hirdetés

A szkizofrénia új kockázati tényezőjét azonosították?

A kutatók a Schizophrenia Bulletin című lapban korreláció lehetőségét vetették fel a szkizofrénia és az Epstein−Barr-vírus között.

hirdetés

A szkizofrénia több mint 21 millió embert érint világszerte, ezért van kiemelt jelentősége a betegség kialakulásában szerepet játszó faktorok feltérképezésének. A baltimore-i Johns Hopkins Medicine és a townsoni Sheppard Pratt Health System kutatói bizonyítékokat találtak arra, hogy összefüggés lehet a szkizofrénia és a herpeszvírusok közé tartozó Epstein−Barr-vírus (EBV) között. Kimutatták ugyanis, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek szérumában magasabb szinten vannak jelen az EBV elleni antitestek, mint azokéban, akik nem szenvednek e mentális betegségben.

Az antitestek magasabb szintje a vírussal történt expozíciót jelzi, ugyanakkor nem tisztázott, hogy e fokozott kockázat milyen úton érvényesül – azaz hogy az EBV-infekció esendőbbé teszi-e a betegeket szkizofrénia kialakulására, vagy a szkizofrénia oly módon befolyásolja az immunrendszer működését, hogy az adott személy fogékonyabbá válik a fertőzés iránt.

A szerzők arra keresték a választ, hogy az infekciós ágensek − köztük az EBV – milyen szerepet játszanak a szkizofrénia és más súlyos pszichiátriai kórképek létrejöttében, azt feltételezve, hogy egyes környezeti tényezők – ezen belül a fertőzések – növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ezen felvetés mellett bizonyos genetikai rizikófaktorokat is azonosítottak a szkizofrénia hátterében.

A most közzétett vizsgálat 743 beteg részvételével zajlott, közülük 432 főnél diagnosztizáltak szkizofréniát és 311-nél egyéb mentális problémát (utóbbiak alkották a kontrollcsoportot). A teljes vizsgálati csoport 55 százaléka volt férfi.

Dr. Yolken és munkatársai az EBV-vel szemben termelődött antitestek szintjét hasonlították össze a szkizofréniás betegek és a kontrollok között. Azt találták, hogy a szkizofréniás csoportban 1,7−2,3-szer nagyobb volt annak esélye, hogy magasabb antitestszinteket mérnek e herpeszvírussal szemben, mint a kontrollcsoportban. Más fertőzésekkel (pl. varicella, HSV-1) szemben azonban nem emelkedett az antitestek szintje.

Azt is megfigyelték, hogy szkizofrénia iránti magasabb genetikai rizikó és magas EBV-antitestszint egyidejű fennállásakor lényegesen megemelkedett annak esélye, hogy az adott személy szkizofréniában szenvedett – egészen pontosan nyolcszoros volt a kockázat.

„Megfigyeléseink szerint a szkizofréniás betegek szokatlan választ adnak az EBV-expozícióra. Ez arra utalhat, hogy az EBV-infekció megelőzése és kezelése prevenciós és terápiás stratégia lehet az olyan súlyos pszichiátriai kórképekben is, mint amilyen például a szkizofrénia” – állítja dr. Robert Yolken.

A mostani vizsgálatnak nem volt célja az ok-okozati korreláció bizonyítása, ám a szerzők felvetik, hogy az EBV-fertőzés prevenciója kedvezően befolyásolhatja a szkizofrénia kockázatát is. A problémát azonban az jelentheti, hogy például az Egyesült Államokban az élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA, Food and Drug Administration) még nem engedélyezett semmilyen gyógyszert a herpeszvírus okozta infekciók kezelésére, ezért az első feladat néhány szóba jövő antivirális szer terápiás potenciáljának tesztelése lesz.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.