hirdetés

Gyermekhalálozás Angliában

Nagy Britanniában nagyobb arányú a gyermekkori halálozás, mint Nyugat-Európa más országaiban.

hirdetés

A többi nyugat-európai országhoz viszonyítva Angliában magasabb a gyermekhalandóság, melynek hátterében az alacsony születési ráta, a koraszülések és a több veleszületett rendellenesség áll.

Angliában a gyermekhalálozás rendkívül erősen függ a szociális tényezőktől, bármilyen jó is az egészségügyi rendszer. Egy 2014-ben megjelent felmérés szerint 2013-ban az Egyesült Királyságban 1000 született gyermekből 4,9 gyermek halt meg 5 éves kora előtt, ami kb. 25%-kal magasabb volt, mint Franciaországban, Németországban, Olaszországban vagy Spanyolországban, és csaknem kétszerese a Svédországban észlelt gyermekhalálozás mértékének, ahol 1000 megszületett gyermekből 2,7 (5 évesnél fiatalabb) gyermek húnyt el ebben az évben.

Dr. Ania Zylbersztejn (London UK)és munkatársai Lancet-ben 2018. május 3.-án online publikált tanulmányukban az 5 éves kor alatti angol és svéd gyermekek halálozásának arányainak összehasonlításakor azt vizsgálták, mi lehet az oka annak, hogy – a két régió gyakorlatilag azonos gazdasági fejlettsége ellenére – Angliában jóval magasabb a gyermekhalálozás.

Angliában a National Health Service England nyilvántartásában 3 932 886 születést és 11 392 halálozást jegyeztek fel, míg a svéd egészségügyi hatóságok ugyanezen időszakban 1 013 360 szülést és 1927 kisgyermekkori halált regisztráltak. A születéskor regisztrált adatok között szerepelt az anya életkora, az anya szocio-ökonómiai státusza, terhességének időtartama, a baba neme, születési súlya, esetleges veleszületett rendellenességei (pl. veleszületett szívbetegségek).

A svédországinál magasabb angliai gyermekhalálozás a születés utáni 2-27. napon 77%-ban a születési jellemzőknek (koraszülöttség, kis súllyal születés), 3%-ban a szocio-ökonómiai tényezőknek, a születést követő 28-364. nap közötti időszakban pedig 68%-ban a születési jellemzőknek, 11%-ban a szocio-ökonómiai tényezőknek tulajdonítható. A 2 napos- 4 éves gyermekek halálozási aránya Angliában 29/10 000, Svédországban 19/10 000, ami azt jelenti, hogy a svédországival azonos halálozási ráta esetén Angliában évente 607 gyermekkel több maradt volna életben, ami a 2003-2012 közötti időszakban 6073-rel több életben maradt gyermeket jelentene. A legnagyobb különbség a két ország között a gyermekek 1 éves kor alatti halálozásában van.

Az Egyesült Királyságban – Svédországhoz képest – 2009-ben a nagyobb volt a szegénységben, vagy hátrányos helyzetű háztartásban élő gyermekek aránya (12,1% vs 7,3 illetve 5,5% vs 1,3%). A Lancet vizsgálat szerint 2010-ben négyszer több (leggyakrabban a hátrányos helyzetben élők közül kikerülő) tizenéves anya szült Angliában, mint a svédeknél, és kétszer több terhes nő dohányzott (12% vs 6,5%). A gyermekmortalitás egyébként az USA-ban még magasabb (Gyermekhalálozás: az USA rosszul teljesít), mint más „nyugati” országokban, mivel még nagyobb a szakadék a legszegényebb és a leggazdagabb rétegek között.

Végül a kutatók megjegyezték, hogy az Angliából vett adatok minősége nem olyan pontos, mint a svédeké, mivel a 2003 és 2012 közötti időszakból csak az angliai születések 64,5%-át tartalmazta, ráadásul nem hasonlították össze a szocio-ökonómiai tényezőket sem.

A vizsgálatot végzők szerint Angliában „A koraszülöttek és a kis súllyal születettek körében növekszik a korai elhalálozás kockázata, a korai időszakot túlélőknél pedig gyakoribb a krónikus betegségek és a valamilyen fogyatékosság kockázata”. Felhívják a figyelmet arra, hogy a terhes nők egészségének megőrzése kulcsfontosságú, hiszen ennek révén javul a megszületett gyermekek egészsége, csökken az első életévekben bekövetkező halálozás kockázata. Jobban kellene támogatni az anyákat a terhesség előtt és alatt, és javítani kell a szoptatás propagálását, az egészségügyi kontrollokat, az immunizációt. A várandós kismama egészségi állapotának javítása/megőrzése mellett természetesen csökkenteni kellene a gyermekek életesélyeit rontó szegénységet is.

 

Forrás:

1. Medscape News UK

2. Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.