Mit mutatnak a koronavírus tesztek és hol érhetőek el?

A lakosság nagy része szeretné tudni, vajon megfertőződött-e már az új típusú koronavírussal. Utána néztünk, jelenleg mely magán egészségügyi intézmény végez PCR tesztet és szerológiai vizsgálatot.

A PCR teszt azt mutatja ki, hogy a fertőzés aktív, a vírus jelen van a légutakban, míg a szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet fertőzés érte és az immunrendszer reagált erre a fertőzésre.

A SARS-CoV2 kimutatása- PCR teszt

A fennálló koronavírus-fertőzés a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszttel igazolható. Ezzel a módszerrel az orr- és garatváladékból a megfertőződést követő 2-5. naptól mutatható ki a SARS-CoV-2-vírus örökítő anyaga.

A COVID-19 kórokozója a SARS-CoV2 egy 90 nanometer átmérőjű vírus, genetikai információját egy egyszálú RNS molekula hordozza, amelyet egy 4 különböző fehérjéből álló burok vesz körül. Amikor a sejtek receptoraihoz kötődött vírus bejut a sejtbe, fehérjeburka lebomlik és a replikációs enzim segítségével sokszorosan, 100-1000 példányban újratermeli magát. Eközben előfordul, hogy nem minden -az emberi sejt által termeltetett- vírus RNS-t vesz körül a -szintén a gazdasejt által termeltetett - fehérjeburok, így szabad vírus RNS-ek kerülnek a véráramba, a garat és az orrnyálkahártya váladékába, ebből a váladékból polimeráz láncreakcióval (PCR) mutatható ki a koronavírus.

Jelenlegi tudásunk szerint a SARS-CoV2 vírus RNS 5-6 nappal a fertőzés után (és a tapasztalatok szerint már 1-2 nappal a klinikai tünetek megjelenése előtt) mutatható ki a garat és az orrnyálkahártya váladékában.

A teszt elvégzése költséges laboratóriumi berendezéseket és professzionális tudást igényel, pontossága 95% fölötti. A teszthez szükséges minta vétele egyszerű: a nyál és orr-váladékból vattapálcával  vesznek (sodornak le) sejteket, ami szintén szakértelmet igényel, fontos, hogy a mintavételt végző a garatban és az orrüregben kellő magasságig tolja fel a mintavevő eszközöket és megfelelő technikával minél több sejtet gyűjtsön össze, ugyanis az összegyűjtött sejtek mennyisége befolyásolja a vizsgálati eredményt. Levett sejteket a mintát vevő egy megfelelő folyadékba mossa be, majd az anyagot a laboratóriumba juttatja. A teszt eredménye 24 óra múltán tudható.

A mintavétel előtt 8 órával nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani, sőt fogat mosni, vagy szájöblítést végezni sem.

A teszt eredménye lehet:

pozitív: a minta elégségesnek bizonyult, és benne jelen van a vírus

negatív: a minta elégségesnek bizonyult, és nincs jelen benne a vírus

és az is előfordulhat, hogy nem sikerült elegendő sejtet tartalmazó mintát venni (sejtszegény minta), ilyenkor a mintavétel és a vizsgálat ismétlése javasolt.

A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Korábban igazolt koronavírus fertőzés esetén 2 egymást követő, 2 nap különbséggel vett mintán elvégzett PCR teszt negatív eredménye esetén tekinthető a páciens gyógyultnak.

A vírusfertőzésre adott ellenanyagválasz kimutatása- szerológiai vizsgálat

A koronavírus-fertőzöttség kimutatásának – egyszerűbb és költségkímélőbb – módszere a fertőzést követően a szervezetben a vírus ellen termelt védekező molekulák, ellenanyagok (vagy más néven antitestek) kimutathatása. A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a tesztekkel, az újjbegyből vagy a vénából vett vérből (teljes vérből, vérszérumból vagy vérplazmából). A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget.

Az újjbegyből vett vér vizsgálata kevésbé érzékeny, mert a kisebb mennyiségű ujjbegyvér kevesebb ellenanyagot tartalmazhat. A vénából levett vér kimutatható ellenanyag koncentrációját tovább növeli, ha a vénás vér alakos elemeit centrifugálással

Az új koronavírus törzs (2019-nCov) elleni antitesteket kimutatása nitrocellulóz membrán alapú immunkromatográfia, amely a jól ismert terhességi tesztekhez hasonló módon működik, a tesztre cseppentett vérminta a kapilláris elv szerint diffundálva eljut az. IgG, az IgM, illetve C (kontroll) csíkokhoz, és a vérben található antigének a megfelelő helyen reakcióba lépve a nitrocellulózra felvitt antitestekkel, elszineződést okoznak, így mutatják a vérben jelenlévő IgM és IgG antitesteket.

