hirdetés

Testsúlycsökkentés a schizophreniás betegek gyógyszerelésekor

A pszichiátereknek gyakran betegeik obesitását is kezelniük kell, ráadásul a pszichiátriában felírt gyógyszerek jelentős része is testsúlynövekedést okoz, ezért nagyon fontos lenne a testsúlycsökkentő injekció elérhetősége.

hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember vékonyabb szeretne lenni. Az amerikai CDC legújabb statisztikája szerint az USA állampolgárok több mint 42%-a obes, másik 30%-át pedig túlsúlyosnak lehet nevezni. Sok betegséghez túlzott testtömeg társul, ami szerepet játszik a mentális állapotban is, hiszen nagy szerepe van az önbecsülésben. A túlsúly nem csak a potenciális partnerekkel szembeni attraktivitást csökkenti, de az orvosok és a munkaadók is másképp viszonyulnak az obesekhez.

A pszichiáterek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy betegeik obesitását is kezelniük kell, ráadásul a pszichiátriában felírt gyógyszerek jelentős része is testsúlynövekedést okoz. A betegek magukat hibáztatják a testalkatuk miatt, gyakran emlékeznek életük arra az időszakára, amikor fogytak, azt hiszik, hogy újra meg tudják tenni annak ellenére, hogy a fogyás hatalmas erőfeszítést igényelt, és csak átmeneti volt, ráadásul évtizedekkel ezelőtt történt. Az antipszichotikumon, stimulánson vagy metforminon lévő beteg testsúlya gyakran növekszik, a buproprion mellé gyakran szednek naltrexont azért, hogy az utánozza a Contrave nevű fogyasztó szer hatását.

Az Amerikai Orvosi Szövetség csak 2013-ban ismerte el az obesitást önálló egészségi állapotként.  Ugyanabban évben a New Yorker-ben Susanna Koven „A fogyást segítő gyógyszerek hatásosak: az orvosok miért nem írják fel őket?” című cikkében azt írta, hogy sok obesitas szakértő szerint számos orvos nem szereti a kövér embereket, ezért nem is szívesen kezeli őket. Általában lenézéssel szólítják fel obes pácienseiket arra, hogy egyen kevesebbet, mozogjon többet, hisz az orvosok többsége szerint is még ma is ez a fogyás „helyes” módszere.

2021. június 4-én Az FDA törzskönyvezte az előzetesen a diabetes kezelésére használt semaglutidot (egy glukagon-like peptid 1 (GLP-1) receptor agonistát) az obes betegek súlyának csökkentésére, azaz azok számára, akiknél a BMI 27 kg/m² felett van, és alapbetegségük testsúlyfüggő. A semaglutidot három márkanéven hozza forgalomba a Novo Nordisk. A tabletta (Rybelsus) 7, vagy 14 mg-os. Az Ozempic 0,5 mg-os, vagy 1,0 mg-os dózisait hetente egyszer subcutan kell beadni diabetesben. A legújabb, fogyásra használt nagy dózisú (2,4 mg) készítmény a Wegovy, melyet szintén hetente kell a bőr alá beadni, viszont havi költsége 1400 Dollár. A STEP-1 vizsgálatban a Wegovy mellett 68 hét után átlag 14,9%-os fogyást (15,3 kg) lehetett elérni, többet, mint bármely más, a piacon lévő fogyasztószerrel. A GLP-1 receptor agonisták az agyban csökkentik az éhségérzetet, lassítják a gyomor ürülését, növelik az inzulin-kiválasztást, és serkentik a barna zsírszövet termogenezisét.

A pszichiátriai gyógyszerek hízáshoz vezetnek

Dr. Elaine Weiner (Maryland Psychiatric Research) azt mondta, hogy az általuk kezelt schizophreniás betegek a kombinált gyógyszerek hatására átlagosan kb. 9 kg-ot híznak. Mivel ezeknek a betegeknél -a betegségükből kifolyólag – teljesen hiányzik a motivációjuk testsúlyuk csökkentésére, ezért a diéta betartására és a fokozott mozgásra felszólító orvosi javaslatoknak csak korlátozott haszna van. Ráadásul ezeknek a betegeknek gyakran nincs háziorvosuk, ilyen módon a hízás és a metabolikus szindróma kezelése a pszichiáterre hárul.

