hirdetés

Életmódváltással a rezisztens magas vérnyomás ellen

Egy randomizált, klinikai vizsgálat eredményei szerint a strukturált diéta és testmozgás már 4 hónap alatt is csökkenti a rezisztens magas vérnyomásban szenvedő felnőttek vérnyomását.

hirdetés

A „Rezisztens magas vérnyomás kezelése életmódváltással az egészség megőrzése érdekében” (Treating Resistant Hypertension Using Lifestyle Modification to Promote Health; TRIUMPH) tanulmány a Circulation című folyóiratban jelent meg. A tanulmányban az életmódbeli beavatkozások hatását vizsgáltak rezisztens magas vérnyomásban, amelyet úgy definiáltak, hogy három vagy több, három különböző gyógyszercsoportba tartozó, optimális dózisú vérnyomáscsökkentő készítmény, köztük egy diuretikum alkalmazását követően a vérnyomás értéke ≥ 130/ 80 Hgmm.

Az átfogó, strukturált programot orvosokból, pszichológusokból, táplálkozási szakemberekből és gyógytornászokból/fiziológusokból álló multidiszciplináris csapat vezetett és felügyelt testmozgásból és étrendmódosításból állt.

A résztvevőkkel táplálkozási szakértő ismertette meg a magas vérnyomás kezelésére irányuló diétás étrend (DASH) részleteit, a kalória- és a nátrium-bevitel korlátozásának szükségességét. A program tartalmazott egy heti 45 perces, étkezési szokásokra fókuszáló, csoportos tanácsadást is, valamint szívrehabilitációs intézményben végzett 30-45 perces, a kezdeti pulzustartalék 70‑85%‑ának megfelelő, heti háromszori edzést.

A vizsgálat tanúsága szerint az életmódbeli tényezők - különösen a sófogyasztás - a rezisztens magas vérnyomás fontos mozgatórugói, így sóvisszatartás esetén a sóbevitel korlátozása különösen hatékony ezeknél a betegeknél, és a testmozgás nem csak hogy biztonságos, de kifejezetten hatékony ezen betegek vérnyomásának csökkentésében.

A vizsgálat során 90 beteget vontak be a diétára és mozgásra épülő programba, 50 beteget pedig a kontrollcsoportba. A betegek átlagéletkora 63 év, 48%-uk nő volt. A résztvevők a DASH előadások 94%-án és az edzések 89%-án vettek részt, és mindkét csoport kiválóan betartotta a gyógyszeres kezeléseket.

A kezelt csoportban a kontrollhoz képest nagyobb mértékben csökkent a klinikai szisztolés vérnyomás (-12,5 Hgmm és -7,1 Hgmm; P=0,005) és a diasztolés vérnyomás (-5,9 és - 3,7 Hgmm; P=0,034), valamint a 24 órás ambuláns szisztolés vérnyomás (-7,0 és - 0,3 Hgmm; P=0,001). A kezelt csoportban a nyugalmi baroreflex érzékenység (2,3 és - 1,1 ms/Hgmm; P = 0,003), a nagyfrekvenciás szívfrekvencia-variabilitás (0,4 és -0,2 ln [ms2]; P = 0,025) és az áramlás által közvetített tágulás (0,3% és -1,4%, P = 0,022) is szignifikánsan javult. A két csoport hasonló eredményeket mutatott a pulzushullám terjedési sebessége és a bal kamra tömege tekintetében.

Az új kutatási eredmények összhangban vannak portugál és brazil kutatók eredményeivel, akik kimutatták, hogy egy 12 hetes, kizárólag testmozgásra épülő program csökkenti a 24 órás és a nappali ambuláns szisztolés és diasztolés vérnyomást. A két tanulmány alapján elmondható, hogy az életmódváltás jótékony hatású lehet a rezisztens magas vérnyomás kezelésében, ám az eredményeket nagy, multicentrikus vizsgálatokkal is igazolni kell.

A TRIUMPH vizsgálat alapján elmondható, hogy a rezisztens magas vérnyomást a szívrehabilitáció új indikációjaként érdemes figyelembe venni.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/959975?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.