hirdetés

Étrenddel a köszvény ellen

Azt találták, hogy a ketogén diéta (sok zsír, kevés szénhidrát) a köszvényt kiváltó inflammaszómát gátolva akadályozza meg a betegség kialakulását.

hirdetés

Köszvény akkor alakul ki, amikor az urát kristályok halmozódnak fel. Ezek a kristályok akkor alakulnak ki, ha a vér húgysavkoncentrációja eléri az oldhatóság határát és a szövetekben nátrium-urát csapódik ki. Az urátkristályok folyamatosan stimulálják az immunrendszert, amely a neutrofilok serkentésével válaszol az ingerre. AzNLRP3 inflammaszóma nevű fehérjekomplex közvetítésével zajló folyamat köszvényt eredményez.  A betegség erős ízületi fájdalommal, gyulladással és lázzal jár. A terápia egyik célja a szervezet urátkoncentrációjának csökkentése, amely azonban paradox módon köszvényes rohamokat idézhet elő, így a beteg érthetően kevéssé lesz hajlandó a gyógyszer szedésére. Bár már számos új terápia létezik, a gyógyszeres kezelés mégis többnyire az NLRP3 nem specifikus gátlásán alapul és adrenokortikotropinnal és nem-szteroid gyulladásgátlókkal (NSAID) történik.

A Yale Egyetem (New Haven, Connecticut) kutatói kimutatták, hogy az étrend megváltoztatásával is küzdhetünk a köszvény ellen, és ez a küzdelem azon alapul, hogy a β-hidroxibutirát ketontest képes gátolni az NLRP3 inflammaszómát, és anélkül, hogy az ezt szolgáló ketogén diéta gyengítené az immunrendszer bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. 

A ketogén diétán tartott patkányokban nagy mennyiségű β-hidroxibutirát termelődik, ami védi az ízületeket a duzzadástól, és a szövetkárosodás és a szisztémás gyulladásos reakciók mértékét  is csökkenti.

Szénhidrátcsökkentéssel a ketontestek termelődéséért

Ketontestek a májban zajló zsírbontás melléktermékei, és szénhidrátok hiányában alternatív energiaforrás jelentenek az agy és a szív számára. A folyamat során a szervezet a zsírsavak oxidációjával párhuzamosan β-hidroxibutirat és (BHB) and acetoacetát (AcAc) ketontesteket termel, mindezek pedig az agy- és szívműködés biztosító ATP-termelődés forrásai. A kutatók már évekkel ezelőtt igazolták, hogy a mielogén sejtek ketogén és ketolitikus aktivitásúak és a BHB blokkolja az NLRP3 inflammaszómákat a makrofágokban, tehát a ketontestek a sejt gyulladásos metabolitjaiként működhetnek.

Gyulladáscsökkentő hatás

A köszvényes patkányok ketogén diétás táplálásának vizsgálata igazolta, hogy a BHB csökkenti a köszvény tüneteit. a magas zsír-és alacsony szénhidrát tartalmú táplálék hatására a vér BHB szintje emelkedik, ennek nyomán az ízületek duzzanata csökken és a szisztémás gyulladásos markerek koncentrációja alacsonyabb lesz, mint a normális étrenden tartott állatoké.

A patológiai vizsgálatok szerint az ízületi duzzanat csökkenése a csökkent gyulladásos válasznak köszönhető. Bár a neutrofilok és makrofágok migrálnak a szövetekhez, ott kisebb szöveti destrukciót okoznak. Egérkísérletekben a ketogén diéta nem befolyásolta az egerek szervezetének baktériumokkal szembeni ellenálló képességét- ami az humán alkalmazhatóság alapfeltétele.

A ketogén diéta diszlipidémiát okozhat

Felnőttekből és idősekből származó humán sejttenyészeteken folyatatott in vitro kísérletek során a BHB megakadályozta, hogy a neutrofilok elveszítsék az IL-1β -t és ez már a ketogén diétával elérhető igen csekély koncentrációnál is bekövetkezett - mondja a vizsgálatot vezető Emily Goldberg. És bár az NLRP3 inflammaszóma szerinte a köszvényrohamok csökkentésének megfelelő kiinduló pontja lehet, azonban a magas zsírtartalmú étrend diszlipidémiát eredményezhet, amely hozzájárulhat az ateroszklerózis kialakulásához.

Elméletileg az NLRP3nem csak a köszvény, hanem más időskorral járó gyulladásos megbetegedés terápiás célpontja is lehet.

A köszvény előfordulása

A nyugati társadalmak lakosságának közel 1 %-a szenved köszvényben, a 40 éven eflüli férfiak körében ez a leggyakoribb gyulladásos betegség, több embert érint, mint az artritisz.

Hyperuricemia – a vér húgysavszintjének 7 mg/dl fölé történő emelkedése - vagy a szervezet túlzott húgysav termelése vagy, sokkal gyakrabban, a vesék csökkent húgysav kiválasztása következtében alakul ki. A húgysav termelődése számos betegségben, így pl. bizonyos limfómákban, tumor lízis szindrómában, mioproliferatív betegségekben fokozódik.

Kockázati tényezők

A vesék csökkent urátkiválasztásának oka lehet veseelégtelenség és gyógyszer (tiazidok, kacs diuretikumok, kis dózisú acetil-szalicilsav [ASA], ciklosporin) mellékhatás. Az urátkristály felhalmozódás kockázati tényezői lehetnek a puringazdag táplálékok (vöröshús, tenger gyümölcsei), a sok alkohol és fruktózban gazdag étel fogyasztása-, de genetikai tényező, a férfi nem és a metabolikus szindróma is ide sorolható.

A (rendszerint az ízületekben jelentkező súlyos paroxizmális fájdalommal járó) köszvény előfordulási valószínűsége a vér húgysavtartarmával korrelál. A köszvényes arthritisz megjelenését azonban rendszereint hosszú tünetmentes hiperurikémia előzi meg, és ezidő alatt a ketogén diéta ideális terápiás opció lehet.

 

Forrás: Cell Reports

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.