COVID-19 –hez kapcsolódó myopathia

Az új kutatások szerint a SARS-CoV-2 fertőzéssel összefüggő myopathia valószínűleg posztinfekciós jelenség.

A JAMA Neurology-ban júniusban közzé tett tanulmány szerzői megállapították, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött betegek egy részénél posztinfektív myopathia alakul ki, ami megmagyarázhatja a long-COVID vagy poszt-COVID során jelentkező izomproblémákat.

COVID-19-ben szenvedő betegeknél, különösen azoknál, akiknél a betegség súlyosabb, sokszor lép fel izomfájdalom és izomgyengeség, amely gyakorta párosul a vázizomsérülést jelző kreatin kináz szintjének emelkedésével. Izombiopsziát azonban ritkán végeznek vírusfertőzéshez  társuló myositis gyanúja esetén.

Tom Aschman (Charité-Universitätsmedizin Berlin) és munkatársai 43, súlyos COVID-19-ben betegségben elhúnyt felnőtt vázizom-mintáját értékelték, és összehasonlították őket 11 olyan felnőtt izom-mintájával, akik más súlyos betegség  miatt haltak meg.

A COVID-19-ben elhunyt betegek átlagéletkora 72 év volt, és 72% volt a férfi. A kontroll csoport betegeinek medián életkora 71 év volt, és 64%-uk volt a férfi. A COVID-19 betegek vázizom-mintái szignifikánsan magasabb általános patológiát (P <.001) és gyulladás pontszámot (P <.001) mutattak. A degenerálódó izomrostok jelei is gyakoribbak voltak a COVID-19 kohorszban is gyakoribbak voltak (P <0,005). A szerzők megállapítása szerint a COVID-19 betegek többsége az enyhétől a súlyosig terjedő myositis jeleit mutatta.

A vázizmok gyulladása összefüggött a betegség időtartamával, és kifejezettebb volt, mint a szívgyulladás. Egyes izommintákban reverz transzkriptáz – polimeráz láncreakcióval SARS-CoV-2 RNS-t detektálták, de nem voltak bizonyítékok a SARS-CoV-2 közvetlen inváziójára az izomszövetben.

Az MHC I. osztályú antigének klinikailag szignifikáns expresszióját a szarkolemmán 42 COVID-19 minta közül 23-ban figyelték meg (55%); míg az MHC II. osztályú antigének upregulációja 42 mintából 7 esetében volt kimutatható (17%). A kontrollminták egyikében sem volt kimutatható sem az MHC I. sem az MHC II ilyen fokozott expresszió. "Az MHC I. osztályú antigének szignifikáns upregulációja a betegség korai fázisában, és a miofibrillumokban az MHC II. osztályú antigének egyidejű upregulációja a fertőzés későbbi szakaszaiban azt jelzik, hogy a vázizmok részt vesznek a SARS-CoV-2 elleni immunválaszban". A kutatók összességében úgy vélik, hogy a leletek inkább immun-közvetített myopathiára utalnak és nem a miofibrillumok közvetlen vírusfertőzését jelzik.

Megfigyelték azt is, hogy a nekrotikus miofibrillumok és a kapilláris komplement lerakódások nem csak a COVID-19-ben szenvedő betegek izmaiban figyelhetők meg, ami arra utal, hogy ezek a a rendellenességek nem COVID-19 specifikusak, inkább a szepszis és/vagy kritikus betegség következményei.

Bár a szerzők megállapították, hogy a súlyos COVID-19-ben szenvedő betegek gyakran vázizmok gyulladásában (myositisben) szenvednek, ami megmagyarázhatja a kreatin-kináz (CK) emelkedett szintjét, valamint az izomfájdalmat és -gyengeséget, egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy vizsgálatuk csak súlyos betegségben szenvedő, halálos kimenetelű COVID-19 betegekre korlátozódott, így annak eredményei nem extrapolálhatók az enyhe SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő betegekre. Ezenkívül a halál előtti egyéb klinikai összefüggésekről (myalgia, myopathia) kevés adat állt rendelkezésre.

A jövőbeni vizsgálatban érdemes feltárni, ok során foglalkozni kell-e azzal, hogy ezek a megállapítások a COVID-19 enyhébb formáiban is érvényesek-e, és hogy megmagyarázhatjuk-e a krónikus izomfáradtság szindrómákat a poszt-akut COVID-19 szindrómákban leírtak szerint, továbbá szerepet játszanak-e benne autoimmun folyamatok.

 

forrás: JAMA Neurol. Published online June 11, 2021.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.