Gyermekek COVID-19 fertőzésének jellegzetességei

Új kutatások szerint a COVID-19 fertőzésben szenvedő gyermekekben több szervrendszerre kiterjedő gyulladásos szindróma alakul ki, a központi idegrendszert és a perifériás idegeket is érintő neurológiai tünetekkel.

Új kutatások szerint a COVID-19 fertőzésben szenvedő gyermekekben több szervrendszerre kiterjedő gyulladásos szindróma alakul ki, a központi idegrendszert és a perifériás idegeket is érintő neurológiai tünetekkel.

A jelenség nem ismeretlen, az amerikai Center for Disease Control and Prevention (CDC) már idén májusban megjelentette tanácsait a gyermekek COVID-19-hez társult, több szervrendszerre kiterjedő gyulladásos szindrómájának (MIS, multisystem inflammatory sysndrome) kezeléséről.

A JAMA Neurology-ban 2020. július 1-én megjelent tanulmányban a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban kezelt gyermekek esetét ismertetik. Március 1. és május 8. között a kórházba felvett 18 évesnél fiatalabb gyermekek közül 50-került felvételre fel igazolt SARS-CoV-2 fertőzéssel. Közülük 27 gyermeknél volt egyértelmű a COVID-19-cel szövődött több szervrendszerre kiterjedő gyulladásos szindróma. A MIS-ben szenvedők közül négy gyermeknél (14,8%) lehetett neurológiai tüneteket (fejfájás, agytörzsi és kisagyi tünetek, encephalopathia, izomgyengeség és csökkent reflexek) kimutatni, átlagos életkoruk 12 év volt. Mind a négyen lázasok voltak, kardiovaszkuláris shock-juk volt bőrkiütésekkel, ketten közülük fulladtak is. Mind a négy gyermek mesterséges lélegeztetésben részesült, átlagosan 5 napon keresztül. Az intenzív osztályon átlagosan 6,5 napig feküdtek.

A további vizsgálatok „sejtmentes” liquort igazoltak a két lumbál-punkción átesett gyermeknél. A mintákban normál fehérje és glukóz volt, nem volt oligoklonális gammopathia, a baktérium-tenyészetek negatívok voltak, a minták nem mutattak bakteriális, vagy vírusos polimeráz láncreakciót. Az N-metil-D-aszpartát receptor, a myelin oligodendrocyta glucoprotein, az akvaporin-4-autoantitestek mindenkinél negatívak voltak. MRI-vel mind a négy gyermeknél eltérést találtak a corpus callosum spleniumán*, három gyermeknél T2-hiperintenzív léziókat láttak. Az EEG-n a lassú aktivitás enyhe túlsúlyát, az elektromiográfiás vizsgálatokon pedig enyhe myopathiás és neuropathiás elváltozásokat lehetett észlelni annál a három gyermeknél, akiknél ezeket a vizsgálatokat elvégezték. A négy beteg közül háromnál immunmodulátoros kezelést vezettek be: két kis beteg metilprednisolont, dexametasont, anakrint és immunglobulint kapott intravénásan, egy beteg pedig rituximabot kapott. A vizsgálat végére neurológiailag mind a négy gyermek javult, kettő teljesen meggyógyult, ők 11 és 18 nap után hazamehettek a kórházból. A másik két beteg az intenzív osztályos ápolás után továbbra is kórházi állományban maradt, mivel alsó végtagi izomgyengeségük miatt kerekesszékbe szorultak.

Dr. Omar Abdel-Mannan (Dept. of Neurology, Great Ormond Street Hospital for Children, London) hangsúlyozta, hogy a COVID-19 fertőzött gyermekeken észlelhető immun-mediált neurológiai eltérések további vizsgálata szükséges. Az Egyesült Királyságban megfigyeltek szerint a súlyos gyulladásos szindrómával jelentkező, előzetesen teljesen egészséges gyermekeknél a pozitív SARS-CoV-2 teszt esetén Kawasaki betegségre emlékeztető tünetek jelennek meg. A betegek lázasok, emelkednek a gyulladásos markerek és több szerv érintettsége (szív, gyomor- bélrendszer, vese- vérképző szervek, bőr, idegrendszer) mutatható ki, míg a légzőszervi érintettség nem minden esetben jelentkezik. Mivel a COVID-19 fertőzött felnőtteknél már leírták a neurológiai tüneteket, ebben a tanulmányban a fertőzött gyermekek hasonló manifesztációit vizsgálták.

A kis esetszám természetesen a szerzők szerint is korlátozza a vizsgálat értékét. További tanulmányokra van szükség a megfigyelések bizonyítására, és a speciális szindróma mechanizmusának tisztázására. A légzőszervi tünetek csak ritkán fordultak elő, és enyhék voltak, a szerzők megállapítása szerint „a SARS-CoV-2 gyermekkorú betegekben elsősorban neurológiai tünetekkel jár, szisztémás érintettség ritka.” Az ilyen betegek szigorú idegfejlődési követése szükségesek az esetleges későbbi neurológiai és kognitív fejlemények felismerésére és kezelésére.

 

*A splenium a corpus callosum hátsó, vastagabb része. Számos betegség (congenitális elváltozások, traumák, iszkémiás betegségek, tumorok, anyagcserebetegségek, mérgezések, degeneratív és demyelinizációs betegségek) érinthetik.

Források:

Brauser D. COVID-19 in kids: new neurologic, radiographic findings. Medscape Medical News. July 02, 2020.

Abdel-Mannan O, Eyre M, Löbel U, et al. Neurologic and radiographic findings associated with COVID-19 infection in children. JAMA Neurol. Published online July 1, 2020. doi:10.1001/jamaneurol.2020.2687

Park SE, Choi DS, Shin HS, et al. Splenial lesions of the corpus callosum: disease spectrum and MRI findings. Korean J Radiol 2017;18(4):710-721.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.