hirdetés

Marihuana orvosi alkalmazása daganatos betegségben

Az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó onkológus orvosok többsége megtárgyalja betegeivel a marihuana orvosi alkalmazásának (MM) kérdését.

hirdetés

Az MM (medical marihuana) a nem farmakológiai cannabis termékek orvosi célú felhasználását jelenti, azaz ilyenkor többnyire a teljes marihuana-növényt használják, ami százával tartalmaz olyan egyéb hatóanyagokat, melyek bonyolult szinergista és inhibitoros kölcsönhatásokat eredményezhetnek. Az MM meghatározás tehát nem a gyógyszergyárban előállított, tisztított cannabinoidokra (pl. dronabinol, nabilon) vonatkozik. Meg kell értenünk, hogy az orvosi marihuana alkalmazásnak hol van a helye a rákbetegek ellátásában, vannak-e hatásáról tudományos bizonyítékok, hol tart az alkalmazás engedélyezése, és mik a tájékoztatás legfontosabb hiányosságai.

A Journal of Clinical Oncology-ban 2018. májusában online megjelent felmérés során 2016 novemberében találomra kiválasztott 400 onkológusnak küldtek kérdőíveket, melyek 30 kérdést tartalmaztak, és a kitöltésükhöz kb. 10 percre volt szükség. Összesen 376 onkológus küldte vissza válaszait, 36%-uk már több mint 25 éve gyakorolta a szakmát. A válaszadók 79,8%-a megbeszélte már az MM alkalmazásának lehetőségét betegeivel vagy a betegek családjával, és 45,9%-uk az utóbbi egy évben legalább egy betegnek ajánlotta a marihuana kezelést a daganat okozta problémákra. A vélemények a munkahelytől függően eltértek: a déli államokban dolgozó onkológusoknak csak 68,9%-a, az északi államokban dolgozó onkológusoknak viszont 94,7%-a tárgyalt már az MM lehetőségéről betegeivel (P=0,02). A déli államokban 34,7%-ban, az északi államokban pedig 84,2%-ban ajánlották is az MM kezelést (P<0,001). A heti 60 betegnél többet ellátó onkológusok jóval többször (88,9%) hozták szóba ezt a lehetőséget a betegekkel való kommunikáció során, mint a heti 40-59 beteget ellátó kollégáik (78,5%), illetve a hetente 40-nél kevesebb beteget ellátó kollégáik (69,6%). A kórházban dolgozó onkológusok mindössze 35%-a, a járóbetegrendeléseken dolgozók 54,2%-a ajánlotta betegeiknek az MM kezelést (P=0,008). Fontos, hogy az MM kezelés lehetőségét betegeivel megvitató onkológusok szerint 78%-ban maguk a betegek, vagy családtagjaik kezdeményezték az MM-ről szóló beszélgetést.

Érdekes módon csak az MM kezelést ajánló onkológusok – saját bevallásuk szerint – csak 30%-ban voltak megfelelően tisztában az MM lehetőséggel. Az utóbbi egy évben a betegeknek MM kezelést javasló onkológusok több mint a fele (56,2%) úgy érezte, hogy nincs minden szükséges információ birtokában a kezelésről. Természetesen az MM-kezelést legálisan engedélyező államokban dolgozó onkológusok jóval többen érezték úgy, hogy birtokában vannak a szükséges ismereteknek (p=0,002). Nagyjából az onkológusok egyharmada vélte úgy, hogy az MM kezelés legalább annyira használható fájdalomcsillapító, mint az egyéb analgetikumok, további egyharmaduk gondolta úgy, hogy az MM kevésbé hatásos, a maradék egyharmad pedig nem tudta a választ. Az ambulanciákon dolgozók 39,5%-a legalább olyan hatásosnak tartotta az MM-et fájdalomcsillapításra, mint a standard fájdalomcsillapítókat, míg a kórházi onkológusoknak csak 26,7%-a értett ezzel egyet (P=0,049).

Az onkológusok 64,5%-a legalább olyan – vagy még inkább – hatásosnak tartotta az MM-et étvágytalanság vagy kachexia kezelésére, mint a standard módszereket. Ezzel kissé ellentétesen csak az onkológusok 48,4%-a tartotta azonos hatásúnak, vagy kissé hatásosabbnak az MM-et hányinger és hányás kezelésére, mint a standard módszereket. Az egyéb tünetek kezelésére (szorongás, megküzdés, álmatlanság) is csak kb. 35-45%-ban ajánlották.

A marihuana orvosi alkalmazása korunk egyik fontos kérdése, de szem előtt kell tartani, hogy legalizálása nem azt jelenti, hogy hatásos és biztonságos is. Egyelőre csak kevés adatunk van arról, hogy a cannabis hogyan befolyásolja a daganatos fájdalmat, hányingert, hányást, anorexiát, kachexiát. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Journal of Clinical Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.