hirdetés

Clozapin és hematológiai daganatkockázat

Egy új kutatás szerint a schizophrenia miatt hosszadalmas clozapin kezelés alatt álló betegeknél kis mértékben, de szignifikánsan emelkedik a hematológiai malignitások kockázata.

hirdetés

A kutatók szerint az 5 évnél hosszabb clozapin kezelés az egyéb antipszichotikus szerekhez képest – dózistól függően – 2,7-szeresére emeli a rosszindulatú hematológiai betegségek kockázatát.  Prof. Jari Tiihonen (Karolinska Institute, Stockholm) és munkatársai a Lancet Psychiatry c. lapban jelentek meg online 2022. március 22-én online megjelent eredményeik szerint a hosszú ideig tartó clozapin használat emeli a hematológiai malignus betegségek kockázatát, de az abszolut kockázat emelkedése viszonylag kicsi, mivel a clozapin mellett csökken az összes mortalitás a többi antipszichotikus kezelés mellett tapasztalhatóhoz képest.

Megoldatlan kérdés

A clozapin a többi antipszichotikumnál jóval hatásosabban kezeli a schizophreniás betegek tüneteit és öngyilkossági késztetését, a többi szerhez képest lényegesen kevesebb a halálozás, viszont használatát egyes helyeken korlátozták. Világszerte visszavonták a szer használatát, mivel 1975-ben Finnországban clozapin adagolás mellett bekövetkező 9 halálesetet közöltek: nyolcan agranulocytosisban, egy beteg leukémiában halt meg. 1990-ben aztán avval a megszorítással újra engedélyezték, hogy a vérképet nagyon szigorúan ellenőrizni kell. A clozapin adagolás következtében kialakuló agranulcytosis, vagy súlyos neutropenia kumulatív előfordulása kb. 0,9%-ra tehető.

Számos kis esetszámú ausztrál, dán, amerikai vizsgálat és egy nagy farmakovigilancia-vizsgálat alapján felmerült, hogy a clozapin kezeléshez a hematológiai rosszindulatú betegségek megnövekedett kockázata társul, de a módszertani hibák miatt a kérdés megválaszolatlan maradt. A clozapint legnagyobb mértékben Finnországban használják, ahol a schizophreniás betegek 20%-át kezelik vele, más országokban 10%-nál is kisebb arányú a használata – elsősorban az agranulocytosistól való félelem miatt.

A kérdések tisztázására Finnországban egy nagy, prospektív, eset-kontrollos vizsgálatot szerveztek: a nemzeti adatbázisból prospektíve gyűjtötték az összes schizophreniás beteg adatait, hosszú távon figyelték őket, értékelték a dózis-válasz összefüggéseket és az adatokat legalább 10 schizophreniás – de nem daganatos – beteg adataival hasonították össze. Csak a pathologiailag igazolt malignitásokat vették számításba, az előzetesen már daganatos betegeket és a 18 évnél fiatalabb és a 85 évnél idősebb betegeket kizárták az elemzésből.

Felvilágosítás, szoros ellenőrzés

Az eset-kontrollos analízisben 516 schizophreniás beteg szerepelt, akiknél 2000 és 2017 között lymphoid és hemaotopoietikus rosszindulatú tumort diagnosztizáltak. 102 beteget a pathológiai bizonyíték hiányában zártak ki, 5 beteget életkora miatt, 34 beteget pedig korábbi tumoruk miatt nem vettek számításba, így a maradék 375 beteget 3743 kontroll esettel hasonlítottak össze.

A 375 beteg közül 208 (55%) férfi, 167 beteg nő volt (45%): 305 betegnek lymphomája, 42-nek leukémiája, 22-nek myelomája és 6 betegnek nem specifikus daganata volt. Etnikai adatok nem álltak rendelkezésre. A clozapint nem használókhoz képest a clozapin-használóknál – dózis-függően - emelkedett a hematológiai daganatok esélye (igazított OR: 3,35, 95%CI 2,22-5,05) 5000-nél több napi adag után (P<0,0001).  Az egyéb antipszichotikus szerek használata mellett nem emelkedett a hematológiai daganatok gyakorisága. A clozapin használattal kizárólag a hematológiai daganatok kockázata nőtt.

17 évnyi követés alatt a clozapint szedőknél 37 haláleset következett be hematológiai daganatos betegség következtében, e betegek közül a rosszindulatú betegség diagnózis idején 26-an szedték a clozapint, 11 beteg nem szedte a clozapint a daganatos diagnózis idején. Mindössze 3 haláleset következett be agranulocytosisban.

Ezek az adatok igazolják, hogy más daganatokkal nem tapasztalható összefüggés, más antipszichotikus gyógyszerekhez nem társulnak ilyen daganatok, a daganatok oki összefüggésben vannak a clozapinnal. A betegeket és gondozóikat is fel kell erről a lehetőségről világosítani, clopazin szedőknél éberen kell figyelni a hematológiai eltérésekre utaló legkisebb jeleket is.

Létfontosságú gyógyszer

Kommentárjában Prof. Stephen Marder (UCLA, Los Angeles, California) megjegyezte, hogy már régen ismert volt a clozapin és az agranulocytosis kapcsolata, de nem volt olyan szignifikáns jel, hogy biztonságossági okok miatt korlátozni kellett volna használatát. Ráadásul a clozapin mellett – a többi antipszichotikumhoz képest – a legújabb finn kutatás szerint is csökken a halálozás kockázata.

A mostani vizsgálat szerint a clozapin elnyújtott, nagy dózisban történő használatához a hematológiai eltérések kissé emelkedett kockázata társul, de ez nem mond ellent annak a megfigyelésnek, hogy a clozapin a leghatásosabb antipszichotikum és adagolásához a halálozás csökkenése társul.

Természetesen a daganatok lehetőségéről az orvosnak fel kell világosítania a beteget, és a vérkép értékelésekor a neutrophilek számán kívül a malignitásra gyanús egyéb jelekre is figyelni kell.

A clozapinnak, a leghatásosabb antipszichotikumnak életfontos szerepe van, mert ez az egyetlen gyógyszer, ami a terápia-rezisztens schizophreniában és schizophreniához társuló öngyilkossági késztetés esetén is hatásos.

Forrás:

Osorio L. Clozapine and cancer risk: new data. Medscape Medical News. May 12, 2022.

Tiihonen J, Tanskanene A, Bell S, et al. Long-term treatment with clozapine and other antipsychotic drugs and the risk of haematological malignancies in people with schizophrenia: a nationwide case-control and cohort study in Finland. Lancet Psychiatry. 9(5):353-362.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.