hirdetés

Marihuána epilepsziában

Egyéb kezelésre nem reagáló gyermekkori- és fiatal felnőttkori epilepsziában szenvedő betegeken a cannabidiol jelentősen csökkentette a rohamok számát.

hirdetés

Az American Epilepsy Society (AES) Philadelphiában megtartott összejövetelén ismertetett nyílt klinikai terápiás program eredménye szerint a cannabidiol (Epidiolex®, GW Pharma) 3 hónap után átlagosan 45%-kal csökkentette minden epilepsziás betegben a konvulzív rohamok frekvenciáját, de a legsúlyosabb Dravet-szindromában szenvedőkön még ennél is jobban. A tanulmány előadója, Dr. Orrin Devinsky (New York University Comprehensive Epilepsy Center igazgató professzora) szerint az eredmények nagyon ígéretesek, de az „open-label” vizsgálat pontosabb eredményei csak jövő év elején várhatók.

A cannabidiol (CBD) a Cannabis sativa alkotórésze, az epilepszia preklinikai modelljeiben antikonvulzív aktivitást mutat – függetlenül az ismert endogén cannabinoid receptorok aktivitásától. Ezért az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA megbízásából néhány központi intézetben nyílt „Expanded Access Programokat” indítottak egyéb kezelésre nem reagáló gyermekkori- és fiatal felnőttkori epilepsziában szenvedő betegeken.

Már 2015 tavaszán beszámoltak arról, hogy a marihuána legfontosabb nem-pszichoaktív alkotórészét, a cannabidiolt 99%-ban tartalmazó folyadék, az Epidiolex® három hónapos alkalmazás után mintegy felére csökkenti a Dravet-szindrómás és Lennox-Gastaut -szindrómás (LGS) gyermekek görcsrohamainak gyakoriságát. A vizsgálat során 213, egyéb kezelésre rezisztens beteget kezeltek napi 25 mg/kg adagokkal legkevesebb 3 hónapig. A görcsrohamok 48%-kal csökkentek. A 4 hónapig kezelt 93 betegnél 52%-os csökkentést jegyeztek fel. Dravet-szindrómában (n=23) 51%-kal, LGS-ben (n=10) 52%-ban csökkent a konvulziók gyakorisága.

Dr. Francis Filloux (Div. Of Pediatric Neurology, University of Utah, Salt Lake City) a Child Neurology Society 2015-ös éves találkozóján arról számolt be, hogy a kezeléseket 2 mg/kg cannabidiol napi adaggal kezdték, majd 25 mg/kg napi adagig növelték, és a 3. hónapban a rohamok 38%-os csökkenését, a 6. hónapban a rohamok 31%-os csökkenését figyelték meg.

A philadelphiai kongresszuson Dr. Devinsky 261 folyamatosan kezelt és értékelhető beteg adatat ismertette. A betegek életkora a 4 hónapostól a 41 évesig terjedt, és átlagosan 11,8 év volt, tehát gyakorlatilag gyermekeken történt a vizsgálat. A kis betegek 19%-ánál ismerték az epilepszia kiváltó okát. A leggyakoribb diagnózis a Dravet-szindróma (17%), valamint a Lennox-Gastaut-szindróma, vagy egyéb ritka epilepszia-formák voltak (15%). A megfigyelt betegeknél 28 naponként 31 konvulzív rohamot jegyeztek fel, tehát ezek a gyermekek és fiatalok nagyon gyakori görcsrohamokban szenvedtek. A cannabidiolt 2-5 mg/kg napi adagban kezdték adagolni, melyet maximálisan 25 mg/kg napi adagig emeltek. A betegek ezen kívül átlagosan háromféle antiepilepsziás gyógyszert (AED-t) is szedtek. A vizsgálat elsődleges célja a görcsrohamok számának alakulása volt, melyet könnyű megszámolni. A kis betegeknél általában 3-5 másodpercig tartott a konvulzió, a beteg rendszerint leesett a földre a tónusos-klónusos görcs folyamán. Az összes betegre számolva átlagosan 45,1%-kal csökkent a konvulziók száma, a Dravet-szindrómában szenvedőknél a csökkenés 62,7%-os volt. Az LGS-ben szenvedő gyermekeknél az atóniás események 71,1%-os csökkenését figyelték meg.  Az 50%-osnál magasabb csökkenést az összes beteg 47%-ánál érték el. A kezelések utolsó 4 hete során (a 9. és a 12. hét között) az összes beteg 9%-ánál, a Dravet-szindrómás betegek 13%-ánál teljes rohammentességet lehetett elérni.

„Ezek az eredmények jóval meghaladják a várakozásokat, és semmiképp nem magyarázhatók placebo-hatással” – jelentette ki Devinsky professzor, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vizsgált gyermekek az „a kezelésekkel szemben extrém módon refrakter” epilepsziában szenvedők voltak, akiknél az epilepsziás rohamok akár azonnali halált, vagy status epilepticust okozhatnak.

A kezelés biztonságosságát 313 betegen lehetett ellenőrizni. A mellékhatások sorrendje a következő volt: álmosság 23%, hasmenés 23%, fáradtság 17%, csökkent étvágy 17%, konvulzió 17%, hányás 10%. Mindössze a kezelések 4%-át kellett mellékhatás miatt felfüggeszteni,és  kb. a betegek 12%-ánál hatástalanság miatt hagyták abba a kezelést. Súlyos mellékhatást 34%-ban észleltek, 7 halállal – utóbbiak nem függtek a kezeléstől. Érdekes megfigyelés, hogy azoknál a betegeknél, akik az AED clobazamot is szedték, jelentősebb volt a rohamok csökkenése, ezért az eredmények egy része a clobazamnak köszönhető, melynek hátterében gyógyszer-kölcsönhatás is lehet Dr. Kelly Krupp (Children’s Hospital, Aurora, Colorado) szerint. A kutatók kettős vak vizsgálat végzését látják szükségesnek a továbbiakban.   

           

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Medscape Medical News > Conference News

3. Medscape Medical News > Conference News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.