hirdetés

Bőrre helyezhető tapasz szkizofrénia kezelésére

Az FDA engedélyezte a Noven Pharmaceuticals vállalat Secuado (azenapin) bőrre helyezhető tapaszát, amely a szkizofrénia kezelésére szolgál.

hirdetés

Az FDA október 16-án engedélyezte a Secuado transzdermális tapaszt (hatóanyag: azenapin) forgalmazását (kérelmező: Noven Pharmaceuticals). A tapaszt naponta egyszer kell felhelyezni, és egész nap egyenletes gyógyszeradagolást biztosít. Ez az első ilyen jellegű készítmény a szkizofrénia kezelésére, és az engedély bejelentésének hírére a Hisamitsu Pharmaceutical Co. Inc. leányvállalatként működő Secuado részvényeinek értéke azonnal 22%-os emelkedést mutattott.

A hatóanyagról (azenapin)

A Secuado hatóanyaga, az antipszichotikumok közé tartozó azenapin (ATC kód: N05AH05) hatásmechanizmusa nem teljesen ismert. Receptor farmakológiája alapján azonban az azenapin a hatásosságát feltehetően a D2- és 5-HT2A-receptorokra gyakorolt kombinált antagonista hatásának köszönheti. Az azenapin klinikai hatásosságához hozzájárulhat még a más receptorokra, így például az 5-HT1A, 5-HT1B, 5-HT2C, 5-HT6, 5-HT7, D3, valamint az α2-adrenerg receptorokra gyakorolt hatás is. Az azenapin nagy affinitást mutat a szerotonin 5-HT1A, 5-HT1B, 5-HT2A, 5-HT2B, 5-HT2C, 5-HT5, 5-HT6 és 5-HT7-receptorokhoz, a dopamin D2, D3, D4 és D1-receptorokhoz, α1 és α2-adrenerg-receptorokhoz és hisztamin H1-receptorokhoz, és mérsékelt affinitást a H2-receptorokhoz. In vitro vizsgálatokban az azenapin ezeken a receptorokon mint antagonista működik. Az azenapinnak nincs értékelhető affinitása a muszkarin kolinerg receptorokhoz. Klinikai vizsgálatokban az azenapin alkalmazásával járó, leggyakrabban jelentett gyógyszer okozta mellékhatás az aluszékonyság (szomnolencia) és a szorongás volt, és súlyos túlérzékenységi reakciókat is előfordultak. Ezen felül viszonylag gyakran jelentkeztek akaratlan mozgások (tardív diszkinézia) különösen az arc és a nyelv izmaiban, és a hatóanyag vérnyomásemelkedést, bizonyos esetekben pedig vérnyomáscsökkenést okozott. Ennek megfelelően a készítmény fekete dobozos figyelmeztetést tartalmaz, mely az idős, demenciával asszociált pszichózisban szenvedő betegeknél történő alkalmazás tilalmára hívja fel a figyelmet a fokozott kockázatok miatt. Az azenapin hatóanyagot korábban elsősorban nyelv alatti tabletta formájában alkalmazták (Sycrest, 5 mg-os szublingvális tabletta) felnőttek mérsékelt vagy súlyos mániás epizódjainak kezelésére bipoláris affektív zavar I-es típusában.

 Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Secuado (azenapin) engedélyét a HP-3070 elnevezésű randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos fázis III, összesen 616 szkizofréniában szenvedő beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat (NCT02876900) adatai alapján adta ki. A Secuado placebo tapaszokhoz képest statisztikailag jelentős javulást eredményezett a 6 hetes kezelési időszak alatt a PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale, pozitív-negatív tünetskála) skálán, valamint a másodlagos végpontként alkalmazott CGI-S (Clinical Global Impression-Severity) pontszám is kedvező hatást mutatott.

A Stanley Kay és munkatársai által 1984-ben kidolgozott PANSS skála három alskálából tevődik össze, egyik a pozitív, a másik a negatív, a harmadik pedig a globális tételeket tartalmazza, ahol minden tétel 1-7 között pontozható (1 esetén a tünet nincs jelen, 7 esetén a tünet extrém súlyosságú). Az összesen 30 tételt egy körülbelül 30-40 perces, a beteggel folytatott beszélgetés során értékelik, de segítségül szolgálhatnak a családtagok és az elsődleges ellátásban dolgozók beszámolói is. A módszer közzétételekor Kay az alábbi átlagpontszámokat adta meg 101 felnőtt, szkizofréniában szenvedő beteg vizsgálatát követően: pozitív skála: 18,2; negatív skála: 21,01; globális skála: 37,74. (Mivel a tételekre azok hiánya esetén is 1-et és nem 0-át ad a pontozó orvos, az összesített skálán mindenki legalább 30 pontot ér el).

A CGI (Clinical Global Impression, Klinikai Globális Összbenyomás) skála egy három elemből álló, megfigyelő általi pontozást alkalmazó módszer, amelyet igen elterjedten használnak a pszichiátriában. A pontszámok szintén 1-7 között adhatók, akárcsak a PANSS esetében, itt azonban az első rész a betegség súlyosságát (severity) mérő CGIS, a második a globális benyomást vagy változást (change) mérő CGIC, a harmadik részben pedig a valamilyen gyógyszer alkalmazása esetén bekövetkező terápiás válasz értékelésére kerül sor.

