hirdetés

Külső hőmérséklet és gesztációs diabétesz

Melegebb átlaghőmérsékleten élő kismamákban gyakrabban fordul elő a terhességi cukorbetegség.

hirdetés

Gesztációs diabétesznek nevezzük a terhesség második trimeszterében jelentkező, új keletű cukorbetegséget. A betegség a legtöbb esetben átmeneti, a szülést követően helyre áll a szénhidrát anyagcsere. (Ritkább esetekben azonban a cukorbetegség fennmarad.) A terhességi cukorbetegség és a felnőttkori 2-es típusú diabetes mellitus gyakorlatilag azonos tulajdonságokkal rendelkezik.

A közelmúltban jelent meg a Kanadai Orvosszövetség hivatalos folyóiratában az a tanulmány, mely a külső hőmérséklet és a gesztációs diabétesz összefüggéseit vizsgálta. A tanulmányt dr. Gilian Booth, a Toronto környéki St. Michael«s Institute kutatója publikálta. Kutatása során mintegy 397 ezer kismama és kb. 556 ezer szülés anyagát dolgozta fel. Az adathalmaz egy 12 éves periódust ölelt fel. Az összes vizsgált személy Toronto vonzáskörzetében élt, a vizsgált időszakban hol hidegebb, hol melegebb körülmények között. A hőmérséklet és a cukorbetegség összefüggésein felül a vizsgálat egy sor más kockázati tényezőt is górcső alá vett. Így például az étkezési szokások, fizikai aktivitás, anyagi helyzet, etnikai hovatartozás kapcsolatát is vizsgálták. Köszönhetően a nagy esetszámnak sikerült valamelyest homogén beteg-és kontrollcsoportokat létrehozni, melyek az alábbi eredményekhez vezettek. Azoknál a kismamáknál, akik a hidegebb időszakban várandósak, alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása, mint a melegebb periódusban várandós társaiknál. Az extrém hideg körülmények között élőknél (átlaghőmérséklet – 10 Celsius fok vagy alacsonyabb) a betegség megjelenési esélye 4,6 %, míg a 24 Celsius fok feletti átlaghőmérsékletnél 7,7 %. A vizsgálat tanúsága szerint az időjárás melegedésekor minden 10. Celsius fok 6-9%-kal növeli a diabétesz kialakulási esélyét. Az adatok értékelésekor külön elemezték a második trimeszterre eső hónapok egyes átlaghőmérsékleti értékeit is, minek során az összefüggés ismételt megerősítést nyert. Fentiekre vetítve a hidegebb időszakban a megjelenési hányad 3,6%, melegebb periódusban 6,3%. Az eredményeket alátámasztja az is, hogy a melegebb éghajlaton szülő nők (pl.: Közel-Kelet, Dél-Kelet Ázsia) körében a cukorbetegség 7,7 – 11,8 %-ban jelentkezik.

A vizsgálatot lebonyolító Booth doktor szerint az eredmények meglepőek. „Azt gondolnánk, hogy amint az idő kimelegszik, az emberek egyre aktívabbak. Kimennek a szabadba, mozognak, jobb eséllyel adnak le testsúlyukból. Mind a testsúlycsökkenésről, mind a testmozgásról tudjuk, hogy mennyire fontos szerepe van a diabétesz megelőzésébe. Ezzel szemben az incidencia ilyenkor mégis nő. Ennek magyarázata az utóbbi években felfedezett, különféle zsírszövet szintetizálási mintázat lehet. A hideg éghajlaton élők több barna zsírsejtet állítanak elő, amely segíti a perifériás inzulin szenzitizációt, míg melegebb hőmérséklet mellett inkább sárga zsírszövet képződik, mely az inzulinrezisztenciához járul hozzá. Figyelembe véve ezeket az adatokat és a globális felmelegedés tényét, kimondható, hogy a gesztációs diabétesz egyre nagyobb számban fog megjelenni. A hőmérsékleti emelkedés továbbá nem csak a gesztációs diabétesz előfordulását, hanem a „szimpla” 2-es típusú cukorbetegségét is növeli.”

 

Forrás: ScienceDaily

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.