hirdetés

A levegőben szálló por veszélyei

A 10 és 2,5 µm alatti aerodinamikai átmérőjű részecskéknek történő rövid kitettség hatására növekszik a kardiovaszkuláris, illetve légzési megbetegedésekből származó halálozások száma.

hirdetés

A levegőben lévő szálló por egészségügyi kockázata intenzíven kutatott. Az inhalábilis, azaz a bronchusokig normális légzési mód mellett belélegezhető részecskeméret-tartomány az 1 nm-től 10 μm-ig terjed. A 10 μm alatti részecsketartományt gyakran PM10-ként jelölik, ahol a PM a „particulate matter” rövidítése. Az alveolusokig is lejutó részecskék jellemző mérettartománya az 5 nm-estől az 5 μm-es átmérő. A Tisztább Levegőt Európának program 2008/50/EK EU Parlamenti Irányelv a PM 2,5-re helyezte a hangsúlyt már évekkel ezelőtt. Kína, mint a legnagyobb fejlődő ország, a világ egyik legrosszabb minőségű levegőjével rendelkezik. 2013 januárjában a sűrű szmog addig példátlan mértékű aggodalmat váltott ki a levegőben található részecskék egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Égetően fontossá vált a közegészségügy számára Ázsiában is a részecskék élettani hatásainak megismerése. 2013. december 31-én szisztematikusan átfésülték a PubMed, Web of Science, és China National Knowledge Infrastructure adatbázisokat, kulcsszavakként 127 nagyváros neveit használva a Kínai Népköztársaság, Hongkong, és Taiwan területéről. 1999 és 2013 között megjelent 1464 cikk közül 59 epidemiológiai tanulmány került be a meta-analízisbe.

A random és fix hatások modelljének segítségével kombinálták a becsült kockázatokat, „funnel plot” és Egger-féle teszttel kutattak publikációs hibák után, és meta-regressziót futtattak le a 10 és 2,5 µm alatti aerodinamikai átmérőjű részecskéknek (PM10 és PM2,5) való kitettség és a kialakult egészségügyi hatások közötti összefüggések tisztázására. Rövid távú hatások: a nem baleseti halálozás kombinált kockázatnövekedése, a kardiovaszkuláris megbetegedések és respiratorikus megbetegedésekből eredő halálozások 0,36%-kal  és 0,42%-kal nőttek a PM10 minden 10 μg/m3 –nyi emelkedésre. A PM2,5 szint 10 μg/m3 –es növekedése 0,40%-kal növelte a teljes, nem baleseti halálozási rátát, míg 0,63%-kal emelte a kardiovaszkuláris megbetegedésekből eredő halálozások, és 0,75%-kal  a respiratorikus megbetegedésekből származó halálozások arányát. A komponens-specifikus halálozás tekintetében 0,40–3,11%-os emelkedést észleltek a nikkelrészecskék számának 10 ng/m3-rel történő növekedésekor. A kórházi kezelések száma is nőtt a PM10 and PM2,5 emelkedésének hatására. A hosszú távú hatások esetében a PM10 szintjének 10 μg/m3-nyi emelkedése a halálozási kockázat 23–67% növekedésével járt. Lu, Zheng és mtsai szerint A PM10-zel és PM2,5-lel szembeni rövid távú kitettség összefüggésbe hozható a halálozások számának növekedésével, ugyanakkor a komponens-specifikus egészségügyi hatásokra, a hosszú távú hatásokra és megbetegedésekre vonatkozó következtetések levonásához a rendelkezésre álló adatok a kínai népességben nem elégségesek.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.