hirdetés

A terhességi cukorbetegség elégtelen tejtermeléshez vezet

A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák esetében nagyobb az esély arra, hogy szervezetükben nem termelődik elegendő mennyiségben anyatej – írja a Breastfeeding Medicine online kiadása.

hirdetés

A korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az elhízás és az inzulinrezisztencia között nőknél, és úgy tűnik, hogy az obezitás az anyatej termelése terén is zavart okozhat. A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy az anyai glükózintolerancia ugyancsak gátja lehet a szoptatásnak.

A szoptatás előnyeit már jól dokumentálták mind az anya, mind a csecsemő szempontjából, éppen ezért minden anyát szoptatásra buzdítanak a szakemberek – és ez alól a cukorbeteg anyák sem kivételek. A nők nagy része azonban idő előtt felhagy a szoptatással, melynek okaként az elégtelen tejtermelést nevezik meg.

A cukorbeteg anyák esetében speciális megfontolások érvényesülnek. A kutatások azt jelezték, hogy a szoptatás megindulása esetükben hosszabb időt vesz igénybe, melynek hátterében valószínűleg az inzulinnak a tejtermelésben betöltött szerepe állhat.

Ezen túlmenően a szoptatás akár 25 százalékkal is csökkentheti az inzulinigényt, mivel az anyatej laktózt tartalmaz. A szoptatás cukorveszteséget jelent, ennél fogva csökkenti a vér glükózszintjét. A szoptató cukorbeteg anyáknak a hipoglikémia megelőzése érdekében tisztában kell lenniük a vércukorszint potenciális változásaival.

Egy most közzétett vizsgálatban elsőként vállalkoztak az anyai diabétesz és az elégtelen anyatejtermelés közötti összefüggések elemzésére. Az eredmények várhatóan segítséget nyújtanak majd a tejtermelést növelő terápiák megtervezéséhez.

Dr. Sarah Riddle, a Cincinnati Gyermekkórház szoptatási központjának gyermekgyógyásza munkatársaival 641 olyan nő elektronikus orvosi dokumentációját tekintette át, akik 2011 júniusa és 2013 májusa között jelentkeztek első ízben a centrumban. Minden résztvevő az első megjelenést megelőző 90 napon belül adott életet gyermekének, és mindannyian elkötelezettek voltak a szoptatás mellett.

A szerzők aszerint hasonlították össze az adatokat, hogy az adott résztvevő szenvedett-e cukorbetegségben, elégtelen volt-e az anyatej termelődése (egyéb szoptatási probléma nélkül), illetve állt-e fenn valamilyen szoptatási probléma (elégséges anyatejtermelés mellett). A vizsgálatot vezető dr. Riddle kiemeli, hogy miközben igyekeztek feltárni a terhesség alatti kóros glükózmetabolizmus okát, a diabétesz egyes típusai között nem tettek különbséget. Megjegyzi, hogy a gesztációs diabétesszel diagnosztizált nők egy részénél a kóros glükózmetabolizmus valójában rejtetten már a terhesség előtt is fennállt.

Az eredmények azt mutatják, hogy azon nők csoportjában, ahol az anyatejtermelés elégtelennek bizonyult, 15 százalékban volt igazolható az anamnézisben terhességi cukorbetegség. Ez az arány alig haladja meg a 6 százalékot abban a csoportban, ahol a tejtermeléstől független szoptatási problémák adódtak.

Az okokat taglalva dr. Riddle feltételezi, hogy a kóros inzulinhatás/glükózmetabolizmus lehet az ok, mely megnehezíti a megbízható tejtermelés beindulását és fenntartását, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. A közlemény azt is kiemeli, hogy jelenleg alig állnak rendelkezésre bizonyítékokon alapuló stratégiák, melyek segíthetnék az anyákat a tejtermelés fokozásában.

„Reméljük, hogy a háttérben álló fiziológiai tényezők megismerésével célzott terápiát alakíthatunk ki e probléma kezelésére és talán megelőzésére is. Jelenleg egy kis esetszámú véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatot folytatunk metforminnal az elégtelen tejtermelés megoldására” – zárja eredményeik ismertetését a közlemény első szerzője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.