COVID-19 megbetegedés utáni immunvédettség

Egy egészségügyi dolgozók körében végzett első prospektív vizsgálat szerint a SARS-CoV-2 fertőzés után az antitestek akár 6 hónapig is védték az ismételt megbetegedéssel szemben.

A The New England Journal of Medicine-ben 2020 decemberében online megjelent tanulmány legfőbb üzenete, hogy „ha átestél a COVID-on, nem valószínű, hogy ismételten megbetegszel – legalábbis rövid távon”.  Dr. David Eyre (Big Data Institute és University of Oxford, Oxford, UK) és munkatársai az Egyesült Királyságban dolgozó 12.541 egészségügyi dolgozó vérében mérték a SARS-CoV-2 elleni két antitest (egy tüske-fehérje elleni és egy nukleokapszid elleni IgG) mennyiségét. A résztvevők 10%-ánal korábban PCR-rel igazolt fertőzöttséget mutattak ki. Az igazolt fertőzöttek közül 223-ban nem sikerült antitesteket kimutatni, de ennek ellenére a 31 hetes követés során PCR tesztjük pozitív volt, 2 esetben pozitív antitest érték mellett lett pozitív a lelet. 

Az antitestekkel nem rendelkezők esetén a PCR-teszt pozitivitásának 10.000 napra eső kockázata 1,09, míg a tüske-fehérje elleni antitestekkel rendelkezőknél ez 10.000 naponként csak 0,13.

Az anti-nukleokapszid IgG antitest esetén azt találták, hogy a növekvő PCR-pozitivitással egyre nő az antitest szintje. Az tüskefehérje elleni antitesttel megegyezően, a 11.543 résztvevőből ugyancsak 226 esetben nem volt kimutatható anti-nukleokapszid IgG, annak ellenére hogy az ezt követő PCR-teszt pozitivitást mutatott. Ugyanakkor 1172  antitesttel rendelkező résztvevő  közül 2 bizonyult PCR-el pozitívnak. Életkor, nem, stb szerinti igazítás után ez 0,11 gyakorisági arányt jelentett (10.000 kockázati évből 0,13, 95% CI 0,03-0,45, P=0,002).

Dr. Christopher L. King (Case Western Reserve University School of Medicine, Cleveland, Ohio) a vizsgálatot igen jelentősnek tartja, hisz sok résztvevő bevonásával, hosszú időn át végzett longitudinális vizsgálat igazolta azt a gyanút, hogy azok, akiknél a fertőzés után antitest-válasz keletkezik, jelentős mértékben védve vannak az ismételt fertőzéstől. Az is nagyon fontos adat, hogy a COVID fertőzés és antitest-termelődés után kb. tizedére csökken a kockázat.

Nem tudjuk, hogy mennyi ideig tart ez az immunitás. Az antitest-védelem egy-másfél évig tarthat, de a védett időszak egyénenként változó: egyesek hamar elvesztik az antitesteket, mások nem. Dr. Stifka szerint már a 6 hónapig lényegesen lecsökkent kockázat is igen jó hír, hiszen kifogyhatunk a vakcinából. Nem minden antitest-válasz azonos: a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináció után magasabb antitest-szint alakul ki, mint a valódi fertőzés után. Az AstraZeneca vakcina viszont alacsonyabb antitest-szintet eredményez, mint maga a fertőzés. Az amerikai CDC azt javasolja, hogy tekintettel a COVID-19 súlyos egészségügyi kockázatára és arra, hogy fennállhat az ismételt fertőzés lehetősége, azoknak is ajánljuk a COVID-védőoltást, akik már átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen. A hivatal szerint az eredeti fertőzés kezdete után kb. 90 napig nem valószínű az újbóli megfertőződés az előbb ismertetett UK vizsgálat viszont legalább 6 hónapos védettséget igazol, tehát a CDC ajánlást eszerint kellene módosítani: a fertőzésen átesetteket 6 hónap múlva kellene oltani – különösen addig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oltóanyag.  Szintén nem tudjuk, hogy a 2 antitesttel rendelkező résztvevő miért lett (ismételt fertőződés miatt) PCR pozitív, amit sok minden okozhat. Pl. nagyon erőteljes SARS-CoV-2 fertőzésnek lettek kitéve, vagy csak más okból voltak immun-hiányosak.

Dr. King megjegyezte, hogy az immunválasz többet jelent, mint az antitestek szintje. Rhesus majmokon történt megfigyelések szerint a T-sejtek is szerepet játszanak, ha nem is olyan kiemelkedően, mint az antitestek. Fertőzés esetén elsősorban az antitestek védenek minket, de a T-sejtek is valószínűleg szerepet játszanak abban, hogy betegek leszünk-e, vagy sem.

A fertőzés nyomán kialakuló természetes immun-védelem 90%-os, míg a Pfizer és a Moderna vakcinái 95%-os védettséget biztosítanak. A megfertőzöttek nagy száma miatt az USA lakosságának bizonyos hányada már immunizáció nélkül is védve van egy jövőbeli fertőzéssel szemben. A CDC úgy számol, hogy minden ismert COVID-19 esethez 7,7 nem ismert, de fertőzésen átesett, tehát védett eset társul. 2020. szeptember 30- án a CDC szerint 6,891,764 igazolt eset volt az USA-ban, így kb. 53 millió fertőzött lehetett akkor az Államokban. 2020. december 22-én a Johns Hopkins University School of Medicine Coronavirus Resource Center 18,2 millió betegről számolt be ami 7,7-el szorozva azt jelenti, hogy a védettek száma az Egyesült Államokban elérheti a 140 milliót. Ha az igazolt COVID-os személyek vakcinációját – az ajánlásokat módosítva - kissé el is halasztjuk, akkor is hamar elérjük a nyáj-immunitást – mondta Dr. Slifka.

Nem alakul ki 100%-os védelem, még magáról a fertőzéstől sem. Tehát vélhetően COVID fertőzöttek mellett dolgozva továbbra is elővigyázatosnak kell lenni. Ugyanakkor a frontvonalban dolgozók számára jó hír, hogy egy előzetes COVID fertőzés után bizonyos fokban védve vannak.

A tanulmány egyik korlátja, hogy elsősorban egészséges, 65 év alatti egészségügyi dolgozókat tartalmaz, így nem tudhatjuk, hogy egyéb populációkban: gyermekekben, idősebb felnőttekben kísérőbetegségekkel rendelkezőkben (pl. immunszupprimáltakban) hogyan alakul az immunitás, meddig tart a fertőzés utáni védettség.

Források:

McNamara D. After COVID infection, antibodies highly protective for months, prospective study shows. Medscape Medical News. December 23, 2020.

Lumley SF, O’Donnell D, Stoesser NE, et al. Antibody status and incidence of SARS-CoV-2 infection in health care workers. N Engl J Med. Published online December 23, 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2034545

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.