerről lehet beszámolni – jelentette ki Dr. Victos Novack, a Soroka University Medical Center, Beersheba, Israel igazgatója.

A vizsgálat elsődleges célja a „sikeres kezelés” volt, azaz a beteg általános állapotában a 6 hónap alatt bekövetkező mérsékelt, vagy jelentős javulás.

Izraelnek relatíve hosszú tapasztalata van a cannabis orvosi használatával: az Izraeli Egészségügyi Minisztérium már 2007-ben engedélyezte a rákbetegek palliációjára, de a bizonyítékokon alapuló orvoslás feltételeinek teljesüléséhez szükség volt egy nagyszámú betegen végrehajtott vizsgálatra is. A vizsgálatot a Novack-féle központ és a cannabist előállító privát cég, a Tikum-Olam („javítsd meg a világot”) közösen szervezte. Közel 3000 cannabist használó daganatos beteget kérdeztek ki a kiinduláskor, majd 1 és 6 hónap múlva. Átlagos életkoruk 59,5 év volt, 43,1%-ban 65 év fölöttiek voltak. Enyhe többségben voltak a nők (54,6%). Alapbetegségük 20,7%-ban emlőrák, 13,6%-ban tüdőrák, 8,1%-ban hasnyálmirigyrák, 7,9%-ban vastagbélrák, 4,9%-ban malignus lymphoma volt. A primer diagnózis óta eltelt átlagos idő 6 hónap volt, melynek során a betegek egynegyede már kapott cannabist. A cannabis négyféle erősségét használták a Delta9-THC/CBD koncentráció függvényében. A megfelelő dózis kiválasztása igen fontos, csak így lehet javítani a betegek állapotán. Olajtartalmú kapszulákat, cigarettákat, vagy párologtató eszközöket lehetett választani, a betegek 45%-a a cigarettát választotta.

A vizsgáltba bevont betegek a kiinduláskor átlagosan 11 féle tünetről panaszkodtak. Legtöbbször az alvászavart említették, majd a 8-10-es erősségű fájdalom, a gyengeség és a fáradtság következett. A megfigyelés során leginkább a hányinger-hányás javult (91,0%-ban) ezt követte az alvászavar és a nyugtalanság (mindkettő 87,5%-ban) majd a szorongás és depresszió csökkenése következett 84,2%-kal, ezután pedig a viszketés enyhülése (82,1%) és a fejfájás csökkenése (81,4%). Mivel a vizsgálat megfigyeléses volt, oki összefüggést a cannabiskezelés és a tünetek javulása között nem lehet megállapítani.

Eredetileg 3619 betegnél kezdték meg a kezelést, de az 1. hónapnál már a betegek 6,7%-a meghalt, 10,8%-uk pedig abbahagyta a kezelés, így 2968 beteget kezeltek és követtek tovább. A követés 6. hónapjában már csak 1742 beteg adata volt értékelhető, közülük 1046 beteg (60%) „sikeres kezelésről” számolt be. A cannabis adás sikere daganatok szerint változó mértékű volt: leginkább a veserákos és Hodgkin-kóros betegek állapota javult (69,2%-ban), majd a felnőttkori agydaganatokban (67,8%), a myeloma multiplexben (67%) és a méhnyakrákban szenvedők tünetei enyhültek (66,6%). Legkevésbé a prosztatarákos (53%) és a melanomás betegek (31,2%) reagáltak a cannabisra. Kiinduláskor a betegek 52,9%-ánál észlelhető 8-10 - es erősségű fájdalom a 6. hónapban már csak a betegek 4,6%-ánál maradt ennyire erős (P<0,001). Lényegesen (35,1%-kal) csökkent az egyéb gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, antipiretikumok, altatók, nyugtatók, szteroidok, opioidok) használata. A kiinduláskor 344 beteg használt opioidokat, arányuk a 6. hónapra 36%-kal csökkent, illetve 9,9%-kal csökkent a fájdalom enyhítéséhez szükséges opiát napi adagja. A betegek 51,1%-a változatlan adagban igényelte az opiátot, betegek 1,1%-ánál pedig emelni kellett az opioidok adagját.

A cannabis mellékhatása leggyakrabban a szédülés (8,0%), a szájszárazság (7,3%), a fokozott étvágy (3,6%), az aluszékonyság (3,3%) és a pszichoaktív hatás (2,8%) volt. A betegek 22,5%-ban a hatástalanság miatt, 19,3%-ban a mellékhatások miatt hagyta abba a cannabis szedését, 28,9%-a pedig úgy érezte, hogy nincs szüksége rá.      

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. European Journal of Internal Medicine  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.