 A szkizofréniáról

Maga a “szkizofrénia” szó görög eredetű, szó szerinti fordításban „hasadt elmé”-t jelent. Ez azonban nem azonos a köznyelvben használt „többszörös személyiséggel” vagy „tudathasadással”, szkizofréniában a különböző mentális funkciók (pl. gondolkodás, érzelmi élet, viselkedés) közötti „hasadásról” lehet inkább beszélni. A szkizofrénia ún. spektrumbetegség, azaz különböző súlyosságú, változatos tünetekkel járó betegségek csoportját foglalja magában. A leggyakrabban észlelt tünetek érintik a gondolkodást, érzékelést, figyelmet, az érzelmi-akarati életet, a viselkedést, és ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is. A szkizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban (a betegek 20-40%-ánál) fiatal felnőttkorban (férfiak esetén jellemzően 15-25 éves, nők esetében 25-35 éves korban), jelentkeznek, de későbbi életkorban is kezdődhetnek. Nőknél kritikus a gyermekszülés és a változás kora. A szkizofrénia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. A világon minden társadalomban, kultúrától függetlenül a népesség mintegy 1%-át érinti. A rokonságban előforduló megbetegedés esetén a veszélyeztetettség a rokonsági fokkal arányosan nő. A szkizofrénia kialakulásával összefüggésbe hozható környezeti tényezők közé tartozik pl. a lakókörnyezet, a droghasználat és születés előtti stressz hatása. Kábítószerek közül elsősorban a kannabiszt (marihuána) hozzák összefüggésbe a szkizofrénia kialakulásával.

A szkizofrénia tünetei meglehetősen változatosak, többféle felosztásuk ismert, leggyakoribb a pozitív (hallucinációk, téveszmék, bizarr/rendezetlen viselkedés) illetve negatív tünetekre (érzelmi élet elszegényedése, motiváció hiánya, szociális távolságtartás) történő felosztás. A betegség tüneteinek hátterében mai tudásunk szerint főként a dopamin és szerotonin neurotranszmitterek (és néhány, ezek szabályozásában részt vevő molekula) különböző agyterületeken való egyensúlyeltolódása áll. A betegség szakaszokban (ún. shubokban) zajlik. A pozitív tünetek felismerése általában nem okoz gondot, a szkizofrénia negatív tünetei azonban sokszor lappangva, lassan alakulnak ki, így laikusok számára sokszor összekeverhető a depresszióval, azonban attól lényegesen különbözik, ezért fontos, hogy a beteg vagy családja mielőbb szakember segítségét kérje. A betegség természetéből adódóan a páciensek sokszor nem ismerik fel, hogy betegek, ill. tagadják a betegségük létezését (betegségbelátás hiánya). Ilyenkor is fontos azonban, hogy mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön a beteg, mert minél hosszabb idő telik el kezeletlenül, annál inkább romlanak az esélyek a felépülésre.

A szkizofrénia gyógykezelése többrétű, de a legfontosabb kezelési módja mai tudásunk szerint a a dopamin szintjét módosító antipszichotikus gyógyszeres kezelés. Többféle antipszichotikum ismert, léteznek első- és második generációs gyógyszerek. A korszerű antipszichotikumokkal a pozitív tünetek túlnyomó része megszüntethető, és a negatív tünetek jelentős része is javítható. A gyógyszeres kezelés mellett a legtöbb esetben szükség van pszichoterápiás kezelésre is, melynek különböző formái használatosak. A támogató terápiák mellett az egyik legfontosabb a betegek pszichoedukációja (felvilágosítás a betegségről, tünetekről, gyógyszerelésről). Emellett a korszerű pszichiátriai kezelés részét képezi a szkizofrén betegeknek tartott kognitív szemléletű pszichoterápia (metakognitív tréning), stresszkezelési technikák fejlesztése, szociális készségfejlesztő tréning, családterápia, mozgás-táncterápia, művészetterápia stb. Fontos tudni, hogy a pszichoterápiás kezelés hatékony és fontos, de szkizofréniában nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Transdermal Patch for Schizophrenia

FDA Approves Noven Pharmaceuticals’ Transdermal Patch for Schizophrenia

Sycrest SmPC (EMA)

Study to Assess Efficacy and Safety of HP3070 in Subjects Diagnosed With Schizophrenia. (HP-3070)

Secuado® (asenapine) transdermal system - Secuado Product Package - THE FIRST AND ONLY FDA APPROVED PATCH FOR SCHIZOPHRENIA IN ADULTS

U.S. FDA Approves SECUADO® (asenapine) Transdermal System, the First-and-Only Transdermal Patch for the Treatment of Adults with Schizophrenia

Noven Pharma Secuado Transdermal System Approved by FDA

FDA Approves Secuado

Asenapine Approved as First Transdermal Patch for Treatment of Schizophrenia

Secuado Label (FDA)

A szkizofrénia tünetei és kezelése – Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja: Szkizofrénia

Clinical Global Impression (CGI)

Positive and Negative Syndrome Scale

Pszichopatológiai és kognitív vizsgálatok szkizofréniában – Dr. Farkas Márta, Doktori Értekezés, Semmelweis Egyetem, 4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola, Klinikai Pszichológiai Program

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.