hirdetés

Ehetnek-e vörös húsokat kolorektális rákban szenvedők?

Egy új amerikai vizsgálat szerint a kolorektális rákban szenvedő betegeknél nem emeli a kiújulás kockázatát, sem a daganatos halálozást, ha vörös húsokat, vagy feldolgozott húsokat esznek.

hirdetés

Bár a vizsgálatnak vannak korlátai – mondták el a szerzők - de információt nyújthatnak a rákos betegek táplálkozási előírásaihoz. Az eredmények szerint a kolorektális rákban szenvedő betegek – a jelenlegi ajánlásokkal ellentétben - nyugodtan ehetnek ilyen készítményeket. Jelenleg az American Cancer Society és az American Institute for Cancer Research/World Cancer Research Fund javaslatai azt tartalmazzák, hogy a rákos betegek korlátozzák a vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztását, mert megfigyelések szerint a vörös- és a feldolgozott húsok fogyasztása emeli a kolorektális rák kialakulásának kockázatát. 

A JAMA Network Open-ben 2022. februárjában megjelent vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a kolorektális rákos betegek számára hasznos-e a vörös – és feldolgozott húsoktól való eltiltás?

Dr. Erin L. Van Blarigan (University of California, San Francisco) és munkatársai III. stádiumú kolorektális rákban szenvedő 1011 beteget emeltek ki a Cancer and Leukemia Group B vizsgálatból. A betegek medián életkora 60 év volt, 44%-uk nőbeteg, 89%-uk fehér volt. A résztvevőknek egy jóváhagyott táplálkozási kérdőívet kellett kitölteniük kb. 3 hónappal a diagnózis után, majd a kezelés után 6 hónappal, vagy 15 hónappal a diagnózis után.

A vörös- és feldolgozott húsok fogyasztásán kívül egyéb egészségügyi vonatkozású kérdésekre is választ kellett adni, mint pl. dohányzás, aszpirinszedés, fizikális aktivitás, vitaminok- és táplálék-kiegészítők fogyasztása. A férfiak és a fehérek, valamint a III-IV stádiumban lévők, a gyengén differenciált, vagy differenciálatlan tumoros betegek és a magas BMI-jű betegek fogyasztottak vörös húskészítményeket nagyobb arányban. Feldolgozott húsokat a legnagyobb arányban a férfiak, a feketék, a jelenleg is dohányzók, a magasabb BMI-vel rendelkezők, és a T3 és T4 tumoros betegek ettek.

Medián 6,6 év követés után 81 kolorektális rák újult ki és 305 haláleset következett be. Többváltozós analízissel kimutatták, hogy nem volt összefüggés a vörös-, vagy feldolgozott húsok fogyasztása és a már diagnosztizált kolorektális rákos betegek daganat kiújulásának, illetve daganatos halálozásának kockázata között. A kiújulás kockázatának különbsége a legkisebb és legnagyobb mértékű fogyasztás között a vörös húsok tekintetében 0,84, a feldolgozott húsok tekintetében pedig mindössze 1,05 volt. A bármilyen okból történt halálozás kockázatának különbsége hasonlóan alakult: a vörös húsok legkevesebb és legtöbb fogyasztása közötti legnagyobb különbség 0,71, a feldolgozott húsok tekintetében a különbség 1,04 volt.

A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálat csak megfigyeléses (observational) volt, és a résztvevők önbevallásán alapult, és nem lehet kizárni azt sem, hogy számos zavaró tényezőt nem vettek figyelembe. Az eredmények nem vonatkoznak I-II. és IV. stádiumú kolorektális rákos betegekre sem, és nincsenek részletes adatok arról sem, hogy milyenek voltak a vizsgálatba vontak húsfogyasztási szokásai a kolorektális daganatos diagnózisuk előtt, és hogy az ételek elkészítése során milyen konyhai, sütési szokásokat követtek.

Forrás:    

Davenport L. Patients with colorectal cancer: OK to eat meat? Medscape Medical News. February 23, 2022.

Van Blarigan L, Fang-Shu Ou, Bainter TM, et al. Association between unprocessed red meat and processed meat with risk of recurrence and mortality in patinets with Stage III colon cancer. JAMA Netw Open. 2022;5(2):e220145. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.0145

Chapelle N, Martel M, Toes-Zoutendijk E, et al. Recent advances in clinical practice: colorectal cancer chemoprevention in the average-risk population. Gut 2020;69:2244-2255.

Veettil SK, Tse Yee Wong, Yee Shen Loo, et al. Role of diet in colorectal cancer incidence. Umbrella review of meta-analyses of prospecive obstervational studies. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e2037341. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.37341

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.