hirdetés

Cisztitisz: a visszatérő fertőzés oka

A húgyhólyag fertőzéseit okozó baktériumok alakjukat megváltoztatva a hólyagfal mélyebb rétegeibe hatolnak, ahol tovább élve a fertőzések kiújulását eredményezik.

hirdetés

 A húgyhólyaggyulladás (cisztitisz) igen gyakori betegség,  évente sok millióan szenvednek tőle világszerte, elsősorban a gyermekek és a szexuálisan aktív nők. Tünetei igen kellemetlenek: a gyakori (bár sokszor csak igen kis mennyiségű) vizeletürítés fájdalmas és égető érzés kíséri, a vizeletben pedig vér is megjelenhet. Leggyakoribb kiváltó oka a bélflórában élő Escherichia coli baktérium, az esetek 70-95 százalékában ez okozza a betegséget, de más baktériumok, élesztőgombák, Chlamydia vagy vírusok is okozhatják.

Leggyakrabban antibiotikumokkal kezelik, a komplikáció mentes esetekben 1-5 napos kúra elegendő a gyógyuláshoz. Nem ritkán azonban a fertőzés újra és újra megjelenik, ennek egyik oka feltehetően az, hogy a baktériumok túlélik az antibiotikum kúrát és ismét fertőzést okoznak. Gyakorisága ellenére a betegség patomechanizmusa nem teljesen ismert, de a közelmúltban felfedezték, hogy a baktériumok miként okozhatnak tartós fertőzést, és talán a felfedezés új kezelési lehetőségeket hozhat és elvezethet a betegség visszatérésének megelőzéséhez is.

A dr.Jacob Møller-Jensen vezette kutatócsoport a dél-dániai egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében egy vizelettel töltött mesterséges húgyhólyag modell segítségével figyelték a bejuttatott Escherichia coli baktériumok viselkedését a fertőzés minden fázisában. Eredményeiket az mBio szaklapban közölték.

Már korábban is ismert volt, hogy az E. coli képes a húgyhólyag sejtjeit penetrálni, ahol a bejutást követően megtapad és növekedni kezd. Védekezésül a húgyhólyag "ledobja" a külső, fertőzött sejtrétegét, és a baktériumok kiválasztódnak a vizelettel, ami ily módon gyakran zavarossá válik.

A baktériumok azonban gyakran képesek elkerülni a kilökődést. Egér - és humán kísérletek igazolják, hogy a pálcika alakú baktériumok rendkívül hosszú és vékony fonalformát vesznek fel (filamentumokká alakulnak), így jobban tudnak a hólyag falához tapadni és mind több húgyhólyagsejtet képesek megfertőzni. A húgyhólyag falának mélyebb rétegeibe is eljutnak,  ahol már sem a szervezet saját immunrendszere, sem az antibiotikumok nem érik el őket, de nem osztódnak tovább.

A kutatócsoport nem csak a baktériumok viselkedését tudta megfigyelni a fertőzés során a mesterséges húgyholyag modell segítségével, de baktériumokat is gyűjtött a fertőzés különböző fázisaiban, hogy elemezze a bakteriális transzformáció alatti génexpressziót. Úgy gondolták, hogy a megfigyelések révén megtalálják a filamentum formációhoz vezető mechanizmust.

Az E. Coliban zajló génexpresszió szisztematikus, a fertőzés minden fázisára kiterjedő elemzésük során azt találták, hogy a damX sejtosztódásgén tehető felelőssé a filamentumképződésért. Ennek igazolására következő lépésként egérkisérletekben kikapcsolták az E.Coli damX génjét, és azt vizsgálták, így is képesek-e cisztitiszt okozni. Azt tapasztalták, hogy ezek a baktériumok nem tudtak filamentum alakot felvenni, nem tudták a hólyagot hosszú időre kolonizálni és tartós fertőzést előidézni. A hólyag mélyebb rétegeibe is sokkal kisebb mértékben voltak képesek eljutni. E genetikai mechanizmus kikapcsolásával tehát aláaknázhatjuk a baktériumok káros hatásait.

A kutatók a mesterséges húgyhólyag modell segítségével először tudták követni a hólyagfal sejtrétegeit érő fertőzést, és olyan vizsgálatokat végezni, amelyek állatmodellekben igen nehezen kivitelezhetőek. A damX gén kikapcsolásával sikerült megakadályozniuk, hogy az  E. coli fonalas formát vegyen fel, és ezzel már az első lépésben megakadályozni a cisztitisz kialakulását. Ráadásul nem az E. coli az egyetlen olyan baktérium, amely a fonalas formává alakulást használja túlélési stratégiaként. A Salmonella és a Klebsiella nemzetségbe tartozó baktériumok is ezzel a megoldással élnek és máris számos antibiotikummal szemben mutatnak rezisztenciát: Érdekes lenne azt is megvizsgálni, vajon ezek fertőzőképessége hasonló módon gátolható-e. A dán kutatók most a damX gén sejtosztódásra gyakorolt hatásának molekuláris mechanizmusait szeretnék vizsgálni.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.