hirdetés

Növekszik a fiatalabb életkorban kezdődő kolorektális rákok száma

A korán induló kolorektális rák kockázati faktorairól viszonylag keveset tudunk, de a népesség alapú vizsgálatok elemzése hozzájárulhat a genetikán túli kockázati tényezők azonosításához.

hirdetés

Az 50 éves kor előtt megjelenő kolorektális rákok az utóbbi évtizedben szaporodtak. Az USA-ban 1992 és 2013 között 100.000 egyénre számolva csaknem megduplázódott (8,6-ról 13,1-re emelkedett) az 50 év alatt induló kolorektális daganatok gyakorisága. A korán induló kolorektális rákok kezelése különösen nehéz, mivel jellemzően súlyosabb pathológiai osztályba tartoznak, és gyakrabban képeznek áttéteket. A növekedés hátterében életmódbeli és diétás változások is feltételezhetők, bár nagy tömegeken nem történt mostanáig lényeges vizsgálat. Az amerikai Centers of Disease Control and Prevention (CDC) összesítése szerint 52.547 kolorektális daganatos halál következett be az USA-ban 2017-ben. Általánosságban az összes kolorektális daganatos halálozás 1999 óta folyamatosan csökken, és az esetek durván 90%-a 50 éves kor után következik be, viszont az 50 éves kor alatti esetek száma az utóbbi években évente 2%-kal növekszik. Az American Cancer Society ezért a kolorektális szűrést már nem 50, hanem 45 éves korban javasolja elindítani.

Az utóbbi fél évszázadban a táplálkozási szokások lényegesen változtak, ami szintén szerepet játszik a  kolorektális rák gyakoriságának növekedésében, de más betegségek (pl. diabetes)  előfordulási gyakoriságát  is befolyásolta. 1960 óta jóval több jelentősen feldolgozott húst, mélyhűtött hús-tartalmú készételeket, csomagolt, finomított kenyereket fogyasztunk. A modern diéta ezeken kívül sokféle üdítőt is tartalmaz, ráadásul kevesebb gyümölcsöt és zöldséget eszünk, ezért csökkent a rost-, a folát- és a kalcium-bevitele, növekszik az ülőmunka és a testtömeg-index, és emelkedik az alkohol-fogyasztás is.

A JNCI Cancer Spectrumban most megjelent analízisben 13 olyan tanulmányt dolgoztak fel, melyek a kolorektális rákok korai keletkezésének genetikától független faktorait értékelték. Összesen 13 népességi alapú vizsgálatból 3767, 50 év alatti kolorektális rákos esetet és 4049 kontroll esetet emeltek ki. Az 50 év fölötti korosztályból 23.437 beteget és 35.311 kontroll esetet hasonlítottak össze. Minden esetben a kórlapok, a szövettani leletek, vagy a halotti bizonyítványok alapján döntöttek. Valamennyi beteg európai felmenőkkel rendelkezett. A vizsgálatok adatai szerint a kolorektális rák korai megjelenése szorosan összefüggött a következő tényezőkkel:

  • Legszorosabb összefüggés azoknál volt megfigyelhető, akik nem szedtek rendszeresen aszpirint vagy egyéb NSAID-kat (OR= 1,43, 95%CI 1,21-1,68).
  • A betegséghez kapcsolható következő lényeges faktor a jelentősebb (28 gramm/nap) alkoholfogyasztás volt, ami kissé emelte a kockázatot az alkohol-absztinenciához képest (OR= 1,23, 95%CI 1,08-1,39).
  • A betegséggel összefüggésbe hozható következő faktor a vörös húsok fogyasztása volt. Minden egyes naponkénti plusz adag vörös hús kb. 10%-kal emelte a kolorektális rák korai kialakulásának kockázatát (OR= 1,10, 95%CI 1,04-1,16).
  • A többi faktorhoz (pl. diéta) történt igazítás után az is látszott, hogy a felsőfokú képzettség hiánya szintén növelte a kolorektális rákok korai megjelenésének kockázatát (OR= 1,10, 95%CI 1,04-1,16). Az alacsonyabb képzettség rosszabb szocio-ekonómiai helyzettel jár, ezért gyengül a kezelésekhez való hozzáférés lehetősége, de csökken a korai tünetekre fordított figyelem is.

A kutatók kimutatták, hogy a rostok fogyasztása erőteljesebb hatással van a rektális rákra, mint a vastagbél-rákra. A folát-, a rostok- és a kalcium-bevitel és a korai kolorektális rák közötti összefüggés az életkorhoz, nemhez, össz-energia bevitelhez, kolorektális daganatos családi anamnézishez való minimális igazítás után is kimutatható volt. Ha minden egyes nem-genetikai faktorhoz igazították a kockázati arányokat (vörös hús, cigaretta, alkohol, stb.), akkor az összefüggés gyengébb volt; a folát- és kalcium-bevitellel való összefüggés a szignifikancia alá csökkent. A dohányzás, a magasabb BMI, a diabeteses anamnézis nem befolyásolta a korai kolorektális rákok kockázatát – ugyanakkor az 50 év  fölöttiekét igen.

Forrás:

Berman R. Understanding the rise in early onset colorectal cancer. Medical News Today. May 22, 2021.

Archambault AN, Lin Y, Jeon J, et al. Nongenetic determinants of risk for early-onset colorectal cancer. JNCI Cancer Spectrum, 20 May 2021,5(3):pkab029.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.