hirdetés

Csecsemőkori tv nézés és autizmus

Az egy éves kor előtti tv nézés 3 éves korra megnöveli az autizmus spektrum zavar kockázatát.

hirdetés

Bár mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azt javasolja, hogy 18 hónapos korig a kicsik lehetőleg ne tartózkodjanak képernyő előtt, a jelenleg is zajló COVID-19 világjárvány miatt a gyermekek világszerte több időt töltenek otthon, így fontos közegészségügyi kérdéssé vált annak vizsgálata, hogy a képernyő előtt töltött milyen hatást gyakorol a gyermekek egészségére. 

Megumi Kushima és munkatársai, a Japan Environment and Children's Study Group által a japán környezetvédelmi minisztérium finanszírozásában végzett vizsgálatukba Japán 15 regionális központjából toboroztak várandós kismamákat 2011 és 2014 között, és az adatokat 2020 decemberében elemezték. A végső vizsgálati populáció 84.030 anya-gyerek párból állt. A képernyőnek való kitettségét a csecsemők 1 éves korában kérdőívvel értékelték, amelyben az anyák arról számoltak be, hogy gyermekük naponta mennyi időt tölt tévézéssel/dvd nézéssel (1 óránál kevesebbet, 1-2 órát, 2-4 órát, 4 óránál többet).

A JAMA Pediatrics-ben megjelent tanulmány szerint 3 éves korában 330 gyermek (251 (76%) fiú, 79 (24%) lány) bizonyult autistának, ami 0,4%-os prevalencia. Az egy éves kori felmérésen 27.707 mondta azt, hogy gyermeke 1 óránál kevesebb időt töltött a képernyő előtt. A 3 éves korban autistának diagnosztizált gyermekek aránya nőtt, ahogy nőtt az 1 éves korban a képernyő előtt eltöltött idő, a százalékos arány 5,8%-a egyáltalán nem nézett tv-t, 22,3%-a 1 óránál kevesebbet, 30,2%-a 1-2 órát, 31,7% 2-4 órát tévézett, 10%-a pedig 4 óránál is többet.

A logisztikus regressziós elemzés (melynek során az anyai bántalmazást és a gyermekek ASD-re való hajlamát is figyelembe vették) kimutatta, hogy az 1 éves kor előtt a képernyő előtt töltött hosszabb idő esetén fiúknál szignifikánsan nagyobb volt a 3 éves kori autizmus diagnózisának valószínűsége (az 1 óránál rövidebb, tévénézés esetén 1,38; az 1-2 óra esetén 2,16; 2-4 óra esetén 3,48; 4 óránál hosszabb képernyő előtt töltött idő esetén 3,02 volt a korrigált esélyhányados), de lányok esetén nem igazolódott ilyen kapcsolat. A 3 éves korban képernyő előtt töltött idő nem volt összefüggésben a 3 éves korban diagnosztizált autizmussal, valószínűleg azért, mert az agy fejlődését befolyásoló környezeti tényezőkkel való összefüggés az életkorral változik.

A vizsgálók saját tanulmány korlátaiként említik, hogy a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatos szülői beszámoló torzításokat tartalmazhat, továbbá, hogy az enyhe autizmus spektrumzavarban szenvedő kicsik nem mindig kerülnek 3 éves korban diagnosztizálásra, továbbá nem tudtak olyan fontos befolyásoló tényezőket figyelembe venni, mint a gyermekgondozási környezet, az életkörülmények, a betegségek, a genetikai háttér és a fogyatékosság.

Az eredményeket azonban megerősítette a nagy vizsgálati populáció és a kora gyermekkorban eltöltött képernyőidő vizsgálata – mondták. További kutatásokra van szükség az ASD és a képernyő előtt eltöltött idő közötti összefüggéshez hozzájáruló egyéb tényezők vizsgálatához, de tekintettel a gyermekek körében az eszközhasználat gyors növekedésére, "szükséges felülvizsgálni annak csecsemőkre gyakorolt ​​egészségügyi hatásait, és ellenőrizni kell a túlzott képernyőidőt".

Karalyn Kinsella connecticati gyermekorvos hangsúlyozta, a spektrumon lévő gyerekeket gyakran nem szórakoztatják a szokásos és bevett játékok, következésképpen a szülők hajlamosabbak a tv- és videonézést ajánlani a viselkedési nehézségekkel küzdő gyermekek megnyugtatására, különösen, ha azt látják, hogy gyermekeik boldogabbak ilyenkor. Bár a képernyő előtt töltött idő nem tesz jót a fejlődő agynak; szerinte nem szabad e tanulmány alapján azt a következtetést levonni, hogy a képernyő előtt töltött idő autizmust okoz a fiúkban. Ha a szülő több időt enged gyermeke számára a képernyő előtt, azt kell felderíteni, hogy ez miért történt, azért, mert a gyermek nehezen volt kezelhető, vagy azért, mert ez volt az egyetlen mód, hogy a kicsi elégedettnek tűnjön. Ez szerinte fordított hipotézisre, ellenkező megközelítésre utalna. 

Forrás:

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2788488

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.