hirdetés

Elektroakupunktúra diabeteses perifériás neuropátiában

Egy multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a fájdalmas diabeteses perifériás neuropátiát az elektroakupunktúra hatásosan és biztonságosan enyhíti.

hirdetés

A fájdalmas diabeteses neuropátia (PDN) a cukorbetegség egyik leggyakoribb komplikációja. A PDN-ben szenvedő betegek életminősége lényegesen romlik, rosszabbul alszanak, funkciózavaraik alakulnak ki, mindennapi tevékenységük erősen akadályozottá válik.

Az előzetes klinikai guideline-ok szerint az elektromos stimuláció hatásos (B szintű evidencia), ennek megerősítésére végeztek Dél-Koreában vizsgálatot, melynek  eredményeit a Diabetes Care c. lap 2018. július 30.-i számában közölték.

 Kyung-Min Shin és munkatársai (Clinical Medicine Division, Korea Institute of Oriental Medicine, Daejeon, Dél-Korea) 2014 júniusa és 2015 márciusa között 126 olyan 2-es típusú diabetesben szenvedő betegeket vontak be a vizsgálatba, akiknél legkevesebb 6 hónapja állt fenn a PDF, és az átlagos hetenkénti fájdalomérték a Pain Intensity Numerical Rating Scale (PI-NRS) szerint 4, vagy ennél is magasabb volt.

A betegeket két csoportra randomizálták: az egyik csoport betegeinél hetente két alkalommal elektroakupunktúrás kezelést végeztek 8 héten keresztül, a másik, kontrollként szereplő csoport tagjai nem kaptak ilyen kezelést. A betegcsoportok között nem volt lényeges demográfiai, életkori, nemi, a diabetes hosszát érintő (12,53 vs 11,32 év), vagy a neuropátiás fájdalom időtartamára (3,81 vs 3,23 év) vonatkozó különbség. Mindkét betegcsoport tagjai kaptak a helyes táplálkozást és életvitelt oktató tájékoztatókat. Az akupunktúrás kezelés 2Hz/120 Hz kevert árammal történt 12 akupunktúrás pontra, plusz – a World Health Organisation által meghatározott - 1 szabadon választható kiegészítő pontra. A specifikus akupunktúrás pontok a következők voltak: kétoldali Zusanli (ST36), Xuanzhong (GB39), Yinligquan (SP9), Sanyinjiao (SP6), Taichong (LR3) és Zulinqi (GB41), és a szabadon választható Bafeng (EX-LE10). A betegeknek mindkét csoportban megengedték az acetaminophen (paracetamol) használatát, maximálisan napi 6 x 500 mg (3000 mg) dózisban, és természetesen az addigi diabetesz gyógyszereiket változatlanul szedték.

Az eredeti 126 betegből 106 (84,1%) fejezte be a 8 hetes kezelést, és 98 beteg (77,8%) volt végig követhető. A nyolc hetes követés során az akupunktúrás csoportból 9 beteg, a kontroll csoportból 19 beteg esett ki a vizsgálatból. 

A követés kilencedik hetében a PI-NRS szerint mért fájdalom mértéke az akupunktúrás kezelésben részesülő betegeknél jelentősebb javulást mutatott a kontroll csoport betegeihez képest (P=0,01): az elektroakupunktúrával kezeltek között 9 betegnél (15,52%) volt a PI-NRS alapján mérhető legalább 50%-os javulás, míg a kontroll csoportban ez csak 3 betegnél (6,25%) fordult elő (P=0,21). A kezelt betegeknél a McGill Pain Questionnaire rövidített változata szerint is csökkent a fájdalom, javult -a PDN-ben gyakori- alvászavar, és az EuroQol-5 Dimension szerint is csökkent a fájdalom (P<0,05). A Patient Global Impressions of Change szerint is végeztek felmérést: a kezelt betegek 82,5%-a 17 hónapig tartó javulásról számolt be, míg a kontroll betegeknél ez az érték csak 34,1%-os volt.

Biztonságossági probléma nem adódott, de mindkét csoportban azonos számban: 12-12 esetben fordultak elő mellékhatások, súlyos mellékhatások pedig 3-3 esetben.

Szerzők tudomása szerint ez volt az első ilyen irányú multicentrikus, kontrollált randomizált vizsgálat, mely a fájdalmas diabeteses perifériás neuropátia kezelésére irányuló nem farmakológiai kezelés (elektroakupunktúra) hatásosságát igazolta.

Az elektroakupunktúra alacsony feszültségű áramot használ, két tűn keresztül fejt ki stimulációs hatást. A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon már 2016-ban beszámoltak arról, hogy a tradícionális akupunktúra javítja az emlőrák kemoterápiás kezelése során fellépő perifériás neuropátiát, ami kb. a betegek felénél jelentkezik, akár évekkel a kezelés befejezése után is. Ugyanakkor a kutatók most is megjegyezték, hogy az akupunktúrás vizsgálatok értéke korlátozott, mivel nem lehet megfelelő placebo-, illetve álkezelést kapó csoportot kontrollként képezni az aktív csoporttal szemben.   

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Diabetes Care

3. San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2016 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.