hirdetés

Gesztációs diabetes utáni alkoholfogyasztás

A terhességi diabetesen átesett asszonyoknál a mérsékelt alkohol-bevitel csökkenti a későbbi 2-típusú diabetes kialakulásának kockázatát

hirdetés

A Nurses’ Health Study II. -ben szereplő több mint 4700, terhességi cukorbetegségen átesett asszony adatai azt mutatták, hogy a napi egy-másfél adag alkohol 55%-kal csökkentette a későbbi 2-es típusú diabetes (T2D) kialakulásának kockázatát.

Az egyéb előnyök és kockázatok ismeretében és számba vételével azonban egyelőre nem tanácsolják a szerzők sem, hogy javasoljuk ezen hölgyek számára a mérsékelt alkoholbevitelt.

Közismert, hogy a gesztációs diabetesen átesett nőkben nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, tehát igen fontos, hogy tanulmányozzuk a módosítható táplálkozási és életmódbeli faktorok hatását. Korábbi vizsgálatokban már összefüggést láttak a kis-, vagy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás és a 2-es típusú diabetes kockázatának csökkenése között az általános női lakosság körében, de nincs arra utaló adatunk, hogy a kockázat ilyen mértékű csökkentését lehetne elérni terhességi diabetesen átesett nőkön is.

A JAMA Network Open-ben szeptemberben megjelent Nurses’ Health Study II-ben résztvevő ápolónők közül 4740-nak volt terhességi diabetese. Őket követték 1991. január 1. és 2017. dec. 31. között a Diabetes & Women’s Health Study részeként, melyben négy évenként töltöttek ki kérdőívet a táplálkozásukkal és alkoholfogyasztásukkal kapcsolatban. A vizsgálat kezdetekor a résztvevők átlagéletkora 38 év volt, és átlagosan 24 éven keresztül követték őket, ami 78.328 személy-év megfigyelést jelent. A kérdőívet kitöltők alkoholfogyasztását négy kategóriába sorolták: (1) nem fogyasztanak alkoholt, (2) 0,1-4,9 g/nap, (3) 5,0-14,9 g/nap, és (4) 15,0 g/nap vagy azt meghaladó alkoholbevitel.

A követési idő alatt 897, terhességi diabetesen átesett nőben alakult ki 2-es típusú diabetes. A különböző táplálkozási és életmódbeli (fizikális aktivitás, stb.) változatokhoz való igazítás után azt látták, hogy az 5,0-14,9 g/nap (kb. fél-egy ital/nap) alkoholfogyasztás mellett szignifikánsan kevesebb volt az incidentális T2D megjelenése a teljes absztinenciához képest (HR: 0,45). A BMI-hez való igazítás után pedig úgy tűnt, hogy ez a 5,0-14,9 g/nap alkoholfogyasztás 41%-kal csökkenti a T2D kialakulásának kockázatát (HR: 0,59). Az ennél kisebb- vagy nagyobb mértékű alkoholbevitel nem befolyásolta a T2D kialakulásának kockázatát. Az alkoholos italok fajtája szerint feldolgozásnál azt állapították meg, hogy a nők leginkább sört fogyasztottak, de „csak a heti legalább egy adag (legalább 2,3 g/nap) sör csökkentette T2D kockázatát” – bár régebbi adatok arra utaltak, hogy inkább a borfogyasztás van szorosabb kapcsolatban a diabetes kockázattal.

Az adatokat számos tényező is torzíthatja, pl. a résztvevők kisebb mértékű alkoholfogyasztást vallanak be, nem vették figyelembe egyéb egészségi problémáikat, többségük fehérbőrű rasszhoz tartozott, az esetleges „nagy piálásokról” nincs adat, és az étkezések során/mellé ivott alkoholról sem. A vizsgálat előnyei közé tartozik viszont a résztvevők nagy száma, a hosszú megfigyelés, és az igazolt kérdőívek. Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák a lakosok felé, hogy a 2020-as Dietary Guidelines for Americans ajánlásait fogadják el, ami azt tartalmazza, hogy aki eddig sem ivott, az ne is kezdje el. A terhességi diabetesen átesett nők a tanulmány eredményei alapján ne kezdjenek alkoholizálni a T2D kockázatának csökkentésére.

Az alkoholfogyasztás kockázat/előny viszonyát is számos tényező befolyásolja

 „Általánosságban az alkoholnak semmi, vagy csak kevés tápértéke van és magas a cukortartalma, ill. glikémiás indexe. Ugyanakkor már régebbi, prospektív vizsgálatokban igazolták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett csökken a felnőttkori diabetes gyakorisága. Megint más vizsgálatok szerint viszont a nagyfogyasztók kategóriájában fokozódik a diabetes, egyéb vizsgálatokban pedig nem találtak semmilyen összefüggést. Az ellentmondások az ivási szokások és az elfogyasztott italok eltéréseiből is eredhetnek” –kommentálta az eredményeket Dr. Angela Bianco (Mount Sinai Hospital, New York), hozzátéve, hogy a terhességen és annak következményein kívül relatíve keveset tudunk a nők hossztávú egészségéről.  

A vizsgálat adatainak értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a gesztációs diabetes meghatározása bizonytalan volt, kizárták azokat, akik nem töltötték ki a kérdőíveket, és a válaszok sem voltak elfogulatlanok. Nem vizsgálták, hogy a résztvevők az étkezés mellé vagy attól függetlenül fogyasztottak alkoholt, ami azért fontos, mert étkezés során csökken az alkoholkoncentráció. Éhezéskor az alkohol hipoglkémiát képes okozni (a glukoneogenezis csökkenése miatt), de étkezés után (a postprandiális szakban) csökkenhet a glukóz felhasználás és magasabb lehet a vércukorszint. Irodalmi adatok szerint az alkohol növelheti az inzulin-érzékenységet és csökkentheti a rezisztenciát, de valószínűleg egy U-alakú összefüggés van az alkoholfogyasztás és a diabetes kockázata között és finom egyensúly állhat fenn az alkoholfogyasztás előnyei és kockázatai között. A genetikai háttérből adódó előny/hátrány arányt is kell figyelembe venni az egyéb kisérő tényezőkkel (pl. BMI-vel, aktivitással, stresszel, előzetesen már fennálló állapotokkal) együtt.

További, hosszantartó vizsgálatokra van szükség a különböző etnikai és szocio-ekonomikus háttérrel rendelkezők bevonásával, melynek során figyelembe kell venni a táplálkozást, az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a kábítószer-használatot, a környezeti behatásokat és a kisérőbetegségeket is – vonta le a következtetést Dr. Bianco.

Forrás:           

Splete H. Moderate alcohol intake may curv T2D risk after gestational diabetes. Medscape Medical News. Seprember 21, 2021.

Hinkle SN, Bao W, Wu J, et al. Association of habitual alcohol consumption with long-term risk of type 2 diabetes among women wih a history of gestational diabetes. JAMA Netw Open 2021;4(9):e2124669. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.24669

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.