Dr. Fatima Cody Stanford (Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School) aki több ezer  obes beteget kezel, nemzetközi fórumokon ad elő, és 100-nál több közleménye jelent meg az obesitas témában, az obesitást egy rendkívül bonyolult problémának tartja, hisz számos hormon vesz részt az étvágy és a jóllakottság szabályozásában, az alvásnak alapvető szerepe van a fogyásban, a testgyakorlás fenn tudja tartani a fogyást, de sokszor nem segíti elő azt. Az energia-tárolást is sok tényező befolyásolja, ezek szerepe is sokrétű.

A phentermin nevű stimulánst 1959-ben törzskönyvezték, könnyű volt hozzászokni, ennek ellenére 1990-ben a fenfluraminnal kombinálva kezdték használni fogyasztószerként, „phen-fen”-elnevezéssel. A fenfluramint 1997-ben kivonták a forgalomból, mert pulmonális hipertenziót és szívbillentyű-eltéréseket okozott. A phentermint továbbra is használták fogyasztószerként, önmagában, vagy topiramattal (Qsymia) kombinálva, a „phen-top”ként emlegetett szerrel 8-9%-os átlagos fogyást mértek. A következő fogyasztószer a semaglutid volt, ez a válaszoló betegekben valóban jelentős fogyást eredményezett, jól tolerálható volt, leggyakoribb mellékhatásként hányingert okozott. Azonban, ahogy dr. Stanford is figyelmeztet nem mindenki reagál a gyógyszerre: ezért bármely szer adása előtt alapos klinikai profil felmérés szükséges, és az annak megfelelő kezelési stratégiát kell kialakítani és gyógyszereket kell bevezetni.

A kardiológusok is beszállnak a meccsbe

Dr. Michael Miller (University of Maryland, Baltimore), a „Heal Your Heart” könyv (Rodale, 2014) szerzője nagyon lelkesen fogadta a semaglutid törzskönyvezését., hisz a szer nem diabetses betegek testsúlycsökkentésére is alkalmas, és nagyon várja a SELECT (Semaglutide Effects on Heart Disease and Stroke in Patients with Overweight or Obesity) vizsgálat nem cukorbetegeken és prediabeteses betegeken tapasztalt 5 éves kardiális eredményeit, hisz a GLP-1 receptor agonisták bizonyította csökkentik a kardiovaszkuláris történéseket. Reményei szerint ezekkel a gyógyszerekkel közömbösíteni lehet a pszichotrop szerek által okozott testsúlynövekedést.

A Wegovyt hetente subcutan kell alkalmazni, és az inzulinhoz hasonlóan a beteg saját magának is beadhatja. Kérdés, hogy a betegek fogyás céljából teljes felelősséggel beadhatják-e maguknak ezt a gyógyszert? Bár egyesek nagyon félnek a tűszúrástól is, de mivel a COVID-19 világjárványban világossá vált, hogy szoros összefüggés van az obesitas és a COVID-19 betegség okozta halálozás között, egyre több beteg fontolgatja, hogy kezelteti elhízását, bár ez a szer igen költséges és jelenleg nem minden biztosító hajlandó finanszírozni.

Ez nem csak azért lenne fontos, mert az obesitas még ma is erősen stigmatizálja a beteget, egy csomó egyéb társbetegséggel jár, de azért is, mert a semaglutid alkalmazása mellett a pszichiátereknek módjuk nyílhat a pszichiátriai gyógyszerek súlygyarapodást okozó hatásának megelőzésére.

Forrás:

Miller D. Obesity treatment in mental illness: is semaglutide a game changer? Medscape Psychiatry. July 28, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.