hirdetés

Dohányosokban az antioxidánsok serkenthetik a tüdőrák növekedését

Egyes rákmegelőző hatásúnak vélt antioxidánsok, például az E-vitamin és a béta-karotin  a dohányosokban  és más, nagy kockázatú csoportokban gyorsíthatják a kezdeti fázisban lévő tüdőtumorok növekedését. 

hirdetés

E már korábban is megfigyelt tényt, nem csak megerősít, hanem meg is magyaráz egy most publikált kutatás. Az antioxidánsok (A-, C- és E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrendkiegészítők) megkötik a sejteket károsító szabadgyököket. „A már rákossá vált sejtek esetén az antioxidánsok viszont segítik, hogy a sejt kibújjon saját védekező mechanizmusa alól” – mondja Per Lindahl a Göteborgi Egyetem munkatársa, a Science Translational Medicine-ben január 29-én megjelent közlemény egyik szerzője – „és a detektálási küszöbnél kisebb méretű tumor kontrollálatlan növekedésnek induljon”.

A kutatócsoport az antioxidánsok közül az E-vitamin és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésében használatos N-acetil-cisztein (NAC) hatását tesztelte a tüdőrák kezdeti stádiumában lévő egereken. A vizsgált antioxidánsok 2,8-szorosára növelték a daganatok méretét, fokozták a tumor invazivitását és agresszivitását, és az egerek fele annyi idő alatt pusztult el, mint az antioxidánst nem kapott –szintén tüdőrákos- társaik. Ezek az antioxidánsok emberi tüdőráksejtek laboratóriumi tenyészetében is fokozták a daganat növekedését. A kutatók hangsúlyozzák, hogy korábban már számos vizsgálat jelezte: az antioxidánsok egészséges emberekben sem gátolják a daganatok kialakulását, rákos betegekben pedig egyenesen fokozzák annak növekedését. (Már 1994-ben közöltek egy olyan vizsgálatot, amely 30 000 dohányos férfi adatait elemezve közel 18%-kal magasabbnak találta a tüdőrák előfordulását a szintén antioxidáns hatású béta-karotint szedők csoportjában.) Jelen kutatás viszont a hatásmechanizmusra is rámutat: az antioxidánsok valóban csökkentették a szabadgyökök mennyiségét a daganatos sejtekben, és ezáltal a DNS károsodásának mértéke is (a várakozásoknak megfelelően) csökkent. Olyannyira, hogy a károsodást a sejtek nem ismerték fel és nem indították be a p53 fehérjén alapuló védekező mechanizmusukat. (A p53 észleli a jelentős mértékű DNS károsodásokat és elpusztítja a sejtet, mielőtt az malignussá válik, de minél kevesebb károsodás van a DNS-ben, annál kevesebb p53 termelődik.) Ezért a kutatók szerint, ha valakinek nem diagnosztizált, kezdeti fázisban lévő tüdőrákja van –ezek bárkinél előfordulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély -, akkor antioxidánsok bevitelével a daganat terjedése felgyorsulhat. A dohányosoknak ezért nem lenne szabad étrendkiegészítő antioxidánsokat szedni.

Bár a svéd kutatók csak két antioxidáns és a tüdődaganat kapcsolatát vizsgálták, számos publikáció tanúsága szerint más antioxidánsoknak és más daganattípusokban is lehet ilyen hatásuk, ezért az amerikai National Cancer Institute a közlemény nyomán máris óvatosságra inti azokat a rákos betegeket, akik már szednek táplálékkiegészítőket.  

A közlemény másik szerzője úgy véli, hogy a COPD-s betegeknek csak kellő körültekintéssel adható acetilcisztein.

A kutatók hangsúlyozzák, arra nincs bizonyíték, hogy az antioxidánsok a rák kialakulását is elősegítenék, és semmiképp sem vonatkozathatók a természetes antioxidánsokban gazdag gyümölcs és zöldségfélékre, hisz ezek hatását nem vizsgálták.  A továbbiakban azt szeretnék kideríteni, hogy más daganatok esetében is veszélyt jelenthetnek-e az antioxidánsok. A kutatás kritikusai közt azonnal megszólaltak a táplálékkiegészítők gyártói, képviseletükben Duffy  MacKay hangsúlyozta, hogy a vizsgálat során az egerek az Egyesült Államokban javasolt napi E-vitamin bevitelnél  4x-50x nagyobb dózisú E-vitamint adtak.

Az elmúlt hónapban az Annals of Internal Medicine-ben közölt összefoglaló közleményben több tucat vizsgálat  adatainak elemzése alapján arra a következetésre jutottak „nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a táplálék kiegészítők kedvezően befolyásolnák a szívbetegség, a rák vagy a halálozás alakulását” és a cikket követő szerkesztőségi közlemény arra figyelmeztet: „a béta-karotin, az E-vitamin és feltehetően a nagy dózisú A- vitamin veszélyes”, míg a többi táplálékkiegészítő „hatástalan”.

"Elkeserítő, de nem meglepő, hogy az emberek hitét nem befolyásolják a tudományos bizonyítékok”- teszi hozzá Dr. Paul Marantz, Albert Einstein College of Medicine (New York) epidemiológusa. "Azt gondolják, hogy a vitaminok jók, az antioxidánsok még jobbak."

 

Forrás: Science Translation Medicine

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.