hirdetés

Cerebrális bénulás és mentális állapot

Brit kutatók azt közölték, hogy cerebrális bénulásban szenvedő felnőtteknél gyakoribb a depresszió és szorongás előfordulása, mint azoknál, akiket nem érint ez a kórkép.

hirdetés

A University of Surrey és az írországi Royal College of Surgeons of dr. Kimberley Smith és dr. Jennifer Ryan által vezetett munkacsoportja azt vizsgálta, hogy cerebrális bénulásban szenvedő felnőttek mentális állapota különbözik-e a cerebrális bénulásban nem szenvedő, de azonos életkorú, nemű és szocioökonómiai státuszú emberek mentális állapotától. Azt is elemezték, hogy a kórállapot által igen gyakran érintett intellektuális tényezők milyen szerepet játszanak a depresszió és szorongás kialakulásában.

A szerzők az Egyesült Királyság alapellátási regiszteréből 28 év adatait dolgozták fel, ebből 1700, 18 évesnél idősebb, cerebralis bénulásban szenvedő beteg és 5115 kontrollszemély adatait gyűjtötték ki. A JAMA Neurology című lap legfrissebb számában arról számoltak be, hogy az intellektuális nehézségekkel is küzdő cerebrális bénulásos betegekben a szorongás kockázata 28 %-kal, a depresszió rizikója 40 %-kal nagyobb mint a cerebrális bénulásban nem szenvedőkben.

Azokban az esetekben, amikor cerebrális bénulásban szenvedő betegnek nem volt intellektuális funkciókárosodása, a szorongás és depresszió  még nagyobb eséllyel fordult elő: az intellektuális károsodást mutató cerebrális bénultakhoz képest a depresszió kockázata 44%-kal, a szorongás rizikója 55 %-kal volt magasabb.

A cerebrális bénulás leggyakoribb oka traumás sérülés, illetve szülés közben vagy közvetlenül utána bekövetkezett agyi károsodás. Egy brit jótékonysági szervezet, a Scope legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban minden 400. újszülött jön a világra cerebrális bénulással. Arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben ez a trend továbbra is folytatódik, úgy 2031-re megháromszorozódik a 65 évesnél idősebb, cerebrális bénulással élő betegek száma.

Jóllehet a cerebrális bénulást korábban gyermekgyógyászati kórállapotként tartottuk számon, ám az e betegségben szenvedők túlnyomó többsége megéri a felnőttkort, és a felnőtt korú bénultak egy része rokkantságának súlyosbodásával, ezen belül mobilitásának további csökkenésével kénytelen szembenézni. A Surrey Egyetem egészségpszichológusa, dr. Kimberley Smith szerint fontos lenne, hogy a mostaninál több ismerettel rendelkezzünk a cerebrális bénuláshoz társuló depresszió és szorongás előfordulásáról: „A cerebrális bénulásban szenvedő betegek egyedülálló kihívásokkal kénytelenek szembenézni, mivel az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezhet náluk szorongás és depresszió. Most közzétett vizsgálatunk további adalékokkal szolgál a korrelációk részletesebb feltárásához, melyek birtokában célzott mentális segítséget nyújthatunk ezeknek a betegeknek.”

Azt reméljük, hogy vizsgálatunk is hozzájárulhat ahhoz, hogy javul azoknak a felnőtt korú cerebrális bénultaknak az egészségügyi gondozása, akik jelenleg nem kapják meg a szükséges összehangolt egészségügyi ellátást.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.