hirdetés

Egyre többen halnak meg a légszennyezettség miatt

2015-ös adatok szerint az elsősorban a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó szálló por világszerte 4,2 millió ember halálát okozta. A magas ózonértékek miatt további 254000 haláleset történt.

hirdetés

Az elmúlt években végzett epidemiológiai tanulmányok következetesen azt mutatták, hogy a szálló por magas koncentrációja és a magas ózonértékek növelik a lakosság halálozási kockázatát. A két légszennyező anyag tekintetében az egyes területek kitettsége a 11-szer 11 kilométer felbontású műholdfelvételek alapján jól megbecsülhető. Aaron Cohen(Health Effects Institute, Boston) és kollégái a Lancet-ben publikálták a témában végzett kutatásukat.

A kutatók az epidemiológiai tanulmányok eredményeit és a régiók népsűrűségét vetették össze a korábbi, Global Burden of Diseases tanulmány adataival. Az új számítások azt mutatták, hogy azoknak a száma, akik halála a magas szálló por koncentrációra vezethető vissza, az 1990. évi 3,5 millióról 2015-re 4,2 millióra emelkedett. Ehhez azonban még a magas ózonértékek miatt bekövetkezett 254000 halálesetet nem számolták hozzá. A két légszennyező anyag miatt elveszett egészséges életév 2015-ben a szálló por esetében 103,1 millió, a magas ózonértékek miatt pedig 4,1 millió.

A lakosság legnagyobb mértékben az arab országokban, Katarban, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban van kitéve a magas szállóporkoncentráció veszélyeinek. Ezt követi Banglades, Mauritánia, Líbia, Nepál, India, valamint Kína egyes részei. Ezekben a régiókban az össz-haláleset több mint 8 százaléka a szálló porra vezethető vissza. A legtisztább levegővel a Csendes-óceáni szigetek és Brunei, valamint Svédország, Grönland, Új-Zéland, Ausztrália, Finnország, Izland, Libéria és Kanada dicsekedhet. Ezekben a térségekben a szálló por okozta halálesetek aránya 3% alatt marad.

A szegényebb országokban a lakosság a korszerűtlen főzési és fűtési technológiák miatt is ki van téve a szálló por okozta veszélyeknek. Cohen az emiatt történt halálesetek számát a 2015-ös évre 2,9 millióra, és az elveszett egészséges életéveket 85,6 millióra becsüli.

A kutatók számításai alapján a két káros anyagra vezethető vissza az iszkémiás szívbetegségek 17,1 százaléka, a cerebrovaszkuláris betegségek 14,2 százaléka, a tüdőrák 16,5 százaléka, az alsó légúti fertőzések 24,7 százaléka, és a krónikus obstruktív tüdőbetegségek 27,1 százaléka.

Cohen szerint a szálló por és a halálozási kockázat közötti kapcsolat nem lineáris. A kezdeti kitettségi folyamatban a kockázat meredeken emelkedik, majd egyre inkább ellaposodik. Eszerint a súlyosan légszennyezett országokban a szálló por koncentrációt számottevően kellene csökkenteni ahhoz, hogy a halálozási kockázat mérhetően csökkenjen.

 

Forrás:aerzteblatt.de

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.