hirdetés

Nem tartós a COVID-19 elleni antitestek nyújtotta védettség

Egy kis esetszámú kínai tanulmány szerint a COVID-19 antitestek 2-3 hónap alatt eltűnhetnek a szervezetből.

hirdetés

Korábban igazolták, hogy a legtöbb SARS-CoV-2-el megfertőződött ember szervezetében ellenanyagok (antitestek) jelennek meg, de egy újabb kínai tanulmány szerint ezek jelenléte nem tartós, 2-3 hónap alatt eltűnhetnek a szervezetből - különösen azoknál az embereknél, akiknél a fertőzés tünetmentesen zajlott.

Kutatók a kínai Wanzhou tartományban 37 olyan embert vizsgáltak meg, akik átestek a koronavírus fertőzésen és tüneteik voltak, és 37 olyat, akik átestek a koronavírus fertőzésen, de nem mutattak tüneteket. A Nature Medicine megjelentetett eredmények szerint a gyógyulásuk után 8 héttel az antitestszint a tüneteket nem mutatók 40%-ában, a tüneteket mutatók 13%-ában a kimutathatósági határ alá csökkent (a kimutatható IgG antitest medián csökkenése a tünetmentes csoportban 71%-os, a tüneteket mutatókéban 76%-os volt).

A fertőzés után 5-9 nappal megjelenő korai ellenanyag, az IgM mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből. Korábban azt feltételezték, hogy a fertőzés után 10-12 nappal megjelenő késői ellenanyag, az IgG valószínűleg tartósan a szervezetben marad és akár évig fennálló védettséget biztosít a vírussal szemben. E vélekedésre alapozva néhány ország tervezte, hogy "immunitási útlevelet" ad ki azok számára, akik ellenanyagtesztje IgG pozitív lett, így ők visszamehetnének dolgozni és szabadon utazhatnának, mert feltételezhetően védettek a vírussal szemben.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálat csak kis esetszámmal zajlott, és csupán az IgG és IgM antitestek szintjét mérték, de az emberi szervezet a vírus elleni védekezésben más eszközöket is bevet: A T-sejtek megölik a vírust, a B-sejtek új antitesteket termelhetnek, ezeket azonban nem vizsgálták a kísérlet keretében.

Az eredmények alapján a "COVID-19 immunitási útlevél" elve és használata kockázatosnak tekinthető, viszont az összes többi eddig bevezetett egészségügyi óvintézkedés: maszkviselés, szociális távolságtartás, a magas kockázatú csoportok izolálása és a széleskörű tesztelés fenntartása továbbra is szükségesek.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.