Az IgG csík humán antitest-elleni egér IgG antitestet, az IgM csík humán antitest-elleni egér IgM antitestet tartalmaz. Amikor megfelelő mennyiségű minta kerül a tesztcsíkra, az a kapilláris elve szerint elindul csíkban. Ha a mintában (tehát a vizsgálandó vérben) az új koronavírus elleni IgM antitest van jelen, a tesztcsíkon levő egérből származó antitestekhez fog kötődni. Az így kialakult immunkomplex a tesztcsík membránján pirosas csíkként jelenik meg, ez a teszt pozitivitását jelzi. Ha a mintában az új koronavírus elleni IgG antitest van jelen, akkor az előzőhöz hasonló mechanizmussal az IgG vonalban is megjelenik a pozitivitást jelző csík. Ha az IgG és IgM vonalak egyikében sem jelenik meg csík, az a teszt negativitását jelenti. A C-vel jelzett kontrollvonalban megjelenő csík azt jelzi, hogy a nitrocellulóz tesztcsíkra elegendő vérminta került és a membránhoz kötődés is megtörtént.

A gyorstesztek eredményei lehenek:

IgM és IgG negatív. Vagyis egyik ellenanyag sem mutatható ki a levett mintában. Ilyenkor a páciensnek vagy nincs COVID–19 fertőzése, vagy van fertőzése, de az valószínűleg friss, ezért ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben. Tünetek vagy valószínű fertőződés esetén újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt javasolt.

IgM-pozitív: A páciens nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést. Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgM- és IgG-pozitív: Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgG-pozitív: A páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Jelenlegi ismereteink szerint tartósan védett (1–3 év), tehát egy újabb fertőzést minimális tünetekkel vagy tünetmentesen képes leküzdeni. Ha voltak tünetei, és ezek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább. Mivel erre még nincs elegendő tudományos bizonyíték, munkába állás, és a "normális életbe történő visszatérés" előtt célszerű PCR-tesztet végezni a vírusok eltűnésének igazolására.

A szerológiai teszt esetén a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk, ezek azt jelzik, hogy a páciens vérében az IgM- és/vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van jelen. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen. Amennyiben valamelyik teszt eredménye pozitív, azt a tesztet végző laboratórium és cég a hatályos szabályok értelmében a szolgáltatók kötelesek jelenteni a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely elrendeli a karanténba helyezést.

Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy az ellenanyag molekulák, bár jelen vannak, de nem kimutatható mennyiségben, és az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében termelődő antitest eltér a fertőzöttek túlnyomó többségében megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható, a negatív eredményeket tehát eszerint kell értelmezni. Fontos hangsúlyozni, hogy a negatív lelet , vagyis, amikor nem igazolható fertőzés, nem jelent védettséget a fertőzéssel szemben, az ilyen személy is bármikor megfertőződhet, ha nincs másoktól elkülönítve. Sőt az is lehet, hogy már megfertőződött, de csak a napokban, és így még szervezetében nem alakultak ki a vírussal szembeni specifikus ellenanyagok.

Szerológiai, vagyis ellenanyag kimutatáson alapuló tesztet végeznek

Affidea

Affidea 3 budapesti helyszínen, az Affidea Bank Center Egészségközpontban, az Árkád Egészségközpontban és a Mammut Egészségközpontban.  indított a vénás vér vizsgálatán alapuló COVID–19 szerológiai szűrést, melyhez a  COVID–19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212) -et használják.

Emineo

Az Emineo Magánkórházban szintén az ujjbegy megszúrásából vett vérből kimutatott ellenanyag vizsgálatot végeznek.

Kelen Kórház

Az ujjbegyből vett vér vizsgálatához a Clungene® COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay-vel történik.

Róbert Károly Magánkórház

Az országban három intézményben végeznek tesztelést: Róbert Egészségközpont Hegyalja, Róbert Genium Egészségközpont, Apollo Egészségügyi Centrum, Debrecen. A Róbert Károly Magánkórházban csak szerológiai gyorstesztet végeznek, de a három fenti helyszín mellett vállalnak csoportos, céges szűrést is.

Swiss Clinic

Budapesten a Swiss Clinic Ipoly utcai és Győri úti rendelőjében az ellenanyag kimutatáson alapuló gyorsteszthez az ujjbegyből vesznek vért, és az eredményt a páciens 15 perc múlva kézhez kapja. A Húsvét előtti héten két mobilegységgel vidéken is elindították a szűrést. Kérésre a páciens otthonában is elvégzik a tesztelést.

Szerológiai és PCR tesztet is végeznek

Rózsakert Medical Center (RMC)

Az intézményben egyaránt végeznek PCR és szerológiai tesztet is, ez utóbbit is elvégzik kérésre a páciens otthonában is.

Csak PCR tesztet végeznek

Mikromikomed Lab

A saját engedéllyel rendelkező laboratóriumukban PCR vizsgálatot végeznek.

 

Forrás:

Pénzcentrum

Portfolio

Rózsakert Medical Center

Dr. N. J.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.