hirdetés

Peszticidek és a gesztációs diabétesz

A terhesség alatti peszticid, perfluor-alkil és poliklórozott bifenil expozíció nem növeli a csökkent glükóz tolerancia és a terhességi diabétesz kockázatát.

hirdetés

A gesztációs diabétesz egy adott terhesség során jelentkező, vagy először annak kapcsán diagnosztizált szénhidrátanyagcsere-zavar. Az elmúlt évtizedekben a terhességi diabétesz mellitusz gyakoribb előfordulásáról számolnak be, bár a pontos incidencia nem ismert. Becsült értéke hazánkban 6,4 %. Kialakulásában a hagyományos kockázati tényezők (túlzott kalóriafogyasztás, a testmozgás hiánya és a megnövekedett BMI, egyre későbbi életkorra tolódó első terhesség) mellett a feltételezés szerint a környezeti vegyi anyagok is szerepet játszhatnak. A környezeti vegyi anyagok a glükózanyagcsere befolyásolásával, mitokondriális működési zavar előidézésével, és a hormonrendszert károsító mechanizmusokkal, többek közt a hasnyálmirigy β-sejt-funkciójára és az adiponektin felszabadulásra gyakorolt hatással növelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Shapiro és munkatársai számos vegyi anyagot vizsgáltak a terhességi cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban. Céljuk a terhesség korai szakaszában mért peszticidek, perfluor-alkil anyagok, poliklórozott bifenilek szintje és a csökkent glükóztolerancia és gesztációs diabétesz kapcsolatának megállapítása kanadai kismamáknál. A MIREC tanulmányba (Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals, Környezeti vegyi anyagok vizsgálata csecsemők és anyák körében) olyan várandósokat vontak be, akik nem voltak diabéteszesek. Az expozíciós változók között három szerves foszforszármazék peszticid metabolitot találtak az első trimeszterből származó vizeletmintában, valamint három szerves klór peszticidet, három perfluor-alkil anyagot, és négy poliklórozott bifenilt azonosítottak az első trimeszteres vérmintákban. A MIREC kohorsz 2001 női résztvevője közül 1274 fő felelt meg a beválasztási kritériumoknak. Nem találtak konzisztens bizonyítékot a vizsgált vegyi anyagok és a terhességi diabétesz illetve csökkent glukóztolerancia közötti pozitív kapcsolatra. Azaz egy vizsgált vegyület sem emelte a terhességi diabétesz kockázatát. Két szerves foszforszármazék peszticid metabolitot csökkent kockázattal hoztak összefüggésbe, de a vizsgálatban nem vették figyelembe pl. a zöldség- és gyümölcsfogyasztásból fakadó táplálkozási előnyöket. Ezen eredmények további kutatások végzését igénylik- írják a szerzők az Environmental Research-ben.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.