hirdetés

Ételallergiában magasabb az eosinophil oesophagitis kockázata

A „kinőtt” ételallergia után néhány évvel ugyanaz a táplálék eosinophil oesophagitist okozhat.

hirdetés

A betegek, akik kinőtték az ételallergiájukat, később a nyelőcső eozinofil gyulladásával reagálhatnak ugyanarra az ételre. Ilyekor az oesophagus szöveteiben nagy mennyiségű eozinofil fehérvérsejt van jelen. Ez gyulladást és a nyelőcső beszűkülését okozhatja, ami miatt az étel elakadhat. A tünetek: hasi fájdalom, nyelési nehezítettség és öklendezés.

Spergel és mtsai 2014-ben publikált eredményei alapján az eosinophil oesophagitis független az IgE-től, ami egyébként a beteg ételallergiájának fő mediátora. 1025 eosinophil oesophagitisszel élő gyermekből 425 esetben egy konkrét ételt azonosítottak kiváltó okként. Az adott étel akkor számít kiváltó oknak, ha az étrendből való eltávolítása a tünetek megszűnését, míg az étrendbe való visszahelyezése a tünetek újbóli felbukkanását okozza. Ennél a 425 gyermeknél a leggyakoribb tünetet kiváltó ételek a szója, a tej, a tojás és a búza voltak. 17 páciensnél fejlődött ki a nyelőcső eozinofil gyulladása egy olyan étel irányába, amelyre valaha allergiás tüneteket mutattak, azonban ezt kinőtték. Ebben az alcsoportban még mindig a tej, szója, búza és tojás voltak a leggyakoribb triggerek, ezen kívül pedig a páciensek 94%-nak atópiás betegsége is volt. Két gyermeknek normális biopszia eredményei születtek, amikor ételallergiában szenvedtek. Miután kinőtték az ételallergiát és az adott étel visszakerült az étrendjükbe, oesophagitises reakciót váltott ki. Ez a tanulmány azon személyekkel foglalkozott, akik természetes módon kinövik az ételallergiájukat. De 10-15% az orális immunterápiával kezeltek közül szintén eosinophil oesophagitisban fog szenvedni.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a klinikusoknak különös figyelmet kellene fordítani a nyelőcsőgyulladás tüneteire, ha a beteg előzetesen valamilyen ételallergiában szenvedett. Vissza kell menni és megnézni, hogy az akkoriban allergiás reakciót kiváltó ételek közül melyik az, amelyik a jelenlegi tüneteit okozhatja. Az eosinophil oesophagitis leggyakoribb kezelési módja kis dózis kortikoszteroid per os, illetve az asztmában is használt inhalációs szteroidok belélegzése.

Kommentár: Egy másik tanulmány szerint (2) az inhalációs szteroidok csökkentették az eo. oesophagitis kialakulásának kockázatát asztmásokban. A betegek diétás kezeléséről 2013-ban jelent meg egy közlemény az OTSZ online-ban(3). A kórkép magyar nyelvű ismertetése az Orvosi Hetilapban jelent meg Lippai D. és Tulassay Zs. szerzőpárostól. (4)

 

Forrás:

1. Spergel J, Burks W, Sampson H. Patients With Previous Food Allergies at Risk for Esophagitis. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology 2014.

2. Harer KN,  Enders FT, Lim KG, Alexander JA, Katzka DA. An Allergic Phenotype and the Use of Steroid Inhalers Predict Eosinophilic Oesophagitis in Patients With Asthma. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37(1):107-113. 

3. Müller: A gyermekkori eosinophil oesophagitis háromféle diétás terápiája. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2013:92-92.; OTSZ Online2013. május 07.

4. Lippai D, Tulassay Zs. Eosinophil oesophagitis. Orvosi Hetilap. 2010. Vol 151 No30/July 1225-1231

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.