hirdetés

Marihuana fej-nyaki rákban

Fej-nyaki rákban a marihuana csökkenti a fájdalmat és a szorongást, növeli az étvágyat.

hirdetés

Egy új, prospektív kohorsz vizsgálat eredményei szerint az újonnan diagnosztizált fej-nyaki daganatos betegeknél a marihuana (kannabisz)§ használata jelentősen csökkenti a fájdalmat és a szorongást azokhoz a betegekhez képest, akik nem használják ezt a szert. A marihuana jelentős étvágynövekedést és jó közérzetet biztosít használója számára.

Dr. Michael Gupta (McMaster University, Hamilton, Ontario, Kanada) és munkatársai a JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery lapban 2018. augusztus 2.-án online megjelent cikkükben kifejtették, hogy a fej-nyaki daganatok azért különlegesek, mivel egészen alapvető funkciók: pl. a nyelés, a beszéd, a légzés, az arc súlyos sérüléseit eredményezhetik. A kannabinoidok  e  daganatokban történő fájdalom- és szorongáscsökkentő hatásának felderítésére még nem született randomizált, kontrollált vizsgálat.

A kutatók 74, a diagnózis idején marihuánát használó fej-nyaki daganatos beteget választottak ki, és hozzájuk illesztettek 74, kannabiszt nem használó fej-nyaki daganatos beteget kontroll csoportként. A 80%-ban férfiak alkotta daganatos csoport átlagéletkora 62,3 év volt. A marihuánát használók 64%-a orofaringeális rákban szenvedett, gyakorlatilag mindegyikük p16 pozitív volt. (A p16 egy tumor szupresszor fehérje, amely gátolja a ciklin-dependens 4A kinázt. A p16 pozitív fej-nyaki daganatoknak jobb a prognózisuk. A szerk.). A kannabiszt nem használók csoportjában a p16 pozitivitás hasonló arányú volt, őket a kannabiszt használókhoz illesztették a tumor helye, stádiuma, kezelési módja szerint. Az életminőség felmérésére az Edmonton Symptom Assessment System kérdőívet (ESAS), valamint az EuroQOL-5D (EQ5D) kérdőívet használták. Dr. Gupta szerint igen fontos volt, hogy az életminőségre még a kezelések megkezdése előtt kérdeztek rá.

Az EQ5D felmérés szerint nem volt különbség a betegcsoportok között a betegek mobilitását, az önellátást, és a szokásos aktivitást illetően. De a szorongás/depresszió mértéke jelentősen kisebb volt a marihuána használókban, mint a nem használókban (az EQ5D szerinti értékek 1,34 vs 2,08 voltak). Ugyanígy jelentős különbség alakult ki a fájdalom/diszkomfort érzésben is: az EQ5D szerint a használóknál 1,53-at, a nem használóknál 1,82 értéket mértek. Az ESAS szerint a marihuana használók életminősége kedvezőbb volt: pl. az ESAS méréssel a kannabiszt használók fájdalma lényegesen kisebb volt a nem használókhoz képest (1,85-as érték vs 2,72-es érték). A szorongás mértéke jóval alacsonyabb volt a kannabiszt használóknál a nem használókhoz képest (0,77 vs 5,30). Az ESAS-sal mért depresszió mértéke szintén lényegesen alacsonyabb volt a használóknál (0,72 vs 3,19). Az általános közérzet sokkal jobb volt a kannabiszt használóknál a nem használókhoz képest (4,05 vs 2,12).

Különféle kiegészítő statisztikai modellek felhasználásával a kutatók igazolták, hogy a fájdalom, a szorongás, a depresszió, és az általános közérzet tekintetében a kannabisz használóknál szignifikánsan jobb értékeket lehetett kimutatni a kannabiszt nem használókhoz képest. Emellett a marihuana javít az étvágyon is, t.i. ha a száj-garati daganat sugárkezelésre kerül, a betegek elveszítik  ízérzésüket, nyálképződésük szinte teljesen leáll, az evés kínszenvedéssé válik. Ilyenkor a marihuána segíthet a terápia elviselésében és a betegség leküzdésében.

§(Az indiai kender /Cannabis indica/, vagy a hasznos kender /Cannabis sativa/ szárított kendervirágzata. 483 kimutatott vegyületet tartalmaz, a legfőbb pszihoaktív összetevő a tetrahidrokannabinol /THC/. Orvosi használata – a lényegesen eltérő különféle szabályozások mellett – sclerosis multiplexben, különféle daganatokban, Parkinson-kórban, Alzheimer-kórban, epilepsziában, stresszben, depresszióban, AIDS-ben, stb. már számos esetben leírásra került. Legnagyobbrészt Afganisztánban, Kanadában, Kínában, Kolumbiában, Indiában, Jamaikában, Mexikóban termelik, de Európában Hollandia és Spanyolország sem kivétel. Jónéhány országban használják illegális, vagy legális élvezeti szerként, gyógyszeralapanyagként, hazánkban egy-egy speciális orvosi esettől eltekintve illegális. Dr. N.T.).

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.