hirdetés

A csecsemőkori ételallergia ekcémával társulhat

Egy friss vizsgálat szerint a bőr védekezőrendszerének károsodása, illetve a bőr ekcémában megfigyelhető gyulladása alapvető szerepet játszhat a csecsemőkori ételallergia kiváltásában. Ez azt jelezheti, hogy az ételallergia inkább a bőr, mintsem a bélrendszer immunsejtjeinek közvetítésével jön létre.

hirdetés

Az ekcéma és az ételallergia közötti össszefüggés nem vadonatúj felfedezés, a londoni King’s College és a Dundee Egyetem kutatói azonban most azt írják a Journal of Investigative Dermatology http://www.nature.com/jid/journal/vaop/naam/pdf/jid2013298a.pdf című lapban megjelent közleményükben, hogy egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a folyamatban jelentős szerepet játszik a bőr védekezőrendszerének károsodása.

A brit statisztikák szerint minden 12. gyermek szenved ételallergiában és minden 5. gyermek ekcémában. Mindkét betegség jelentősen befolyásolja a beteg és a családtagok életminőségét is, mivel gyakran válik szükségessé kezelés, illetve súlyos esetekben kórházi felvétel is.

A korábbi vizsgálatok azt igazolták, hogy azoknál a személyeknél, ahol a bőr védekezőrendszere például ekcéma miatt károsodott, ott a szervezet védtelenné válik a környezeti allergének bejutásával szemben. A Food Standards Agency, Medical Research Council és a National Institute for Health Research (NIHR) által szponzorált mostani vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy amennyiben a bőr védekezőrendszere károsodott – és különösen ekcémában −, ott hatszor akkora az esélye, hogy a csecsemő túlérzékenynek bizonyul egyes ételekkel (tojás, tehéntej, mogyoró stb.) szemben.

A két egyetem szakemberei több mint 600, születésüktől kizárólag anyatejjel táplált három hónapos csecsemő adatait dolgozták fel az EAT (Enquiring About Tolerance) vizsgálatból. Nézték az ekcéma előfordulását, tesztelték, hogy a bőr mennyi vizet képes megkötni, illetve elvégezték az ekcémához társuló génmutációk kimutatására alkalmas vizsgálatokat is. Ezt követően prick-tesztre került sor annak tisztázására, hogy áll-e fenn szenzitivitás a hat leggyakoribb ételallergénnel szemben. A tojásfehérjét találták a leggyakoribb allergénnek, melyet a tehéntej és a mogyoró követett. Megfigyelték, hogy minél súlyosabb volt az ekcéma, annál szorosabb összefüggés állt fenn az ételallergiával, függetlenül a genetikai tényezőktől. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az étellel szembeni túlérzékenység nem minden esetben nyilvánul meg klinikai allergiában, ezért az EAT Study résztvevőinek további utánkövetése szükséges, mely jelenleg is folyamatban van.

Mivel a vizsgálatban kizárólag anyatejjel táplált csecsemők vettek részt, akik még nem kaptak szilárd táplálékot, ez arra utal, hogy inkább a bőr, mintsem a bélrendszer aktív immunsejtjei játszanak alapvető szerepet a szenzitizációban. A kutatók úgy vélik, hogy a bőr védekezőrendszerének károsodása miatt az aktív immunsejtek ki vannak téve a környezeti allergének – ez esetben az ételfehérjék – hatásainak, melynek nyomán allergiás immunválasz indul be.

Dr. Carsten Flohr, a King’s College és a St Thomas Hospital szakembere így fogalmaz: „Nagyon izgalmas vizsgálatról van szó, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a bőr védekezőrendszere és az ekcéma alapvetően közrehat a csecsemőkori ételszenzitivitás létrejöttében, amiből aztán ételallergia alakul ki. A mostani eredmények fejreállítják mindazt, amit erről a kérdésről eddig gondoltunk: eddig azt hittük, hogy az ételallergiák belülről kifelé alakulnak ki, most viszont úgy tűnik, hogy – legalábbis a gyermekek egy részénél – az állapot kívülről befelé, a bőr közvetítésével jön létre. A bőrbarrier lényeges szerepet játszik a környezetből származó allergénnek szembeni védelemben, és most azt láthatjuk, hogy a védőrendszer épségének megbomlásakor, különösen ekcémában, a bőr immunsejtjei ki vannak téve ezen allergének hatásainak.

A friss tapasztalatok felvetik annak lehetőségét, hogy amennyiben sikerül helyreállítani a bőrbarrier épségét és ezáltal elejét venni az ekcéma kialakulásának, úgy képesek lehetünk mérsékelni az ételallergiák kialakulásának esélyét is.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.